Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα υψηλά με πολλούς πρωταγωνιστές

Η αύξηση των συναλλαγών, η υπεραπόδοση συγκεκριμένων τραπεζικών μετοχών και η θετική έκθεση της Deutsche Bank για Πειραιώς και Κύπρου διαφοροποιούν τη σημερινή συνεδρίαση από τις προηγούμενες. Ενεργό παραμένει το ενδιαφέρον για τις μετοχές των ΕΛΤΕΧ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και J&P Άβαξ, ενώ σε υψηλή τιμή διαμορφώνεται η Alapis και ενδοσυνεδριακά η Intralot.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Επιχειρηματικές συμφωνίες και κινήσεις, νέα υψηλά, αγοραστές στα υψηλά της Πειραιώς, κινητικότητα στη Eurobank και μόχλευση σε αρκετά μικρομεσαία χαρτιά συνθέτουν το σκηνικό της ενδιαφέρουσας αγοράς μας.

Η μετοχή της Πειραιώς αντιδρά μέχρι τα 26,30 ευρώ, καθώς με την Κύπρου αποτελούν προτιμητέες επιλογές της Deutsche Bank. Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου διαμορφώνεται στα 12,62 ευρώ.

Ισχυρός αγοραστής, όμως, ενεργοποιείται την τελευταία ώρα στη μετοχή της Eurobank και αφού προηγουμένως είχε απορροφηθεί η προσφορά μέχρι τα 24,92 ευρώ.

Εντολές αγοράς, επιπλέον, υψηλότερα των 45 ευρώ δίνονται και στη μετοχή της Εθνικής, με αποτέλεσμα ο FTSE-20 να διαμορφώνεται κοντά στο υψηλό ημέρας, προς τις 2.728 μονάδες (0,65%).

Με τις υπάρχουσες ενδείξεις, δεν είμαστε βέβαιοι αν η ”μόχλευση” σε Πειραιώς, Eurobank και Εθνική αποτελεί προοίμιο συστηματικότερων τοποθετήσεων ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων και πιθανής ανοδικής αντίδρασης του κλάδου.

Ωστόσο, είναι ένα στοιχείο που διαφοροποιεί την εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, ειδικότερα μετά τις 13:00, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Ήδη στις μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς, Κύπρου και Eurobank η αξία των συναλλαγών προσέγγιζε τα 100 εκατ. ευρώ.

Είναι επίσης ενδεικτικό πως ύστερα από αρκετές ημέρες πραγματοποιείται υψηλός τζίρος σε άλλες μετοχές του ”20άρη” (ΟΠΑΠ, Τ.Τ., Intralot και 3E).

Συναλλαγές, όμως, που παραπέμπουν σε ενεργοποίηση ισχυρών επενδυτικών χαρτοφυλακίων παρατηρούνται και στη ΣΙΔΕΝΟΡ (προς τα 15 ευρώ), στην ΤΕΡΝΑ (επίσης προς τα 15 ευρώ), σε ΓΕΚ, Μυτιληναίο, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil.

Σε νέες υψηλές τιμές όμως διαμορφώνεται η τιμή της Alapis στα 2,37 ευρώ, ο Φουρλής ισορροπεί στα υψηλά των 26,5 ευρώ, ενώ η Intralot συνεχίζει σήμερα μέχρι τα 29,38 ευρώ.

Η εικόνα στο ευρύτερο μέρος της αγοράς παραπέμπει σε περιορισμένης έκτασης κατοχύρωση θέσεων και σε αναπροσαρμογή της επενδυτικής στάσης των παικτών, ωστόσο ο τζίρος παραμένει μεγάλος και κοντά σε υψηλές τιμές για αρκετές μετοχές αυτής της κατηγορίας.

Για τη μετοχή της Sciens καταγράφεται η μεγαλύτερη απόδοση, με 6,6% στο 1,62 ευρώ, στον Πήγασο σχετικά λίγες συναλλαγές πραγματοποιούνται υψηλότερα των 30 ευρώ, στην J&P Άβαξ τοποθετήσεις συνεχίζονται κοντά στα 8 ευρώ, ενώ η Everest διαμορφώνεται στα 2,62 ευρώ.

Τεχνικής μορφής αντίδραση για τον Τεγόπουλο φέρνει τη μετοχή προς το 1,64 ευρώ, ενώ στην ΑΤΤΙΚΑΤ μεγάλο μέρος των συναλλαγών πραγματοποιείται κοντά στο 1,44 ευρώ.

Με υψηλό τζίρο αντιδρά προς τα 2,98 ευρώ η μετοχή του ΔΟΛ και προς τα 6,28 ευρώ της Εγνατίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v