Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με γερό πάτημα στο δ΄ τρίμηνο το ΧΑ

Ωριμότερη από ποτέ για να κινηθεί προς την κατοχύρωση νέων υψηλών εμφανίζεται η Σοφοκλέους με μοχλό τα deals που κυοφορούνται και υπό την προϋπόθεση ότι οι διεθνείς αγορές θα κινηθούν χωρίς μεγάλες εκπλήξεις. Στο 16,6% τα ετήσια κέρδη του Γ.Δ., άνοδος 2,54% στην εβδομάδα. Τι εκτιμά ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Η σημερινή αναφορά μας θα επιχειρηθεί να γίνει θεωρώντας πως τις επόμενες ημέρες οι ξένες αγορές θα κινούνται υπό κανονικές συνθήκες. Με ΚΣ λοιπόν, στον διεθνή περίγυρό μας, το Χρηματιστήριο Αθηνών μοιάζει ωριμότερο από ποτέ για να κινηθεί προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης των νέων υψηλών και με μοχλό τις επιχειρηματικές κινήσεις να κινηθεί υψηλότερα.

Επιχειρηματικές κινήσεις που συμφωνούνται, που δρομολογούνται, που εξυφαίνονται. Από τον χώρο των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, των τραπεζών, της ακτοπλοΐας και έπεται συνέχεια.

Από το μέτωπο του ΟΤΕ – Cosmote, η απομάκρυνση του ενδεχόμενου απορρόφησης της θυγατρικής από τον Οργανισμό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την βραχυπρόθεσμη άσκηση πίεσης στη μετοχή, ”απελευθερώνει” όμως κεφάλαια να κινηθούν ταχύτερα προς την πλευρά του ΟΤΕ.

Στην περίπτωση του Οργανισμού, η κατάσταση αν και δείχνει περίπλοκη είναι επί της ουσίας απλούστερη. Το βασικότερο ”κλειδί” των εξελίξεων συνίσταται στην ουσιαστική αδυναμία του Δημοσίου να αποφύγει ακόμη και την προοπτική μίας επιθετικής εξαγοράς, ακόμα και στην περίπτωση που αυτή επρόκειτο να εκδηλωθεί.

Είναι προφανές πως η… επιθετική εξαγορά δεν παίζει στον ΟΤΕ, αλλά όλα τα υπόλοιπα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Κατά την προσωπική και μόνο εκτίμησή μας, η πλευρά του Δημοσίου έχει λιγότερα χαρτιά, πλεονεκτήματα στα χέρια της.

Στο μέτωπο της ενέργειας, η μετεκλογική και μόνο δικαίωση της Merrill Lynch υποχρεώνει όσους έστελναν στα… Τάρταρα τη μετοχή της Επιχείρησης και την απαξίωναν, να ρίξουν μια δεύτερη ματιά στην προεκλογική έκθεση – ανάλυση του ξένου επενδυτικού οίκου.

Επιμένουμε εδώ και δύο εβδομάδες πως στο μετοχικό κεφάλαιο της Επιχείρησης ενισχύεται η θέση ξένων επενδυτικών οίκων και γνωστών ισχυρότατων ελληνικών εφοπλιστικών κύκλων.

Στην πλειονότητά τους δεν ποντάρουν τόσο στην σημαντική βραχυπρόθεσμη μετεκλογική απόδοση της μετοχής, όσο στα επόμενα. Και αυτά κατά την εκτίμηση παραγόντων του εφοπλιστικού κόσμου δεν είναι προφανώς μια πιο ελεύθερη τιμολογιακή πολιτική ούτε η αναπόφευκτη διάθεση ενός μειοψηφικού ποσοστού της Επιχείρησης.

Οι εξελίξεις στην ΕΧΑΕ, με έντονο το αραβικό ενδιαφέρον, επιβεβαιώνουν την κομβική θέση που κατέχει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή. Το αν κάποια στιγμή, αργά ή γρηγορότερα, κάποιος ξένος, ενδεχομένως το Dubai Group, αποκτήσουν ισχυρή μετοχική θέση στην ΕΧΑΕ είναι κάτι που θα φανεί σχετικά σύντομα.

Στην ακτοπλοΐα και τις υποδομές (ύδρευση, λιμάνια) οι εξελίξεις είναι λίγο έως πολύ δρομολογημένες, με την αγορά να έχει προεξοφλήσει συγκεκριμένες επιχειρηματικές κινήσεις στον χώρο της ακτοπλοΐας.

Αφήνουμε για τελευταίο τον τραπεζικό κλάδο, γιατί σε κάποιους παράγοντες της αγοράς υπάρχει διάχυτη η εκτίμηση πως έρχεται η σειρά του. Ασθενέστερος… κρίκος στον τραπεζικό ιστό παραμένει εδώ και πολύ καιρό, σύμφωνα με την εκτίμηση και ξένων αναλυτών, η Alpha Bank.

