Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών

Παρά τη θετική κίνηση των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών στη Σοφοκλέους μετά τις 14.10 εκδηλώθηκαν διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών που χάλασαν τον ”βηματισμό” του θετικού momentum με αποτέλεσμα το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας και με αρνητικό πρόσημο. Νέο ιστορικό υψηλό για Sprider, Frigoglass και Fourlis.

του Θ. Σταυρόπουλου

Μετά τις 14.10 εμφανίστηκαν διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών που χάλασαν τον ”βηματισμό” του θετικού momentum με αποτέλεσμα να ακολουθήσει πλαγιοκαθοδική κίνηση και κλείσιμο του Δείκτη πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας και με αρνητικό πρόσημο, έστω και αν τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνέχισαν να κινούνται σε θετικό έδαφος.

Εν τω μεταξύ ο Δείκτης είχε προλάβει να καταγράψει νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό τρέχοντος έτους και να δώσει την εντύπωση ότι φλερτάρει με νέα υψηλά 7,5 ετών, όμως οι πωλητές φαίνεται να είχαν άλλη άποψη και ”παίρνοντας τα μέτρα των αγοραστών” είχαν και τον τελευταίο λόγο.

Βέβαια όλα αυτά αφορούσαν κυρίως τους τίτλους του FTSE, καθώς όπως αναφέρθηκε και στο αμέσως προηγούμενο σχόλιο τόσο ο FTSEM όσο και ο FTSES απέχουν σημαντικά από τα σχετικά πρόσφατα υψηλά που κατέγραψαν τον Ιούλιο, επιβεβαιώνοντας την διστακτική εικόνα που επικρατεί σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και οι οποίες απ΄ ότι φαίνεται περιμένουν υπομονετικά η κυλιόμενη ρευστότητα να ”κοιτάξει χαμηλότερα”.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE η σημερινή συνεδρίαση έδωσε ξεκάθαρες αρνητικές αποκλίσεις και αν δεν αναιρεθούν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις απαιτούν αυξημένη προσοχή. Οι αντιστάσεις στις 2715-2730 και 2750 μονάδες και οι πρώτες στηρίξεις στις 2685 και 2679 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2679 μονάδων απαιτεί αποφασιστικές κινήσεις.

Του ίδιου βηματισμού και η συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, όπου δεν σημειώθηκε αύξηση των συναλλαγών, ενώ διατηρήθηκαν οι σημαντικές υποτιμήσεις στα Σ.Μ.Ε. της υψηλής κεφαλαιοποίησης (έστω και αν ο Δεκέμβριος απέχει αρκετά).

Από τις μετοχές του 20αρη σχεδόν εντυπωσιακή η Intralot (+3,61%), αξιοσημείωτα κέρδη για ΟΠΑΠ και Πειραιώς, θετική εικόνα για Ελ. Πετρέλαια, Εθνική, MPB, Eurobank, Motor oil και αμετάβλητοι οι Ταχ. Ταμιευτήριο και Coca-Cola.

Αντίθετα αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, Ελ. Τεχνοδομική, ΟΤΕ, Αγροτική και αρνητική μεταβολή για ΔΕΗ, Τιτάνα, Εμπορική, Κύπρου, Cosmote, Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά, έφθασε μέχρι τις 5138,75 μονάδες, λίγο πριν το τέλος βρέθηκε στις 5099,3 και έκλεισε στις 5101,09 με απώλειες 0,05% ενώ ο τζίρος έφθασε τα 587 εκατ. από τα οποία τα 123,8 αφορούσαν ”πακέτα”.

Χειρότερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 102 ανοδικές μετοχές έναντι 154 πτωτικών και μόλις 6 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

Από τους τίτλους που ξεχώρισαν στην πρώτη θέση η Sprider (νέο ιστορικό υψηλό) βοηθούμενη από ”εισαγόμενες” και μη εκθέσεις, από κοντά και η μητρική Χατζηιωάννου, συνέχισε ανοδικά η Βιοσώλ, νέο ιστορικό υψηλό για Frigoglass, Fourli, συνεχίστηκε η κινητικότητα στην ΕΥΔΑΠ και στην ΕΥΑΘ (επίκειται διανομή δωρεάν μετοχών), ενώ διακρίθηκαν επίσης Κυριακίδης, Blue Star, Πειραιώς Leasing, ΣΙΔΜΑ και Alapis.

Συμπερασματικά και επειδή η αυριανή συνεδρίαση συμπίπτει με το τέλος του χρηματιστηριακού εννεαμήνου, πολλά θα δείξουν οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v