Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τετάρτης

Η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Cosmote, η αναθεώρηση των στόχων του business plan της Τρ. Πειραιώς και τα σχέδιά της για άνοιγμα καταστημάτων στην Κύπρο, τα μέτρα της ΤτΕ για επιθετικές εξαγορές τραπεζών και οι εξελίξεις από το ”μέτωπο” του Ασφαλιστικού είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τετάρτη.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Cosmote, η αναθεώρηση των στόχων του business plan της Τρ. Πειραιώς και τα σχέδιά της για άνοιγμα καταστημάτων στην Κύπρο, τα μέτρα της ΤτΕ για επιθετικές εξαγορές τραπεζών και οι εξελίξεις από το ”μέτωπο” του Ασφαλιστικού είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τετάρτη.

Cosmote: Το θέμα της παραίτησης του διευθύνοντος συμβούλου της Cosmote αποτελεί κεντρικό θέμα σήμερα στις εφημερίδες. Όπως αναφέρεται, δρομολογείται από τον ΟΤΕ η συγχώνευση-απορρόφηση της θυγατρικής Cosmote, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να φτιάξει ένα ελκυστικό ”πακέτο” για τον στρατηγικό επενδυτή που σχεδιάζει να αναζητήσει εκ νέου για τον Οργανισμό. Χθες, με ανακοίνωσή του στο χρηματιστήριο, ο ΟΤΕ γνωστοποίησε πως στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Cosmote θα γίνει αποδεκτή η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, Ευάγγ. Μαρτιγόπουλου, αναφέροντας ως λόγους τη διαφωνία του με τον κύριο μέτοχο της Cosmote σε θέματα στρατηγικής του ομίλου. Αργότερα από την Cosmote έγινε γνωστό πως ο διευθύνων σύμβουλος θα θέσει στη διάθεση του Δ.Σ. την παραίτησή του.

Τράπεζα Πειραιώς: Σε αναθεώρηση των στόχων του business plan θα προχωρήσει τον Οκτώβριο ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ δρομολογείται άμεσα το άνοιγμα 15 καταστημάτων στην Κύπρο, αναφέρει σε δημοσίευμά της η ”Ημερησία”. Σε ό,τι αφορά τους στόχους του business plan, οι ρυθμοί αύξησης των εσόδων οδηγούν σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων, με τα καθαρά κέρδη του α΄ εννεαμήνου να ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.

ΤΕΡΝΑ: Υπέρ της χρήσης λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή τάσσεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει η ”Καθημερινή”, η ΡΑΕ είναι σύμφωνη για την έκδοση άδειας λειτουργίας της ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή ανθρακικής μονάδας ισχύος 420 MW στο Μαντούδι Ευβοίας, όπως και για την κατασκευή ανθρακικής μονάδας ισχύος 600 MW της Endesa Hellas στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας.

Μυτιληναίος: Τη ρωσικών συμφερόντων EN+Group και την ελβετικών Glencore έχει να αντιμετωπίσει ο όμιλος Μυτιληναίου στην προσπάθειά του να αποκτήσει το 88% της βοσνιακής εταιρίας αλουμινίου Aluminij Mostar. Ο ελληνικός όμιλος, αναφέρει η ”Ναυτεμπορική”, όπως και οι δύο άλλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι κατέθεσαν τελικά προσφορές στην ημερομηνία λήξης που ήταν η 24η Σεπτεμβρίου.

ΕΥΑΘ: Σε όμιλο εταιριών μετατρέπεται σταδιακά η εισηγμένη ΕΥΑΘ, καθώς δημιουργείται η θυγατρική ΕΥΑΘ Υπηρεσίες Α.Ε., που θα σημάνει την είσοδο σε νέα πεδία, όπως τηλεπικοινωνίες, κατασκευές, ενέργεια, έρευνα-ανάπτυξη. Σύμφωνα με την ”Ημερησία”, το σημερινό Δ.Σ. της εταιρίας καλείται να αποφασίσει για τη δημιουργία της ΕΥΑΘ Υπηρεσίες Α.Ε., ενώ παράλληλα αναμένεται να ληφθεί απόφαση να προχωρήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 20 εκατ. ευρώ, με κεφαλαιοποίηση κερδών εις νέον και με split της μετοχής.

ΟΠΑΠ: Στον έλεγχο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών περνάνε όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, γράφει ο ”Ελεύθερος Τύπος”. Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Νόμου 3429, η εποπτεία του ΟΠΑΠ μεταφέρεται στο υπουργείο Οικονομίας.

Τράπεζες: Προληπτικά μέτρα ώστε να προλάβει εκκολαπτόμενες καταστάσεις, όπως σχεδιαζόμενες επιθετικές εξαγορές στις τράπεζες, λαμβάνει η Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο του εποπτικού της ρόλου αλλά και εναρμονιζόμενη με τη νέα νομοθεσία. Όπως αναφέρει η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”, η κεντρική τράπεζα της Ελλάδος ζητά από τις τράπεζες να την ενημερώσουν σχετικά με τους μετόχους τους που ελέγχουν περισσότερο από το 1% του μετοχικού τους κεφαλαίου σε ετήσια βάση.

Επενδύσεις: Απογοητευτική παραμένει η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη των οικονομιών από την Παγκόσμια Τράπεζα με κριτήριο το επενδυτικό περιβάλλον, γράφει η ”Ημερησία”. Παρά τη μικρή βελτίωση (από 109η θέση στην 100ή), η Ελλάδα στην περιοχή των Βαλκανίων είναι καλύτερη μόνο από την Αλβανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Τα Σκόπια βρίσκονται στην 75η θέση (από 92η) και η Τουρκία στην 57η (από 91η).

Ασφαλιστικό: Περίπου 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες που έχουν προσληφθεί μετά το 1993 αλλά και μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων με περισσότερα χρόνια απασχόλησης ”θίγονται” από το Ασφαλιστικό, σύμφωνα με τα μέτρα που προτείνει η Επιτροπή Σοφών στην κυβέρνηση. Όπως αναφέρουν τα ”Νέα”, η Επιτροπή προτείνει τη δραστική περικοπή στις πρόωρες συντάξεις για τους ήδη ασφαλισμένους, νέο δυσμενέστερο συνταξιοδοτικό καθεστώς για τους νεότερους, λιγότερο ”γενναιόδωρες” και πιο ανταποδοτικές συντάξεις, αλλά και τη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε 4, στα οποία θα ενσωματωθούν τα υπόλοιπα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v