Από τον ίδιο κλάδο, ενδιαφέρον θα παρουσίαζε η εικόνα των μετοχών του ομίλου Marfin εάν και εφόσον μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις επιβεβαιώνονταν κάποια σημαντική κίνηση.

Το γεγονός πως στη χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης επιδιώχθηκε να διαμορφωθεί στο μέγιστο ημέρας με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές σε ΟΤΕ και ΔΕΗ, μας καθιστά αισιόδοξους για την επόμενη εβδομάδα.

Δεν είναι τυχαίο πως σε νέες υψηλές τιμές της ΔΕΗ, συναλλάχθηκαν χθες 36,3 εκατ. ευρώ, στον ΟΤΕ που έφτασε και πάλι τα 26 ευρώ, άλλα περίπου 80 εκατ. ευρώ. Και με τον FTSE 20 να επανέρχεται υψηλότερα των 2.700 μονάδων.

Εν κατακλείδι, υπό ΚΣ στις ξένες αγορές περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα άκρως ενδιαφέρουσα, μεστή εξελίξεων και παρασκηνίου και πιθανότατης μιας συντήρησης της ανοδικής φοράς προς τις 5.170 μονάδες, όπου θα ”δοκιμαστεί” η τάση.

Σημειώνεται ότι σε εβδομαδιαία βάση τα κέρδη του Γενικού Δείκτη έφτασαν το 2,54%, αυξάνοντας έτσι τα ετήσια κέρδη στο 16,60%, ενώ θετικό για το Γενικό Δείκτη ήταν και το τρίτο χρηματιστηριακό τρίμηνο (πέμπτο συνεχόμενο) που έδωσε κέρδη 5,77%.

Μ. Γελ.

------

Oπως αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης, Υπεύθυνος στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης επιτάχυνε μετά την ανοδική διάσπαση των 5.000 μονάδων φτάνοντας σε νέα υψηλά σε κλείσιμο και ενδοσυνεδριακή επίδοση από το Μάρτιο του 2000.

Οι νέοι πρωταγωνιστές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΕΕΚ, ΙΝΛΟΤ) ήταν οι κύριοι φορείς της τάσης αυξάνοντας το δυνητικό περιθωρίου που ενδεχομένως η αγορά θα μπορούσε να έχει σε μια επιστροφή των τραπεζών στα πρόσφατα υψηλά τους. Αν και οι όγκοι είναι επαρκείς για τα επίπεδα διαπραγμάτευσης της αγοράς η προσέγγιση της ανοδικής γραμμής που διέρχεται από όλα τα προηγούμενα υψηλά του Γενικού Δείκτη περιορίζει το καθαρά τεχνικό όριο ανέλιξης στις 5.170 – 5.180 μονάδες.

Όσες φορές στο παρελθόν ο Γενικός Δείκτης επιχείρησε να διαφύγει από το κανάλι διακύμανσης των τεσσάρων τελευταίων ετών η διόρθωση που ακολούθησε ήταν σημαντικής έκτασης και η πίεση που ασκήθηκε ήταν τόση ώστε να επιστρέψουν οι τιμές σε ουδέτερες ή υποτιμημένες ζώνες στα διαγράμματα των τεχνικών ταλαντωτών.

Από την άλλη πλευρά η αποφόρτιση των υπεραγορασμένων ταλαντωτών μπορεί να επιχειρηθεί με συσσώρευση ή ήπιες διακυμάνσεις σε μικρό εύρος τιμών Δείκτη.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 5123,36 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 2,54%. Ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 1,70%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 2,09%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 4,23% υψηλότερα.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών (10,31%), των Ασφαλειών (10,08%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (9,29%), της Υγείας (6,67%) και του Εμπορίου (5,86%).

Μικρότερα κέρδη κατέγραψαν οι υπόλοιποι κλάδοι, ενώ απώλειες εμφάνισαν μόνο ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (-0,12%) και των Τραπεζών (-0,10%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Βιοσώλ (ΠΟ 26,92%), Βιοσώλ (22,58%), Κορρές (21,30%), Εθνική Ασφαλειών (18,03%), Αττικές Εκδόσεις (17,41%), Sprider (17,11%), ΟΛΠ (15,57%), Κρέκα (15,51%), Χατζηιωάννου (14,92%) και Inform Λύκος (14,29%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Γενική Εμπορίου (-27,17%), Λυμπέρης Εκδόσεις (-7,95%), Ευρωπαϊκή Πίστη (-6,06%), Hyatt Regency (-5,94%), Γενική Τράπεζα (-5,81%), Πλαστικά Κρήτης (-5,75%), Κανάκης (-5,17%), Φίντεξπορτ (-4,92%), Καράτζη (-4,88%) και ΚΡΙ ΚΡΙ (-4,74%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v