Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισορροπία στα υψηλά 7,5 ετών

Η λίγο ως πολύ γνώριμή μας κατάσταση στα ξένα χρηματιστήρια συντηρείται και σήμερα. Στο Χ.Α. ορισμένοι ξένοι διαχειριστές που πόνταραν στις μετεκλογικές εξελίξεις σε ΟΤΕ, Cosmote και ΔΕΗ κατοχυρώνουν μέρος των σημαντικότατων υπεραξιών τους. Συντηρείται η ”μόχλευση” με αρκετές ουσιώδεις ή και επουσιώδεις επιχειρηματικές κινήσεις στον ευρύτερο μικρομεσαίο χώρο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η συντήρηση του κλίματος στις ξένες αγορές λίγο ως πολύ όπως το ξέρουμε τις τελευταίες ημέρες διατηρεί τη συγκρατημένα θετική προσέγγισή μας και για την ελληνική αγορά.

Κατά την εκτίμησή μας τρεις παράμετροι φαίνεται να επηρεάζουν βραχυπρόθεσμα τη διαμόρφωση της τάσης.

Ο πρώτος και κυριότερος αφορά στις σημαντικές υπεραξίες που ”γράφονται” αυτές τις δύο εβδομάδες και ειδικότερα όσων έχουν τοποθετηθεί σε ΟΤΕ - Cosmote και ΔΕΗ.

Με απόδοση από 9% έως και 16% ορισμένοι κυρίως ξένοι διαχειριστές προχωρούν από προχθές σε προσεκτική, σταδιακή κατοχύρωση κερδών. Η διάθεση αυτή έγινε εμφανέστερη χθες, με τη μετοχή του Οργανισμού να υποχωρεί στα 25,50 ευρώ (-1,70%), της Cosmote στα 24,36 ευρώ (-0,57%) και της ΔΕΗ οριακά χαμηλότερα στα 26,48 ευρώ.

Θα φανεί σήμερα από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης ποια στάση θα τηρήσουν συγκεκριμένα ξένα χαρτοφυλάκια που είχαν τοποθετηθεί στις συγκεκριμένες μετοχές το τριήμερο 12-14/9.

Η δεύτερη παράμετρος αφορά στην υποαπόδοση μεγάλου μέρους της αγοράς, αρκετών μετοχών από τον FTSEM 40 και τον Small Cap 80, έναντι του FTSE 20.

Η τρίτη παράμετρος αφορά στις επιχειρηματικές κινήσεις και στις… επιμέρους εξελίξεις, στη ζύμωση που παρατηρείται σε αρκετά ”μέτωπα”.

Πέρα από τον… μίτο του ΟΤΕ, ξένοι και Έλληνες εφοπλιστές επιμένουν με τοποθετήσεις τους στη ΔΕΗ, τη στιγμή που αρκετές εντολές αγορές υπάρχουν για Πειραιώς και Alpha Bank.

Εάν μέρος τους ενεργοποιηθεί σήμερα, δεν αποκλείεται αυτές οι δύο τραπεζικές μετοχές να παρουσιάσουν ενδιαφέρον.

Κινητικότητα παρατηρείται και από την πλευρά της ΑΤΕ, όπου είναι προφανές ότι για να επιτύχει το πρώτο από τα placements που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο απαιτούνται καλύτερες αποτιμήσεις. Άλλωστε και η UBS έχει μέση τιμή κτήσης που θα διευκόλυνε κάτι τέτοιο.

Στα ενδιαφέροντα σενάρια των τελευταίων ημερών εμπλέκεται πλέον εμφανώς και η ΕΧΑΕ. Εμείς μένουμε στην επίσημη ανακοίνωση της MIG, στα όσα έχει δημοσιοποιήσει η Εθνική αλλά και στο ενδιαφέρον που δείχνουν για ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι Άραβες του Dubai Group. Το τελευταίο το κρατάμε ως δεδομένο.

Στα επιμέρους, σημειώνουμε την τυπική μεταβίβαση στην πλευρά του Θανάση Λασκαρίδη των μειοψηφικών ποσοστών που κατείχε η οικογένεια Φάις και ο Κων/νος Λαμπρόπουλος στα δύο outlet και στο Μινιόν.

Η χρηματιστηριακή συμπεριφορά της Elmec τις τελευταίες 8-10 μέρες παραπέμπει ξεκάθαρα σε συγκέντρωση - μάζεμα της μετοχής.

Ο όμιλος της Μηχανικής προχώρησε μέσω της θυγατρικής της στη Ρωσία σε νέα αύξηση κεφαλαίου 20 εκατ. ευρώ, κυρίως για να χρηματοδοτήσει σημαντικά οικιστικά προγράμματα στην περιοχή της Μόσχας.

Από τον φιλόδοξο φέτος Βασιλόπουλο παρουσιάζει ενδιαφέρον η πρόθεση της διοίκησης να προσφέρει σε πελάτες του από τραπεζικές συναλλαγές μέχρι εξόφληση λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας. Να σημειωθεί πως για την ΑΒ Βασιλόπουλος η HSBC δίνει τιμή-στόχο τα 35,5 ευρώ.

Με βάση τη συμπεριφορά τους στο ταμπλό τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, ενδιαφέρον παρουσιάζουν η μετοχή της Moda Bagno (με υψηλότατη συγκέντρωση της εταιρίας στα χέρια της οικογένειας Βαρβέρη), η αντίδραση της φθηνής ΣΙΔΜΑ (προσδοκώμενο ΡΕ στο 7), της Χαλκόρ, του Μουζάκη (αργά ή γρηγορότερα θα ρευστοποιηθεί το ακίνητο) και επιμέρους περιπτώσεων όπως μετοχές επιχειρήσεων υποδομών (από ΕΥΑΘ μέχρι ΟΛΘ), Ηλεκτρονική Αθηνών (στα 10 ευρώ θέτει τον πήχη η Πειραιώς, στα 10,80 ευρώ η BETA ΑΧΕΠΕΥ), η AS Company, ο Χατζηιωάννου, Nexans (Alcatel), Καλπίνης (με τη Merit να δίνει τιμή-στόχο τα 11,5 ευρώ) και βεβαίως την Inform Λύκος που εξασφάλισε ένα πλούσιο συμβόλαιο με προεκτάσεις και συνέργιες που θα φανούν στον χρόνο.

Το χθεσινό -20% της ΓΕΒΚΑ με συναλλαγές 1,5 εκατ. ευρώ και ανεκτέλεστο 132.000 μετοχών για σήμερα παραπέμπει κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς σε ασυμφωνία μετόχων για τη θρυλούμενη παλαιότερα μεταβίβαση της εταιρίας.

Σημειώνεται πως στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΒΚΑ η οικογένεια Κρεμυδά ελέγχει το περίπου 40%, ενώ ένα 10,2% κατέχει ο Μπάμης Φίλιππος. Σε ελεύθερη διασπορά βρίσκονται 11,9 εκατ. μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v