Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Πρώτο τραπέζι πίστα” οι Τηλεπικοινωνίες

Γενικευμένο ενδιαφέρον που ώθησε το Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 5.100 μονάδων εκδηλώθηκε σήμερα στη Σοφοκλέους, με κύριους πρωταγωνιστές τον ΟΤΕ (+3,35%) και την Cosmote σε νέο ιστορικό υψηλό. Εντυπωσιακή συνεδρίαση για την Coca-Cola (3,42%) που συνοδεύτηκε από νέο ιστορικό υψηλό, νέο ιστορικό υψηλό και αξιοσημείωτα κέρδη για την ΔΕΗ.

του Θ. Σταυρόπουλου

Ανοδική συνεδρίαση γενικευμένου ενδιαφέροντος που ξεκίνησε από την υψηλή κεφαλαιοποίηση και σταδιακά εξαπλώθηκε σε σημαντικό κομμάτι του ταμπλό επιτρέποντας η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφωθεί στο 3 προς 1.

Ο Τηλεπικοινωνιακός κλάδος πρώτος στις προτιμήσεις των αγοραστών, όμως σημαντικές βοήθειες δόθηκαν και από αρκετούς Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, όσο και από τους περισσότερους τίτλους του FTSE.

Με δεδομένο αυτό αλλά και την θετική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (τουλάχιστον για όσο συνεδρίαζε η Σοφοκλέους), υπήρξε σαφώς μεγαλύτερη διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και βέβαια καταγραφής αξιοσημείωτων ημερήσιων κερδών.

Θεωρείται περίπου βέβαιο πως η σταδιακή επιστροφή της θετικής ψυχολογίας θα συνοδευτεί τόσο από την επιστροφή των φημών και γιατί όχι και κάποιων σημαντικών ειδήσεων που θα τονώσουν το ενδιαφέρον.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE, αν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις επιβεβαιώσει σαν στήριξη το επίπεδο των 2698 και ακόμα καλύτερα το ψυχολογικό όριο των 2700 μονάδων, οι επόμενες αντιστάσεις οριοθετούνται στις 2707, 2715 και 2730 μονάδες ενώ κλείσιμο υψηλότερα των 2730 μονάδων δίνει minimum κίνηση προς τις 2745-2750 μονάδες.

Αντίθετα οι στηρίξεις στις 2680 και στην ζώνη 2670-2645. Γενικότερα όσο ο Δείκτη (σε ακρότητα) δεν δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 2670 μονάδων διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες για κίνηση σε ψηλότερα επίπεδα.

Χωρίς να ανεβάσουν συναλλαγές ακολούθησαν την κίνηση της υποκείμενης οι ασχολούμενοι με την Αγορά Παραγώγων, όπου παρατηρήθηκε μικρή μείωση των υποτιμήσεων στα Σ.Μ.Ε. της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις μετοχές του FTSE με απώλειες που όμως δεν ξεπέρασαν το 1% έκλεισαν μόνο οι Eurobank και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Αντίθετα ”πρώτο τραπέζι πίστα” οι Τηλεπικοινωνιακές μετοχές με το ΟΤΕ να καταγράφει περίπου εντυπωσιακά κέρδη (+3,35%) και την Cosmote αξιοσημείωτα κέρδη και νέο ιστορικό υψηλό.

Επίσης ακόμα μία εντυπωσιακή συνεδρίαση για την Coca-Cola (3,42%) που συνοδεύτηκε από νέο ιστορικό υψηλό, νέο ιστορικό υψηλό και αξιοσημείωτα κέρδη για την ΔΕΗ, κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Κύπρου, ΟΠΑΠ, Intralot, αξιοσημείωτα κέρδη για Ελ. Πετρέλαια, Αγροτική, Εθνική, MPB, θετικό πρόσημο για Βιοχάλκο, Ελ. Τεχνοδομική, Τιτάνα, Εμπορική, Πειραιώς και Alpha Bank και αμετάβλητος ο τίτλος της Motor Οil.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, λίγο πριν το τέλος έφθασε στις 5106,32 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 5103,47 με κέρδη 1,42%, ενώ ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 652 εκατ. από τα οποία τα 254 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σαφώς ικανοποιητική η τελική εικόνα με 190 ανοδικές μετοχές έναντι 63 πτωτικών και 16 τίτλοι με κέρδη από 5 έως 20%.

Στους θετικούς πρωταγωνιστές της ημέρας και κατ΄ αρχήν σε αυτούς που σημείωσαν νέο ιστορικό υψηλό οι Κορρές, ΟΛΘ και Fourlis, ακόμα μία συνεδρίαση ακραίων κερδών για την Βιοσώλ, με σημαντικά ημερήσια κέρδη Λύκος, Κρέκα, Σφακιανάκης, Yalco, Alapis, Rilken InfoQuest, FG Europe, αλλά ιτουλάχιστον ικανοποιητική εικόνα για Καλπίνη, Ηλεκτρονική Αθ., Reinbow και αρκετούς ακόμα τίτλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v