Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άκρως επιλεκτικές κινήσεις

Συνεδρίαση επιλεκτικών κινήσεων με το αγοραστικό ενδιαφέρον να περιορίζεται σε τίτλους εταιριών που είτε βγάζουν ειδήσεις είτε εσωκλείουν προσδοκίες. Συνεχίστηκε η κόπωση των δεικτοβαρών. Νέο υψηλό 91 μηνών για τον Γ.Δ. Σε νέο ιστορικό υψηλό οι μετοχές των ΔΕΗ, 3Ε, ΕΥΑΘ και Cosmote.

του Θ. Σταυρόπουλου

Συνεδρίαση που διεξήχθη στον απόηχο του deal MIG – Attica Group, της παρουσίασης 34 εισηγμένων (σήμερα και αύριο) στο Λονδίνο σε 160 ξένους επενδυτικούς οίκους και εν μέσω μάλλον ουδέτερου διεθνούς κλίματος.

Η σημερινή εικόνα της αγοράς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί διαφοροποιημένη σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες, καθώς μπορεί να συνεχίστηκε η διαφαινόμενη κόπωση σε αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους, όμως από εκεί και χαμηλότερα το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον περιορίστηκε σε τίτλους εταιριών που είτε βγάζουν ειδήσεις είτε εσωκλείουν προσδοκίες.

Αυτό το τελευταίο είχε ως αποτέλεσμα να υστερήσει η μικρή κεφαλαιοποίηση και οι πτωτικές μετοχές να τερματίσουν τη συνεδρίαση μπροστά από τις ανοδικές.

Ασφαλώς η τρέχουσα περίοδος συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από αυξημένες προσδοκίες και δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που υποστηρίζουν ότι οι αναμενόμενες επιχειρηματικές συμφωνίες θα καλύψουν ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλό, όμως η κυλιόμενη ρευστότητα δείχνει σε πολλές περιπτώσεις αποφασισμένη να περιμένει και να προχωρά σε άκρως επιλεκτικές κινήσεις, περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των ημερήσιων πρωταγωνιστών.

Με τόσο μικρές διαφοροποιήσεις ασφαλώς και δεν υπάρχει αλλαγή στην τεχνική εικόνα. Έτσι οι στηρίξεις για τον FTSE εντοπίζονται στις 2.698, 2.690 - 2.686, 2.676 και στην πολύ ισχυρή ζώνη των 2.671 - 2.655 μ. και οι πρώτες αντιστάσεις στις 2.706, 2.715 και 2.720 μονάδες.

Στον βηματισμό της υποκείμενης και η Αγορά Παραγώγων όπου με ελάχιστες συναλλαγές αυξήθηκαν κάπως οι υποτιμήσεις στα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με μάλλον πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις παρυφές των 5.136 μονάδων για να ακολουθήσει σχετική αντίδραση που έφερε τον Δείκτη με θετικό πρόσημο και στις 5.161,18 μονάδες.

Από εκεί και πέρα μικρές διακυμάνσεις, όμως μετά τις 15:40 οι διαθέσεις των πωλητών πήραν επιθετικότερο χαρακτήρα, γύρισαν τον Δείκτη στο χαμηλό ημέρας και με αρνητικό πρόσημο, για να κλείσει τελικά ελαφρώς ψηλότερα (βοηθούμενος και από τις δημοπρασίες) και συγκεκριμένα στις 5.147,87 μονάδες με κέρδη 0,15% (νέο υψηλό 91 μηνών), ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 775 εκατ. από τα οποία τα 425 αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλαγές.

Από τους δεικτοβαρείς τίτλους με κέρδη μεγαλύτερα του 3% και κλείσιμο σε νέο ιστορικό υψηλό η Coca Cola, αξιοσημείωτα κέρδη για Motor Οil, Τιτάνα και θετικό πρόσημο για Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, ΔΕΗ (νέο ιστορικό υψηλό), Ελλ. Πετρέλαια, Ελλ. Τεχνοδομική, ΟΤΕ, Intralot και Cosmote (νέο ιστορικό υψηλό).

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για την Αγροτική, αξιοσημείωτες απώλειες και κλείσιμο κοντά στο χαμηλό ημέρας για την Εθνική και αρνητική μεταβολή για Alpha Bank, Eurobank, MPB, Εμπορική, Κύπρου, Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ.

Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα με 117 ανοδικές μετοχές έναντι 130 πτωτικών και 10 τίτλους με κέρδη από 6% έως 18,97%.

Στα επιμέρους, νέο ιστορικό υψηλό για ΕΥΑΘ, συνέχισε για δεύτερη μέρα το εντυπωσιακό σερί ο Πετζετάκις, κινητικότητα και σημαντικά κέρδη για Τεχν. Ολυμπιακή, σε παράλληλη ανοδική κίνηση Μηχανική και Βαλκάν, το επικείμενο split έστειλε ψηλότερα τη Moda Bagno, ενώ διακρίθηκαν επίσης Μαΐλλης, Σωλ. Κορίνθου, Σιδενόρ, Altec και Λαννέτ (προσπάθεια απομάκρυνσης από τα πρόσφατα χαμηλά).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v