Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέα υψηλά κινείται η Σοφοκλέους

Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να αντιδρά κατά 0,55% υψηλότερα μέχρι τις 5.184 μονάδες, όμως για περισσότερες από 30 μετοχές η μέχρι στιγμής απόδοση ξεπερνά το 2%. Στις μισές μάλιστα από αυτές η ανοδική αντίδραση πραγματοποιείται με αυξημένο τζίρο και με μεγαλύτερο αριθμό πράξεων ανά μετοχή.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ένα σχετικά σταθερό, άντε, και ήπια διορθωτικό περιβάλλον στις ξένες αγορές χρειαζόμαστε. Προκειμένου να συντηρηθεί η ”μόχλευση” σε ένα ικανό μέρος της αγοράς, σε μια περίοδο που είναι εμφανής η συγκέντρωση δυνάμεων στον τραπεζικό κλάδο.

Σημειώνεται πως από την επομένη των εκλογών, που ο Γενικός Δείκτης ξεκινούσε από τα χαμηλά των 4.856,2 μονάδων, διαμορφώνεται σήμερα κοντά στις 5.180 μονάδες.

Την ίδια περίοδο η απόδοση του τραπεζικού δείκτη εμφανώς υπολείπεται ενός μεγάλου μέρους της αγοράς και εν πάση περιπτώσει υποαποδίδει έναντι ΟΤΕ-Cosmote και ΔΕΗ.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν σημαντικό αυτό το γεγονός, πως ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται σε αυτά τα επίπεδα τιμών χωρίς την και τόσο ενεργή συνδρομή του τραπεζικού κλάδου.

Ωστόσο, το περιβάλλον αυτό διευκολύνει κινήσεις βραχυπρόθεσμες σε ένα μέρος του μικρομεσαίου χώρου, με τον ”80άρη” να έχει επανέλθει στο προσκήνιο.

Κυρίως από αυτή την κατηγορία μετοχών σημειώνονται οι μεγαλύτερες αποδόσεις μέχρι τώρα.

Ύστερα από 45 λεπτά συνεδρίασης, η μετοχή της Blue Star κυμαίνεται στα 3,9 ευρώ, της ΑΝΕΚ στα 2,42 ευρώ (με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές) και της Attica στα 5,40 ευρώ.

Η μετοχή των ΚΑΕ κινείται κατά 2,9% υψηλότερα στα 13,60 ευρώ, της Folli Follie στα 30,74 ευρώ, ενώ προς τα 3,94 ευρώ υποχωρεί ο τίτλος της Elmec.

Με βάση τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί από την αρχή της συνεδρίασης, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση κατά 4,3% του Λεβεντέρη προς το 1,21 ευρώ, του Everest με 3,56% στα 2,62 ευρώ και της MLS κατά 3,7% προς το 1,4 ευρώ.

Ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές, καθώς ξεπερνούσαν σε αξία τις 600.000 ευρώ, σημειώνονταν στην μετοχή της Αττικάτ (υψηλότερα κατά 2,8% στα 1,44 ευρώ) και της ΑΕΓΕΚ (κατά 2,7% υψηλότερα στο 0,72 ευρώ).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η ανοδική φορά που διαμορφώνεται και στην περίπτωση του Άβακα με υψηλό τζίρο, με τη μετοχή να φτάνει προς τα 7,9 ευρώ, όπως και στη μετοχή της Intracom που προσεγγίζει πάλι τα 4,6 ευρώ.

Υψηλός τζίρος, η αξία του οποίου ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ, πραγματοποιείται και στη μετοχή της Alapis κοντά στα 2,4 ευρώ.

Αγοραστές, σε συνέχεια των χθεσινών εντολών, εμφανίζονται μέχρι τα 10 ευρώ στην Ελληνική Τεχνοδομική, προς τα 15 ευρώ στη μετοχή της ΤΕΡΝΑ, ενώ και η μετοχή της MPB κερδίζει 1,2% προσεγγίζοντας τα 9,8 ευρώ.

Διαπιστώνεται δηλαδή πως περίπου ύστερα από 50 λεπτά συνεδρίασης παραμένει συγκριτικά μέτριος ο τζίρος σε τραπεζικούς τίτλους και σε μετοχές του ”20άρη”, ενώ αυξάνεται θεαματικά η συναλλακτικότητα και ο αριθμός των πράξεων σε μετοχές εταιριών από τον 4”0άρη” και χαμηλότερα.

Ο Γενικός Δείκτης στις 11:10 κυμαίνεται με υψηλή τιμή τις 5.184,1 μονάδες, κοντά στην κορυφή και με το χαμηλό ημέρας στις 5.162,3 μονάδες.

Είναι επίσης ενδεικτικό πως η αναλογία ανοδικών προς καθοδικές διαμορφώνεται στο περίπου 5 προς 1.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v