Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένα θετικό σημάδι για τις αγορές

To ράλι των μετοχών στη Σοφοκλέους και στις άλλες αγορές τις τελευταίες εβδομάδες είναι λογικό να προκαλεί ενθουσιασμό από τη μια και προβληματισμό από την άλλη για τη διάρκειά του. Από χθες όμως οι ταύροι έχουν έναν ακόμη λόγο να αισιοδοξούν.

Ένα θετικό σημάδι για τις αγορές
Εδώ και μερικές εβδομάδες οι χρηματιστηριακές αγορές κερδίζουν έδαφος, σημειώνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις νέα ιστορικά υψηλά.

Η πίστη των ταύρων στην ικανότητα της Fed να επαναφέρει τη νηνεμία στις αγορές, παρέχοντας την απαιτούμενη ρευστότητα και μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο όσο χρειαζόταν, έπαιξε αναμφισβήτητα αποφασιστικό ρόλο.

Η απόφαση του κ. Μπεν Μπερνάνκε και της παρέας του στις 18 Σεπτεμβρίου δικαίωσε τους ταύρους.

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Fed χρειάστηκε να ξοδέψει πολλές ώρες για να ακούσει τι είχαν να του προτείνουν υψηλόβαθμα στελέχη της Wall Street και ο επί κυβέρνησης Κλίντον υπουργός Οικονομικών κ. Ρόμπερτ Ρούμπιν πριν βγάλει τα συμπεράσματά του δεν τους ενόχλησε καθόλου.

Εκείνο που μέτρησε ήταν το γεγονός ότι η μείωση του βασικού επιτοκίου στο 4,75% από 5,25% αποδείχτηκε μεγαλύτερη από εκείνη που περίμεναν πολλοί στις αγορές, ξυπνώντας μνήμες του 1998 και τροφοδοτώντας το χρηματιστηριακό ράλι.



Όμως, όλες οι αγορές δεν αντέδρασαν με τον ίδιο ενθουσιασμό στην κίνηση της Fed.

Oι αγορές χρήματος την υποδέχτηκαν λιγότερο θερμά. Τα επιτόκια της διατραπεζικής, π.χ. Euribor, Libor, παρέμειναν σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από εκείνα στα οποία βρίσκονταν πριν από την εκδήλωση της πιστωτικής κρίσης.

Eπιπλέον, άλλες αγορές, όπως η αγορά των βραχυπρόθεσμων τίτλων, γνωστών ως commercial paper, δυσκολεύονταν να λειτουργήσουν λόγω της απροθυμίας των επενδυτών να απορροφήσουν την προσφορά, οδηγώντας το κόστος δανεισμού σε υψηλά επίπεδα ακόμη και σε εταιρίες με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα.

Κανένα ίσως άλλο γεγονός δεν ανησυχούσε τους ορθολογιστές ταύρους περισσότερο από την κατάσταση των αγορών χρήματος.

Ο λόγος ήταν ότι γνώριζαν πολύ καλά πως πολλά καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια είναι κυμαινόμενου επιτοκίου και επομένως αποτελούσαν τη δίοδο για να μεταφερθεί η κρίση στην πραγματική οικονομία.

Από χθες όμως οι ανησυχίες τους θα πρέπει λογικά να έχουν διασκεδαστεί σε σημαντικό βαθμό.

Για πρώτη φορά εδώ και 8 εβδομάδες, η αμερικανική αγορά βραχυπρόθεσμου δανεισμού (commercial paper) δεν συρρικνώθηκε. Η αξία των βραχυπρόθεσμων τίτλων υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης που εκδίδουν εταιρίες αυξήθηκε ελαφρώς κατά 4,5 δισ. δολάρια ή 0,2% στο 1,86 τρισ. δολάρια την εβδομάδα που έληξε στις 4 Οκτωβρίου.

Από τις αρχές Αυγούστου, η συγκεκριμένη αγορά έχει συρρικνωθεί κατά 16%, δείχνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές εταιρίες στην εξεύρεση βραχυπρόθεσμου δανεισμού.

Επιπλέον, η αγορά των τιτλοποιημένων κινητών αξιών (asset backed securities) που σε μεγάλο βαθμό υποστηρίζεται από στεγαστικά δάνεια γνώρισε τη μικρότερη μείωση σε εβδομαδιαία βάση από την εποχή όπου βρισκόταν στο απόγειό της.

Για πολλούς ταύρους, η ομαλοποίηση των αγορών χρήματος, βραχυπρόθεσμων τίτλων και τιτλοποιήσεων είναι απαραίτητη για να έχει το χρηματιστηριακό ράλι διάρκεια.

Αν σ’ αυτό προσθέσει κανείς την ελκυστικότητα ή μη των αποτιμήσεων μιας εταιρίας και της αγοράς στην οποία λειτουργεί, μπορεί να σχηματίσει ακόμη καλύτερη εικόνα του τι θα πρέπει να περιμένει.

Όσον αφορά στην ελληνική αγορά, το premium που έχει σε όρους Ρ/Ε έναντι των άλλων ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών αγορών παραμένει. Όμως, στο 8% περίπου, βρίσκεται στο μέσο περίπου του εύρους του premium των τελευταίων χρόνων.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v