Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλό 91 μηνών στη Σοφοκλέους

Πασιφανέστατη ήταν σήμερα η διάθεση των επενδυτών για μετακύλιση του ενδιαφέροντος σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ενώ εμφανής ήταν η κόπωση των περισσότερων Δεικτοβαρών τίτλων. Σημαντικά κέρδη για Μυτιληναίο (κοντά σε νέο ιστορικό υψηλό), ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ, Μηχανική, ΑΤΕ. Νέο ιστορικό υψηλό για ΔΕΗ, Sprider, ΟΛΠ και ΟΛΘ.

του Θ. Σταυρόπουλου

Συνεδρίαση που ξεκίνησε με μάλλον αρνητικές διαθέσεις (μετά τα αποτελέσματα της UBS και τις αρνητικές εκτιμήσεις της Citigroup για τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου που δημιούργησαν αρνητική εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια) βρέθηκε να κλείνει με τον Γενικό Δείκτη πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και μάλιστα με θετικό πρόσημο και σε υψηλό 91 μηνών (!).

Παρά ταύτα καθ΄ όλη την διάρκεια ήταν πασιφανέστατη η διάθεση μεταφορά του ενδιαφέροντος σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ενώ εμφανής ήταν και η κόπωση των περισσότερων Δεικτοβαρών τίτλων.

Αυτά επιβεβαιώνονται τόσο από την τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών με τις πρώτες να υπερισχύουν έστω και προς το τέλος, αλλά και από το +0,14% του FTSE έναντι του +0,87% του FTSEM και του +1% του FTSES.

Μετά την σημερινή συνεδρίαση και μέχρι να επανέλθει το ενδιαφέρον στα ανώτερα στρώματα του ταμπλό, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της πλάγιας κίνησης με ταυτόχρονη υπεραπόδοση μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Τεχνικά, οι FTSEM και FTSES έδωσαν σήματα αγορών, ενώ όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης οι αντιστάσεις οριοθετούνται στις 2717-21και 2730-35, ενώ κλείσιμο υψηλότερα από το δεύτερο όριο δίνει κίνηση προς τις επόμενες αντιστάσεις των 2750, 2800 (ψυχολογικό) και 2812 μονάδες.

Αντίθετα οι στηρίξεις στις 2687, 2677 και 2670-50 (εξαιρετικά ισχυρή) μονάδες.

Ανοδική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων με τους εκεί εμπλεκόμενους να μειώνουν κάπως τις σημαντικές υποτιμήσεις στα Σ.Μ.Ε. της υψηλής κεφαλαιοποίησης, χωρίς αυτό να συνοδεύεται και από σημαντική αύξηση των συναλλαγών.

Από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους στην πρώτη θέση των προτιμήσεων η Αγροτική (+4,16%), αξιοσημείωτα κέρδη για ΟΤΕ και Alpha Bank, απλά θετικό πρόσημο για MPB, ΔΕΗ (νέο ιστορικό υψηλό), Ελ. Τεχνοδομική, ΟΠΑΠ και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Κύπρου και Coca-Cola.

Αντίθετα αξιοσημείωτες απώλειες για Intralot, Motor oil, Εμπορική, Ταχ. Ταμιευτήριο, και αρνητική μεταβολή για Eurobank, Cosmote, Εθνική, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια. Τιτάνα.

Ο Γενικός Δείκτης όπως προαναφέρθηκε ξεκίνησε με αρνητικές διαθέσεις, υποχώρησε μέχρις τις 5089,31 μονάδες, όμως από εκεί και πέρα ακολούθησε περίπου μόνιμη πλαγιοανοδική κίνηση μέχρι τις 5135,68 και έκλεισε στις 5134,69 μονάδες με κέρδη 0,22%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 337 εκατ. από τα οποία τα 20,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 131 ανοδικές μετοχές έναντι 125 πτωτικών και για 13 τίτλους τα κέρδη έφθασαν από 5 έως 9,68%.

Στα επιμέρους κοντά σε νέο ιστορικό υψηλό για τον Μυτιληναίο (διόλου ευκαταφρόνητη και η ημερήσια κίνηση της Μέτκα), νέο ιστορικό υψηλό για την Sprider και τα Λιμάνια.

Την κίνηση της μητρικής φάνηκε να ακολουθούν ΕΒΖ και Αγροτική Ασφ., ενώ διακρίθηκαν επίσης Alco, Sato, Κρέκα, Μηχανική, Τσουκαρίδης, Κυριακίδης, Ελ. Καλώδια και Βαλκάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v