Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπια αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων

Θετικά εκλαμβάνεται από παράγοντες της αγοράς η ήπια αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη στη δεδομένη συγκυρία, καθώς -μέχρι να προκύψουν σημαντικές επιχειρηματικές ειδήσεις- διατηρείται το θετικό κλίμα, αποφεύγονται οι ακρότητες και διευκολύνονται οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων. Νέο ιστορικό υψηλό για ΟΛΠ, ΟΛΘ, Κορρέ, ΕΥΑΘ και Φουρλή.

του Θ. Σταυρόπουλου

Αν και ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε σε νέο υψηλό 91 μηνών (έχοντας τη σημαντική βοήθεια των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, σε σύγκριση με τα οποία τουλάχιστον έως τις 16:30 υποαπέδωσε), ήταν εμφανείς οι διαθέσεις σχετικής κατοχύρωσης κερδών που ξεκίνησε λίγο μετά τις 14:05 κυρίως σε τίτλους του FTSE.

Αντίθετα, διατηρήθηκε η κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που επιβεβαιώνεται από το +0,77% του FTSEM και το +0,55% του FTSES έναντι του +0,02% του FTSE και που έδωσε τη δυνατότητα στους τίτλους με θετικό πρόσημο να προηγηθούν αυτών με αρνητικό.

Η ήπια αναρρίχηση ίσως είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη (τουλάχιστον μέχρι να προκύψουν σημαντικές επιχειρηματικές ειδήσεις), καθώς έτσι διατηρείται το θετικό κλίμα, αποφεύγονται οι ακρότητες και δίνεται η δυνατότητα στους εμπλεκομένους εύκολης εισόδου και εξόδου σε τίτλους που δίνουν κίνηση αλλά και διευκολύνονται οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση δεν θα μπορούσε να αλλάξει κάτι. Έτσι για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης παραμένουν οι στηρίξεις στις 2.705 και 2.687-84 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 2.730-37 μονάδες.

Κλείσιμο υψηλότερα των 2.737 μονάδων ανεβάζει στροφές στην τάση και δίνει minimum κίνηση προς τις 2.800 και 2.820 μονάδες, ενώ αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 2.684 μονάδων βάζει σε δοκιμασία τη στήριξη στις 2.676 και την ισχυρή ζώνη στις 2.760 - 2.750 μονάδες.

Ανοδική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, όμως οι εκεί εμπλεκόμενοι (ύστερα από καιρό) φάνηκαν περισσότερο αισιόδοξοι (χωρίς να ανεβάσουν συναλλαγές) και έτσι τα ΣΜΕ της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσαν κέρδη μεγαλύτερα από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μειώνοντας τις υποτιμήσεις.

Από τις μετοχές του ”20άρη” με κέρδη 2% και ισοφαρίζοντας το ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο η μετοχής της Cosmote, αξιοσημείωτα κέρδη για Πειραιώς και MPB, θετικό πρόσημο για Βιοχάλκο, Ελλ. Πετρέλαια, Ελλ. Τεχνοδομική, Εμπορική, Εθνική, Κύπρου, Motor Οil, Alpha Bank (επέστρεψαν οι φήμες για πιθανές εξελίξεις), Eurobank και αμετάβλητος ο τίτλος του Ταχ. Ταμιευτηρίου.

Αντίθετα, με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ο ΟΤΕ, αξιοσημείωτες απώλειες για ΔΕΗ, Intralot και αρνητική μεταβολή για ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Αγροτική και Coca Cola.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ”είδε” μάλλον γρήγορα το υψηλό ημέρας (5.175,42) και έκλεισε πολύ κοντά στα χαμηλά και συγκεκριμένα στις 5.140,32 μονάδες, με κέρδη 0,11%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 507 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 87,3 αφορούσαν σε ”πακέτα”.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 143 ανοδικές μετοχές έναντι 109 πτωτικών και για 14 τίτλους τα κέρδη από 4% - 17,17%.

Στους θετικούς πρωταγωνιστές, νέο ιστορικό υψηλό για ΟΛΠ, ΟΛΘ, Κορρέ, ΕΥΑΘ και Φουρλή, με υψηλά κέρδη η επιστροφή στο ταμπλό του Πετζετάκι, κινητικότητα και σημαντικά κέρδη σε Κρέκα, Σωλ. Κορίνθου, Δούρο, CPI, επέστρεψαν οι φήμες για Attica Group, συνέχισαν ανοδικά τα Ελλ. Καλώδια και η Κρι Κρι, ενώ αξιοσημεώτη κίνηση έδωσαν Πετρόπουλος (λόγω προμερίσματος), Γαλαξίδι και Τεχνική Ολυμπιακή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v