”Βλέπει” υψηλότερα των 5.250 μονάδων η αγορά

H αναθέρμανση των επιχειρηματικών εξαγορών, μετά την ανάπαυλα στα μέσα του καλοκαιριού λόγω της κρίσης ρευστότητας, αποτελεί το κατάλληλο ”καύσιμο” που μπορεί να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη κατ’ αρχάς υψηλότερα των 5.250 μονάδων. ”Βοήθειες” από επικείμενες επιχειρηματικές συμφωνίες βλέπει και ο Μάνος Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Το επιχειρείν αναθερμαίνεται. Επιχειρηματικές συμφωνίες και εξαγορές κινούν και πάλι τις αγορές, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αντίδραση των αγορών προς υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Από την επικείμενη εξαγορά της ABN από τον όμιλο Royal Bank of Scotland, που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία του τραπεζικού κλάδου μέχρι τις εξαγορές των Attica Συμμετοχών από τον Marfin Investment Group και της Elmec από τον όμιλο Folli Follie / KAE, οι εξαγορές επανέρχονται στο προσκήνιο.

Μια τάση που διακόπηκε στα μέσα του καλοκαιριού, όταν ξέσπασε η κρίση ρευστότητας στις αγορές, και που φαίνεται τώρα πως μπορεί να έχει συνέχεια.

Το γεγονός της συντονισμένης τοποθέτησης ξένων επενδυτικών κεφαλαίων σε τραπεζικές μετοχές ήταν η ένδειξη, που περιμέναμε από την αρχή της εβδομάδας, που αφορά στη διαμόρφωση της μεσοπρόθεσμης τάσης.

Και αυτή αρχίζει πλέον να δείχνει υψηλότερα. Υψηλότερα των 5.250 μονάδων, όπου οι αναλυτές θέτουν την πρώτη περιοχή αντίστασης και που ενδεχομένως σε αυτή τη φάση, οδηγούν στην προσέγγιση των 5.300 μονάδων.

Δεν είναι τυχαίο πως η παρουσίαση των ελληνικών επιχειρήσεων που έγινε στη διημερίδα των ΕΧΑΕ στο Λονδίνο έτυχε καλής υποδοχής από τους ξένους, κάτι που αποτελεί θετική ένδειξη για τη συνέχεια.

Θετική υποδοχή που αποτυπώθηκε στις αυξημένες συναλλαγές και την ενίσχυση της τιμής συγκεκριμένων μετοχών.

Η διαφορά όμως γίνεται από τις τράπεζες. Ενδεχομένως να μην είναι τυχαίο το γεγονός πως ο μεγαλύτερος τζίρος και η μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή σημειώθηκε για τις τραπεζικές μετοχές των Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και Κύπρου.

Οι τέσσερις αυτοί τραπεζικοί όμιλοι (με την Ασπίδα να συμπληρώνει την πεντάδα) παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε επενδυτικό κύκλο της Merrill Lynch στο Λονδίνο. Γεγονός που σε συνδυασμό με την ανάλυση της Deutsche Bank για Πειραιώς και Κύπρου, αναθερμαίνει το επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων και ελληνικών εφοπλιστικών κεφαλαίων.

Άλλωστε, και στην εγχώριο αγορά, το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο έδειξε πως μπορεί να κινείται ευέλικτα αποκομίζοντας σημαντικές υπεραξίες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Περίπου 85 εκατ. ευρώ στοίχισε στον όμιλο Λασκαρίδη η εξαγορά των ποσοστών των πρώην βασικών μετόχων της Elmec πριν από τέσσερις μήνες, περίπου 30 εκατ. ευρώ περισσότερα το πούλησε στην οικογένεια Κουτσολιούτσου και τα ΚΑΕ.

Και να σκεφτεί κάποιος πως λιγότερο από το μισό του τιμήματος που δόθηκε την άνοιξη αφορούσε στα ίδια κεφάλαια των επιχειρηματιών.

Το επιχειρείν επανέρχεται, θα επιμείνουμε σε αυτό, θεωρώντας ως αναπόφευκτη συνέχεια, την επίσπευση επαφών, συζητήσεων και διεργασιών σε διάφορους κλάδους.

Μ. Γελ.

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ”την επόμενη εβδομάδα αναμένονται σταθεροποιητικές τάσεις, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο οι νέες επιχειρηματικές συνεργασίες που βρίσκονται στο τελικό στάδιο υλοποίησης να φορτίσουν επιμέρους το κλίμα του Χ.Α και να βοηθήσουν το Γενικό Δείκτη αν όχι να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία να επηρεαστεί λιγότερο από την πορεία των διεθνών αγορών”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 5198,8 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 1,47%. Ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 1,60%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 2,81%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 2,77% υψηλότερα.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος της υγείας (4,43%), των προσωπικών και οικιακών προϊόντων (3,42%), των μέσων ενημέρωσης (3,41%) και των πρώτων υλών (3,3%).

Μικρότερα κέρδη κατέγραψαν οι υπόλοιποι κλάδοι, ενώ απώλειες εμφάνισαν μόνο ο κλάδος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (-2,48%) και των τηλεπικοινωνιών (-1,31%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Πετζετάκις (39,39%), Κλωνατέξ (ΠΟ 25,81%), Κρέκα (18,52%), Μηχανική (15,62%), Σωληνουργεία Κορίνθου (15%), Βαλκάν (13,99%), Κλωνατέξ (13,89%), Lavipharm (13,81%), Εικόνα-Ήχος (12,73%) και Μηχανική (ΠΟ 12,65%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ελληνική Υφαντουργία (-8,75%), Περσεύς (-8,25%), Hyatt (-8,01%), Βαρβαρέσσος (-7,87%), Δομική Κρήτης (-6,93%), Αιολική ΑΕΕΧ (-6,67%), Ξυλεμπορία (-6,55%), Τζιρακιάν (-6,34%), Κεραμεία Αλλατίνη (-5,98%) και Υγεία (-5,93%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v