Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήρεμα, μεθοδικά και... υψηλότερα

Χωρίς ακρότητες και υπερβολές αντιδρά η αγορά προς τις 5.135 μονάδες και το υψηλό των τελευταίων ετών. Ακριβώς όπως θα περίμενε κάποιος από παίκτες-γνώστες της αγοράς και του παιχνιδιού και από ενεργούς παράγοντες που συγκέντρωναν δυνάμεις τις τελευταίες 10 - 15 ημέρες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μέχρι τις 5.133 μονάδες διαμορφώθηκε η αρχική αντίδραση για τον Γενικό Δείκτη στα πρώτα 35 - 40 λεπτά της συνεδρίασης. Με διαθέσεις ήπιες και ρυθμό... χαλαρό, ακριβώς όπως θα περίμενε κάποιος από παίκτες που και την αγορά γνωρίζουν και το παιχνίδι μεθοδικά έχουν προετοιμάσει.

Οι επιμέρους δείκτες FT ενισχύονται χωρίς υπερβολές και ακρότητες, αναλογικά θα έλεγε κάποιος, καθώς ο ”20άρης” συντηρείται υψηλότερα των 2.700 μονάδων, ο δείκτης της μεσαίας πατά τις 6.600 μονάδες και ο Small Cap 80 αντιδρά προς τις 1.130 μονάδες.

Εάν η διακύμανση των δύο πρώτων βασικών δεικτών δεν παραπέμπει σε μεθοδική και διακριτική ”μόχλευση” ενός μεγάλου μέρους εταιριών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τότε... έχουμε λάθος.

Οι συναλλαγές στα περίπου 48 εκατ. ευρώ, με ικανό μέρος τους να μοιράζεται μεταξύ Εθνικής, ΟΠΑΠ, Cosmote, αλλά και Alpha Bank, Eurobank, Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ και 3E.

Για τη μετοχή της 3E μέγιστη τιμή μέχρι τώρα σημειώνεται στα ιστορικά υψηλά των 39,96 ευρώ, ενώ στα ΕΧΑΕ έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές περισσότερες των 400.000 τεμαχίων μέχρι τα αρχικά υψηλά των 22,94 ευρώ.

Μεγάλη είναι η ”ψαλίδα” μεταξύ ανοδικών και καθοδικών μετοχών, καθώς για περίπου 160 τίτλους καταγράφεται θετική απόδοση.

Ήταν αναμενόμενο, κυρίως όμως δικαιολογημένο, το γεγονός πως σε αρκετές μετοχές του ευρύτερου μικρομεσαίου χώρου πραγματοποιούνται σήμερα περισσότερες συναλλαγές και ”χτυπήματα” σε πράξεις απ’ ό,τι χθες, πόσο μάλλον προχθές.

Η μετοχή της Inform Λύκος έφτασε αρχικά μέχρι τα 5 ευρώ, για να ισορροπήσει στη συνέχεια στα 4,94 ευρώ, με συναλλαγές που προσέγγιζαν τις 100.000 τεμάχια.

Αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιούνταν στη μετοχή της ΣΙΔΜΑ (με προσδοκώμενο Ρ/Ε στο μόλις 7), μέχρι τα 2,08 ευρώ στη μετοχή του Κυριακίδη και μέχρι τα 2,74 ευρώ στη μετοχή της Yalco.

Η τελευταία φαίνεται πως για αρκετές συνεδριάσεις ”μαζευόταν”, μέχρι να ανακοινωθούν τα επόμενα επιχειρηματικά βήματα της διοίκησης και να εκδηλωθεί η ανοδική αντίδραση.

Θα έλεγε κάποιος πως ανάλογη συγκέντρωση δυνάμεων και θέσεων παρατηρείται σε μικρότερο βαθμό για τη μετοχή της Moda Bagno.

Στη μετοχή της ΕΥΑΘ οι αγοραστές έφτασαν μέχρι τα υψηλά των 8,64 ευρώ και ο τίτλος κρατά κέρδη 4,7% στα 8,58 ευρώ.

Συνεχίζεται η ανοδική αντίδραση της Sprider, με τον Χατζηιωάννου να ακολουθεί, ενώ στα 7 ευρώ φτάνει η μετοχή του Σφακιανάκη.

Η μετοχή της J&P Άβαξ ενισχύεται προς τα 7,58 ευρώ (θα πρέπει να σημειωθεί πως ο όμιλος συμμετέχει με τις ΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ, Αττικάτ και Τεχνική Ολυμπιακή στις τέσσερις κοινοπραξίες που διεκδικούν το εμπορευματικό κέντρο Θριασίου).

Στις 11:10 ο Γενικός Δείκτης κέρδιζε επιπλέον έδαφος (0,65%) προς τις 5.136 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v