Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος με το σταγονόμετρο

Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Χρηματιστήριο Αθηνών που έστω και με μικρά ημερήσια κέρδη συνεχίζει να αναρριχάται σε νέα υψηλά 91 μηνών, εν μέσω ουδέτερου έως ελαφρώς αρνητικού διεθνούς κλίματος, με φόντο τα νέα deals. Διακρίθηκε η Εθνική, ”βοήθειες” για το ΓΔ από ΕΛΤΕΧ και ΤΤ, νέο ιστορικό υψηλό για Intralot και Cosmote.

του Θ. Σταυρόπουλου

Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη που έστω και με μικρά ημερήσια κέρδη συνεχίζει να αναρριχάται σε νέα υψηλά 91 μηνών και μάλιστα σε ένα ουδέτερο έως ελαφρώς αρνητικό διεθνές κλίμα.

Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από την συμφωνία MIG – Attica Group φαίνεται να έρχεται η επόμενη μεταξύ ΚΑΕ και Elmec Sport και βέβαια τέτοιες εξελίξεις μόνο αμείωτο το ενδιαφέρον μπορούν να διατηρήσουν, έστω και αν οι κινήσεις των αγοραστών παραμένουν αυστηρά επιλεκτικές.

Το σημερινό κλείσιμο του Δείκτη στο υψηλό ημέρας οφείλεται καθαρά στην αντεπίθεση της Εθνικής (που προσπάθησε να καλύψει τις χθεσινές απώλειες) και κατά δεύτερο λόγο στις σχετικές βοήθειες από Intalot, Cosmote, Ελ. Τεχνοδομική και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Τεχνικά και λόγω μικρών μεταβολών δεν είναι εύκολο να αλλάξει κάτι και έτσι παραμένουν (για τον FTSE) οι στηρίξεις στις 2696, 2686-83και 2676 μονάδες και οι πρώτες αντιστάσεις στις 2715, 2720 και 2736 μονάδες.

Εν τω μεταξύ ίσως αξίζει προσοχής και η τεχνική προσέγγιση της Εμπορικής σύμφωνα με την οποία η επόμενη αναμέτρηση μεταξύ αγοραστών – πωλητών θα κριθεί στην περιοχή των 5300 μονάδων.

Μία από τα ίδια όσον αφορά τις συναλλαγές η συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους να φαίνονται λίγο περισσότερο αισιόδοξοι και να μειώνουν κάπως τις υποτιμήσεις στα Σ.Μ.Ε. της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από τις μετοχές του FTSE με κέρδη μεγαλύτερα του 3% η Ελ. Τεχνοδομική, αξιοσημείωτα κέρδη για Intralot (νέο ιστορικό υψηλό), Cosmote (νέο ιστορικό υψηλό), Εθνική και Ταχ. Ταμιευτήριο, θετικό πρόσημο για Ελ. Πετρέλαιαμ Τιτάνα, Αγροτική, Εμπορική, Κύπρου, Alpha Bank, Eurobank και αμετάβλήτος ο τίτλος της Motor oil.

Αντίθετα αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Coca-Cola, MPB και αρνητική μεταβολή για ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να ξεκίνησε ανοδικά όμως γρήγορα γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, διπλή πρόσκρουση στην περιοχή των 5124 μονάδων και από εκεί και πέρα περίπου μόνιμη πλαγιοανοδική κίνηση και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας (βοηθούντων των δημοπρασιών) και συγκεκριμένα στις 5154,68 μονάδες με κέρδη 0,13%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 453 εκατ. από τα οποία τα 11τ αφορούσαν ”πακέτα”.

Στην καλύτερη δυνατή αναλογία η τελική εικόνα με 140 ανοδικές μετοχές έναντι 118 πτωτικών και 13 τίτλοι με κέρδη από 5 έως 9,38%.

Μεταξύ των ημερήσιων πρωταγωνιστών, ξεχώρισαν ΚΑΕ, Ριντένκο, Ηλεκτονική Αθ., Τέρνα, Σαράντης, Δρομέας, Lavipharm, Byte, Axon, SingularLogic και το νέο ιστορικό υψηλό για τον ΟΛΘ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v