Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H νέα θεωρία των αρκούδων

Η ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών μπορεί να έχει γίνει δεκτή με ανακούφιση από τους ταύρους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πολλές αρκούδες έχουν παραδώσει τα όπλα. Το αντίθετο. Μια νέα θεωρία τις κάνει να ελπίζουν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

H νέα θεωρία των αρκούδων
Η μείωση του βασικού επιτοκίου από τη Fed κατά μισή μονάδα, που έριξε το Fed Funds Rate στο 4,75%, έδωσε αρκετή ώθηση στις χρηματιστηριακές αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

H ανάκαμψη έκανε τους ταύρους να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, αλλά δεν έκαμψε τελείως το ηθικό αρκετών αρκούδων που προφανώς διαφωνούν με τις εκτιμήσεις του πρώην προέδρου της Fed κ. Άλαν Γκρίνσπαν.

Ο τελευταίος έχει διατυπώσει την άποψη ότι το τωρινό περιβάλλον παραπέμπει περισσότερο είτε στο 1987 είτε στο 1998. Εκείνα τα χρόνια η υποχώρηση των χρηματιστηρίων διήρκεσε μέχρι 3 μήνες το πολύ, αλλά η πτώση των μετοχών ήταν σημαντική.

Υπενθυμίζεται ότι τον χειρότερο χρηματιστηριακά μήνα του 1987, τον Οκτώβριο, οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν 7% και οι γερμανικές 9%.

Το 1998, που σημαδεύτηκε από τη ρωσική χρηματοοικονομική κρίση και την κατάρρευση του hedge fund LTCM, ο πλέον χαρακτηριστικός μήνας ήταν ο Ιούλιος. Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν 17% και οι γερμανικές 31%.

Οι αρκούδες θέλουν να ελπίζουν ότι ο Γκρίνσπαν κάνει λάθος αυτή τη φορά.

Οι απαισιόδοξοι ευελπιστούν ότι η τωρινή περίοδος παραπέμπει περισσότερο στην περίοδο 1989-1990. Υπενθυμίζεται ότι η χρηματιστηριακή βουτιά ξεπέρασε σε διάρκεια τον έναν χρόνο το 1990.

Δύο είναι οι λόγοι που τους κάνουν να πιστεύουν ότι το σημερινό περιβάλλον έχει μεγαλύτερες ομοιότητες με την περίοδο 1989-1990.

Πρώτον, η μανία των εξαγορών και συγχωνεύσεων και ειδικότερα των μοχλευμένων (LBOs) που εξανεμίστηκε πολύ σύντομα.

Δεύτερον, η άνθηση στην αγορά κατοικίας που κατέληξε στο σπάσιμο της φούσκας.

Το 1989-1990 δέσποζε η Ιαπωνία. Σήμερα τη θέση της έχει πάρει η Κίνα σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ίδιας θεωρίας.

Τότε, το σπάσιμο της φούσκας στην αγορά real estate κατέληξε με την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στη δημιουργία του Resolution Trust Corporation, που ανέλαβε τον άχαρο ρόλο της πώλησης των ακινήτων τα οποία είχαν κατασχεθεί λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων.

Σύμφωνα με τις αρκούδες που ασπάζονται τη θεωρία, το μέγεθος του προβλήματος στην αμερικανική αγορά κατοικίας είναι πολύ μεγαλύτερο αυτή τη φορά.

Η μείωση του βασικού επιτοκίου της Fed, σύμφωνα με τους ίδιους, ήρθε αρκετά αργά για να σταματήσει την επιβράδυνση της οικονομίας, που μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση αν ο Αμερικανός σταματήσει να καταναλώνει όπως πριν, καθώς το δολάριο υποχωρεί, το πετρέλαιο ανεβαίνει και η αγορά κατοικίας πνέει τα λοίσθια.

Οι αρκούδες αισθάνονται ότι η νομισματική πολιτική, την οποία δεν θεωρούν ακόμη αρκετά χαλαρή για να αντιμετωπίσει την οικονομική καχεξία που εκτιμούν ότι έρχεται, δεν πρόκειται να τα καταφέρει από μόνη της.

Δεν βλέπουν όμως επίσης την αμερικανική κυβέρνηση να παίρνει δημοσιονομικές πρωτοβουλίες για να βγάλει το φίδι από την τρύπα και κάνουν όνειρα ότι η πιστωτική κρίση θα χτυπήσει την πραγματική οικονομία, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο ντόμινο.

Με δεδομένο ότι οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν Ρ/Ε που δεν ενσωματώνει το κακό σενάριο, οι αρκούδες εκτιμούν ότι θα ξαναζήσουμε το 1989-1990.

Ο χρόνος θα δείξει αν έχουν δίκιο.

Dr. Money

dr@euro2day.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v