Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε Μid 40 - SC 80 το ”παιχνίδι”

Μετά τις 14:15 ”ψαλιδίστηκε” η μικρή αρνητική απόκλιση για τον Γ.Δ., που κινήθηκε προς τις 5.115 μονάδες. Νέα ιστορικά υψηλά για τη μετοχή των ΕΧΑΕ. Όμως και οι ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά και μετοχές εταιριών υποδομών, παροχής υπηρεσιών συγκεντρώνουν ικανό μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος τη μετεκλογική περίοδο. Απόδοση 7% για τον Μυτιληναίο και 6% για τη Μηχανική που εισήλθε στον Mid 40.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Βελτιωμένη εμφανίζεται η ευρύτερη εικόνα της αγοράς, καθώς λίγο μετά τις 14:00 θετική απόδοση καταγράφεται για περισσότερες από 100 μετοχές.

Για τον Γ.Δ. μπορεί η απόκλιση να παραμένει αρνητική (-0,27%), συντηρείται όμως υψηλότερα των 5.100 μονάδων με χαμηλή τιμή ημέρας τις 5.089,3 μονάδες.

Στις 2 δεικτοβαρείς μετοχές, ΟΤΕ και ΔΕΗ, όπου επιχειρείται μια λογικότατη κατοχύρωση σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδοφόρων θέσεων, η ζήτηση υπερισχύει σταδιακά, κυρίως στον Οργανισμό και δευτερευόντως στην Επιχείρηση.

Είναι ενδεικτικό, για παράδειγμα, πως για τη μετοχή του ΟΤΕ χαμηλή τιμή ημέρας έχει σημειωθεί στα 25,68 ευρώ, υψηλή στα 26,20 με την τιμή να διαμορφώνεται στα 26,02 ευρώ (στο +0,1% στις 14:05).

Για τη μετοχή της ΔΕΗ χαμηλό είναι τα 27,26 ευρώ, υψηλό τα 27,70 και τρέχουσα τιμή τα 27,56 (-0,8%).

Από τις μετοχές εισηγμένων που εμπλέκονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με τις χρηματιστηριακές, επιχειρηματικές εξελίξεις είναι εκ των πραγμάτων και τα ΕΧΑΕ.

Για τα ΕΧΑΕ καταγράφεται σήμερα στα 23,20 ευρώ νέα ιστορικά υψηλή τιμή, με τη μετοχή να κυμαίνεται από τα 22,34 μέχρι τα 23,20 ευρώ.

Από τον μεσαίο χώρο, στα 42,20 ευρώ (5,5%) ξεχωρίζει ο Μυτιληναίος και στα 17,74 ευρώ η Μέτκα.

Είναι ενδεικτικό πως στις 2 μετοχές του ομίλου πραγματοποιούνται συναλλαγές αξίας 8 εκατ. ευρώ στον φερώνυμο τίτλο και περίπου 750.000 ευρώ στη θυγατρική.

Υψηλές συναλλαγές, για ευνόητους λόγους, πραγματοποιούνται και στη μετοχή της Αγροτικής, που κυμαίνεται μεταξύ των 4 – 4,16 ευρώ με τζίρο 7,9 εκατ. ευρώ.

Υψηλές συναλλαγές πραγματοποιούνται και στις μετοχές των ΟΠΑΠ (27,20 ευρώ, MIG (στα 6,70 ευρώ), Eurobank (24,80 ευρώ) αλλά και σε Alpha Bank, Alapis, Cosmote, Κύπρου, Πειραιώς, ΕΛΤΕΧ και Μηχανική.

Για τη μετοχή της Μηχανικής έχουμε να παρατηρήσουμε πως μετά την καταγραφή υψηλής τιμή στα 9 ευρώ, όπου ρευστοποιήθηκε μέρος της θέσης του επιχειρηματία, η τιμή υποχώρησε μέχρι και 35%.

Από τη μέχρι πρότινος χαμηλή τιμή ξεκίνησε εκ νέου αντίδραση, κυρίως της κοινής που ξεπερνά σήμερα τα 7 ευρώ, με απόδοση κοντά στο 6% και αξία συναλλαγών στα 2,9 εκατ. ευρώ. Άλλωστε κατέλαβε τη θέση του Αλουμινίου στον Mid 40.

Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιούνται και πάνω από τα 5 ευρώ, δηλαδή μέχρι και 3,7% υψηλότερα στον προνομιούχο τίτλο.

Η μετοχή της ΕΒΖ διαμορφώνεται στα 5,70 ευρώ, ενώ όσον αφορά στο χαρτοφυλάκιο συμμετοχών της Αγροτικής σημειώνεται πως αυτό είναι πλούσιο σε Ζάχαρες, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΚΑΕ, ενώ διατηρεί και συμμετοχή της τάξεως του 2,5% στα ΕΛΠΕ.

Ανοδικά συνεχίζεται η αντίδραση μετοχών θυγατρικών εταιριών της Βιοχάλκο (κυρίως Ελληνικά Καλώδια), ΟΛΠ, ΕΥΑΘ, Inform Lykos, Attica Συμμετοχών, Altec, Kleemann και ορισμένων ακόμη.

Για τη μετοχή του ΟΛΠ έχουμε να παρατηρήσουμε πως η αντίδραση μέχρι τα τρέχοντα υψηλά των 23,38 ευρώ σημειώνεται από την αμέσως επόμενη του καταμερισμού της συμμετοχής της Morgan Stanley σε θυγατρικά της χαρτοφυλάκια για λογαριασμό τελικών πελατών.

Για την Inform Λύκος ισχύουν όσα αναφέρουμε τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τη σημαντικότατη εξαγορά του 85% της Austria Card, ενώ η ΕΥΑΘ παραμένει συγκριτικά πιο ”ευέλικτη” από την επιχείρηση της πρωτεύουσας.

Γενικότερα, μετά τις εκλογές, ο ευρύτερα εννοούμενος χώρος των υποδομών και παροχής (λιμάνια, νερά) βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Για τη μετοχή της Αttica Συμμετοχών η τρέχουσα τιμή αντιστοιχεί στην αποτίμηση που λίγο έως πολύ έχει προεξοφληθεί εδώ και καιρό από την αγορά, όσον αφορά σε ενδεχόμενες επιχειρηματικές εξελίξεις και συνέργιες.

Στις 14:15 ο Γ.Δ. διαμορφωνόταν κοντά στο υψηλό ημέρας των 5.113 μονάδων, με τις απώλειες να περιορίζονται σταδιακά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v