Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συν... Dow και χείρα κίνει

Η καταγραφή νέας ιστορικά υψηλής τιμής για τον Dow Jones στη Νέα Υόρκη ενισχύει την ανοδική αντίδραση των αγορών διεθνώς. Στο Χ.Α. επιχειρηματικές κινήσεις, με την ακτοπλοΐα να έχει τον πρώτο λόγο, αλλά και η αναμονή των ανακοινώσεων Βγενόπουλου - Μπαλάουι στην αυριανή κοινή συνέντευξη συντηρούν... ζεστό το βραχυμεσοπρόθεσμο ενδιαφέρον.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η χθεσινοβραδινή αντίδραση των βασικών δεικτών στη Νέα Υόρκη και βεβαίως η καταγραφή νέας ιστορικά υψηλής τιμής για τον Dow δίνουν άλλον... αέρα στις αγορές διεθνώς.

Στην ελληνική, όπου από τις 17 Σεπτεμβρίου αναπτύσσεται μια ήπιων τόνων και σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενη ανοδική κίνηση δεικτοβαρών μετοχών του 20άρη, η αισιοδοξία φαίνεται να… περισσεύει.

Το ενδιαφέρον είναι πως στο Χ.Α. η επαναφορά του FTSE 20 υψηλότερα των 2.700 μονάδων επιτυγχάνεται όχι λόγω της ανοδικής φοράς τραπεζικών μετοχών, αλλά λόγω της υπεραπόδοσης μετοχών του μεγέθους ενός ΟΤΕ-Cosmote και μιας ΔΕΗ.

Τα ΕΧΑΕ μπορεί να μη συμπεριλαμβάνονται στον FTSE 20, ωστόσο οι εξελίξεις γύρω από την εταιρία, οι φήμες, το αραβικό ενδιαφέρον, η επανεμφάνιση της Eurobank συνθέτουν ένα αρκούντως ενδιαφέρον σκηνικό που εμφανώς λειτουργεί υπέρ της αγοράς. Καθότι καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδουν ορισμένοι ξένοι επενδυτικοί κύκλοι για ελληνικές εταιρίες ή ακόμη αν θέλετε για τη θέση της ίδιας της ελληνικής αγοράς.

Στο Χ.Α. αναπτύσσεται όμως επίσης μια δυναμική που αφορά σε επιχειρηματικές κινήσεις οι οποίες εξυφαίνονται στο παρασκήνιο.

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση μέχρι τη μικρότερη είναι εμφανής η κινητικότητα σε επιχειρηματικό επίπεδο, ουσιαστική ή όχι σε ανάλογες περιπτώσεις, συντηρούμενη βεβαίως από το καλό κλίμα που επικρατεί στις αγορές.

Μια πολυαναμενόμενη επιχειρηματική συμφωνία φαίνεται πως είναι πολύ κοντά στην επισημοποίησή της. Καλά ενημερωμένες πηγές της Ακτής Μιαούλη εκτιμούν πως και οι τυπικού χαρακτήρα λεπτομέρειες για την ανακοίνωση της συμφωνίας Attica Συμμετοχών - ομίλου Marfin έχουν υπερκεραστεί.

Πρόκειται βέβαια για μια επιχειρηματική κίνηση η επισημοποίηση (ή όχι) της οποίας ”σέρνεται” από τις αρχές του καλοκαιριού. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν νωρίτερα το πρωί πως είναι θέμα… ωρών η ανακοίνωσή της.

Ενδιαφέρουσα όμως από κάθε άποψη προεξοφλείται από παράγοντες της αγοράς ότι θα είναι η αυριανή κοινή συνέντευξη των Βγενόπουλου - Μπαλάουι (προέδρου του Dubai Group), με την αγορά να περιμένει ανακοινώσεις των επόμενων επιχειρηματικών κινήσεων σε νευραλγικούς τομείς.

Ενδιαφέρουσα διαμορφώνεται η συνέχεια και για τη μετοχή της ΑΤΕ, που σημειωτέον στο χαρτοφυλάκιό της διαθέτει ένα μεγάλο πακέτο των ”πολύφερνων” ΕΧΑΕ.

Προφανώς η τράπεζα μεταθέτει για εύθετο χρόνο, δηλαδή σε υψηλότερες τιμές, την ενδεχόμενη ρευστοποίηση αυτής της χρυσοφόρου συμμετοχής της.

Από τον τομέα των υποδομών - παροχής υπηρεσιών, ορισμένοι ξένοι διαχειριστές προσανατολίζονται προς τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, εκτιμώντας ότι η υποαπόδοσή της έναντι των ΟΛΠ - ΟΛΘ και ΕΥΑΘ μπορεί να ”κρύβει” περιθώρια ανόδου.

Η ένταξη της Μηχανικής στον δείκτη FTSEM 40 οδήγησε σε κυρίως βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα τοποθετήσεις, ωθώντας την τιμή της κοινής υψηλότερα των 7 ευρώ.

Από το μέτωπο του ομίλου Μυτιληναίου θα πρέπει να σημειωθεί πως ο βασικός μέτοχος μέχρι και την Παρασκευή αγόραζε μετοχές της θυγατρικής, ενώ χθες ρευστοποίησε συμμετοχή κοντά στο 1,7% (875.000 τεμάχια), αποκομίζοντας γύρω στα 15 εκατ. ευρώ.

Ένα πακέτο 204.000 μετοχών των ΕΧΑΕ, στα 22,7 ευρώ, ρευστοποίησε και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εγγράφοντας έσοδα της τάξης των 4,6 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v