Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα 2 συν 1 ράλι 20ετίας

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι χρηματιστηριακές αγορές χαρακτηρίστηκαν από δύο ράλι καθένα από τα οποία διήρκεσε περίπου 20 χρόνια. Μερικοί πιστεύουν ότι έχουμε μπει στο τρίτο.

Tα 2 συν 1 ράλι 20ετίας
Κάθε χρονική περίοδος έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν χρονικές περίοδοι που έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, τα οποία βοηθούν μερικές φορές στην εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων για το τι μέλλει γενέσθαι.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν που ανασκαλεύοντας το παρελθόν εντοπίστηκαν μερικές ομοιότητες μεταξύ της περιόδου που διανύουμε και του μακρινού παρελθόντος που μας πηγαίνει στη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο εποχή.

Με μια ματιά στα γραφήματα γνωστών χρηματιστηριακών δεικτών, όπως ο S&P 500, που πάει πίσω πολλές δεκαετίες, βλέπουμε ότι η εποχή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο χαρακτηρίζεται από δύο μεγάλα ράλι.

Και τα δύο διήρκεσαν άλλο πιο πολύ κι άλλο πιο λίγο κάπου 20 χρόνια. Η σωρευτική απόδοση όσων είχαν επενδύσει στην αρχή της περιόδου και πουλήσει στο τέλος της ήταν της τάξης του 1.100% περίπου.

Το πρώτο μεγάλο χρηματιστηριακό ράλι ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1940 και ολοκληρώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου ράλι, ο δείκτης Dow Jones (DJIA) ξεκίνησε κάτω από τις 100 μονάδες και έφτασε κοντά στις 1.100 μονάδες.

Το δεύτερο μεγάλο ράλι ξεκίνησε το 1982 και ολοκληρώθηκε το 2000 με το σκάσιμο της χρηματιστηριακής φούσκας.

Ο δείκτης Dow Jones βρισκόταν κάτω από τις 1.000 μονάδες το 1982 όταν ξεκίνησε το ράλι, αλλά έφτασε στις 11.700 μονάδες το 2000.

Όμως, μια ματιά στα οικονομικά δεδομένα καθεμίας από τις δύο προαναφερθείσες χρονικές περιόδους δείχνει ότι οι διαφορές ήταν περισσότερες από τις ομοιότητες.

Η πρώτη περίοδος που ξεκίνησε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο χαρακτηρίστηκε από την ανοικοδόμηση και τη δημιουργία υποδομών παγκοσμίως και ιδιαίτερα στις περιοχές που είχαν πληγεί περισσότερο από τον πόλεμο.

Το περίφημο Σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη και η ανοικοδόμηση της Ιαπωνίας έλαβαν χώρα αυτή την περίοδο, ενώ παράλληλα στις ΗΠΑ κατασκευαζόταν το σύστημα των διαπολιτειακών αυτοκινητοδρόμων.

Ήταν η εποχή που οι μετοχές έκαναν ράλι, ενώ ταυτόχρονα ο πληθωρισμός βρισκόταν σε ανοδική τροχιά και οι αποδόσεις των ομολόγων σε άνοδο.

Το αντίθετο συνέβη κατά τη διάρκεια του δεύτερου χρηματιστηριακού ράλι από το 1982 μέχρι το 2002.

Ο πληθωρισμός μαζί με τις αποδόσεις των ομολόγων και τις τιμές πολλών εμπορευμάτων πήραν την κατιούσα.

Με άλλα λόγια, το δεύτερο μεγάλο ράλι των μετοχών συνοδεύτηκε από αποπληθωριστικά φαινόμενα.

Μια ματιά στην πορεία του δείκτη S&P 500 από το 2003 μέχρι σήμερα δείχνει ότι είναι πανομοιότυπη με εκείνη του ίδιου χρηματιστηριακού δείκτη από τον Ιανουάριο του 1942 μέχρι το 1946-47.

Επιπλέον, η άνοδος των μετοχών τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια έχει συνοδευτεί από ράλι των εμπορευμάτων (πετρέλαιο, μέταλλα κ.λπ.) και αναστροφή της πτωτικής τάσης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες.

Σύμφωνα με κάποιους, το τωρινό χρηματιστηριακό ράλι έχει πιο πολλά χαρακτηριστικά με εκείνο της περιόδου 1940-1960.

Στον τωρινό κύκλο τον ρόλο της ανάπτυξης των υποδομών σε παγκόσμια κλίμακα έχουν αναλάβει η Κίνα και η Ινδία.

Εξυπακούεται ότι τα μεγάλα χρηματιστηριακά ράλι 20ετίας χαρακτηρίζονται από αυξομειώσεις των τιμών των μετοχών ενδιάμεσα και δεν ανεβαίνουν σε ευθεία γραμμή.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη κι αν πιστέψει κάποιος στη θεωρία του 3ου μεγάλου χρηματιστηριακού κύκλου από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα, δεν θα πρέπει να περιμένει ότι θα βγάλει γρήγορα λεφτά σε 1, 3 ή 6 μήνες.

Οι μακροπρόθεσμοι χρηματιστηριακοί κύκλοι ακόμη κι αν τους πιστεύει κάποιος δεν ενδείκνυνται για ανθρώπους με επενδυτικό ορίζοντα ημερών, εβδομάδων ή μηνών.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v