Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”4-5-1 με αντεπιθέσεις” σήμερα η Σοφοκλέους

Ανοικτό δείχνει το ενδεχόμενο μιας ελεγχόμενης διόρθωσης του FTSE 20, εάν συνεχιστούν οι πωλήσεις σε συγκεκριμένες τραπεζικές μετοχές. Ωστόσο οι επιχειρηματικές συμφωνίες που ανακοινώνονται, οι συνεργασίες και κινήσεις που εξυφαίνονται, οι φήμες που έχουν επανέλθει στο παρασκήνιο και η αυξημένη ρευστότητα συγκεκριμένων παικτών, συντηρούν το επενδυτικό ενδιαφέρον στα επιμέρους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η σταθεροποιητική έως ήπια διορθωτική τάση συντηρείται σε αρκετά ξένα χρηματιστήρια. Ένα περιβάλλον που σε γενικές γραμμές βοηθά στη συντήρηση ανάλογης τάσης και στο ελληνικό.

Μερίδα αναλυτών και παραγόντων της αγοράς υποστηρίζει πως σε αυτή τη φάση δεν προέχει τόσο η απόδοση βασικών δεικτών, όσο η επίδοση μετοχών επιμέρους εταιρειών που σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό δικαιολογημένα προσελκύουν μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Σε αυτή την φάση, που ξεκαθαρίζει εν μέρει το... τοπίο σε ΟΤΕ-Cosmote, σειρά επιχειρηματικών κινήσεων κρατά ζεστό το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Όσον αφορά σε ΟΤΕ-Cosmote, η απομάκρυνση του ενδεχόμενου της εξαγοράς της δεύτερης από τον πρώτο, αλλά ακόμα και αυτού του ενδεχόμενου της συγχώνευσης, λύνει τα χέρια των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Κάτι ανάλογο παρατηρείται και στον χώρο της ακτοπλοΐας, μετά την επισημοποίηση της μεταβίβασης του 49,9% της Attica Συμμετοχών στη Marfin Investment Group (που συνολικά ελέγχει το 51,4% της ακτοπλοϊκής).

Στον ευρύτερο χώρο του εμπορίου, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αυξημένη χθες εμπορευσιμότητα στη μετοχή της Elmec, που με ανώτατη τιμή τα 4,06 ευρώ διαμορφώθηκε τελικά 0,5% χαμηλότερα σε κλείσιμο στα 3,92 ευρώ.

Θα πρέπει επίσης να προσεχθεί πως και στη συνεδρίαση της 2ας/10, είχαν γίνει συναλλαγές 322.200 μετοχών (1,2 εκατ. ευρώ) της Elmec.

Ο ευρύτερος κλάδος του εμπορίου εκ των πραγμάτων μπαίνει και αυτός στο ”παιχνίδι”.

Στα επιμέρους, παράγοντες της αγοράς αναφέρονται στην αναθεωρημένη πρόβλεψη της Σελόντα για τζίρο 96 εκατ. ευρώ και κέρδη 11,1 εκατ. ευρώ. Για τη χρήση του 2008 προβλέπονται κέρδη 13,4 εκατ. ευρώ.

Από την αλβανική βουλή εγκρίθηκε το σχέδιο του Τιτάνα για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής τσιμέντου στη γειτονική χώρα. Η ανάδειξη του Τιτάνα στη γειτονική αγορά μπορεί υπό προϋποθέσεις και σε βάθος χρόνου να αντισταθμίσει μέρος των απωλειών που παρουσιάζονται στην αμερικανική αγορά, ειδικότερα στην περιοχή της Φλόριδας.

Η Γενική προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου, με την τιμή της μετοχής να έχει υποχωρήσει σε χαμηλό (εάν δεν μας απατά η μνήμη μας) 11 ή 12 ετών.

Η χθεσινή ανακοίνωση της συμφωνίας Marfin-Attica Συμμετοχών, στρέφει εκ των πραγμάτων το ενδιαφέρον προς την μετοχή της θυγατρικής Blue Star, ενώ πέριξ της Ακτής Μιαούλη κυκλοφορούν τα πρώτα ενδεχόμενα. Σε όλα εμπλέκονται όλες ανεξαιρέτως οι εισηγμένες, από τις Μινωικές και την ΑΝΕΚ, μέχρι τη ΝΕΛ.

Η χθεσινή αντίδραση της Moda Bagno, εν όψει και των καλών αποτελεσμάτων 9μήνου, με την εταιρεία να φαίνεται πως ”επιστρέφει” και να επιδιώκει τη διεύρυνση της διασποράς, μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να έχει συνέχεια.

Ανάλογα, συνέχεια μπορεί να έχει και η αντίδραση της Βαλκάν, που ωφελείται από την εδραίωση της παρουσίας του μητρικού ομίλου της Μηχανικής. Αναφέρεται ενδεικτικά πως το μερίδιο της θυγατρικής από τις υπεραξίες του ομίλου σε Ρωσία και Βουλγαρία, υπολογίζεται πως ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.

Από τεχνικής πλευράς, το ενδεχόμενο μιας ελεγχόμενης διόρθωσης αρχίζει να ”παίζει” και πάλι, καθώς αδυνατίζει η εικόνα του FTSE 20.

Στην περίπτωση που τις επόμενες μια-τρεις ημέρες επιμείνουν οι πωλητές σε μετοχές του 20άρη και ειδικότερα σε τραπεζικούς τίτλους, δεν αποκλείεται ο FTSE 20 να κινηθεί ήπια διορθωτικά, λίγο χαμηλότερα.

Σημείωση: Ο γράφων, αν και Βάζελος, αλλά από εκείνους της ενιαίας Θύρας 13 που απέχουν, ομολογώ πως το φχαριστήθηκα πολύ το διπλό του Γαύρου μέσα στη Βρέμη. Ευχαριστήθηκα επίσης την αντρίκεια στάση του Τάκη Λεμονή και την... κωλοτούμπα διαφόρων παρατρεχάμενων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v