Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήρθε η ώρα των ”καθυστερημένων”

Έπειτα από μεγάλη και απότομη άνοδο στις χρηματιστηριακές αγορές έρχεται συνήθως η διόρθωση ή τουλάχιστον η συσσώρευση. Ωστόσο αυτή τη φορά τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά, καθώς όλα δείχνουν ότι μάλλον θα δούμε τους καθυστερημένους να μπαίνουν στο παιχνίδι.

Ήρθε η ώρα των ”καθυστερημένων”
Τα ντιλ της MIG με την Attica Συμμετοχών και των ΚΑΕ με την Elmec Sport συνέβαλαν στη δημιουργία θετικού κλίματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς επιβεβαίωσαν αλλά και αναθέρμαναν τις προσδοκίες για νέες επιχειρηματικές συμφωνίες.

Όλα αυτά συνέβαλαν στο να ανέβει ο Γενικός Δείκτης κοντά στις 5.200 μονάδες την Παρασκευή.

Όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν ήταν το μόνο που γνώρισε τέτοιες πιένες.

Άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έπιασαν νέα πολυετή υψηλά την ίδια μέρα, ενώ ο δείκτης S&P 500 έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό μερικές ώρες αργότερα.

Όπως και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν υπήρχε κάποιος κοινός παρονομαστής.

Αυτός δεν ήταν άλλος από την υποχώρηση των φόβων ότι η κατάσταση στις αγορές πίστης και στην αμερικανική οικονομία δεν βελτιώνεται.

Η δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας απ’ αυτές που περίμενε η αγορά στην αμερικανική οικονομία τον Σεπτέμβριο και η αύξηση των θέσεων εργασίας τον Αύγουστο έναντι απωλειών που είχαν ανακοινωθεί αρχικά μείωσαν τις πιθανότητες να εισέλθει η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη σε ύφεση.

Είχαν προηγηθεί η συμπίεση των spreads στην αγορά εταιρικών ομολόγων και τα πρώτα στοιχεία που έδειχναν ότι η όρεξη των επενδυτών για τοποθετήσεις στην πληγωμένη αμερικανική αγορά βραχυπρόθεσμων χρεογράφων (commercial paper) αρχίζει να επανέρχεται.

Η υποχώρηση των φόβων ότι τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας είναι σημαντική παράμετρος όχι μόνο για την ψυχολογία όσων έχουν πάρει ήδη θέση σε μετοχές.

Είναι επίσης σημαντική για τις ενέργειες όλων των θεσμικών χαρτοφυλακίων ανά την υφήλιο που είχαν αποφασίσει το προηγούμενο διάστημα να κρατηθούν στην άκρη, διαθέτοντας περισσότερο ρευστό στα χαρτοφυλάκιά τους από εκείνο που δικαιολογούσε η άριστη κατανομή μεταξύ ρευστών, μετοχών και άλλων κινητών αξιών, π.χ. ομόλογα.

Όλοι αυτοί γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την ίδια παθητική στάση από τη στιγμή που υστερούν σε απόδοση έναντι των ανταγωνιστών τους, ενώ τα σημάδια που στέλνουν η αμερικανική αγορά εργασίας και οι αγορές πίστης είναι καθησυχαστικά.

Ήδη, οι πρώτες δηλώσεις που θέλουν τη μείωση της μισής μονάδας την οποία αποφάσισε η Fed στις 18 Σεπτεμβρίου να είναι αρκετή για να εξασφαλίσει οικονομική ανάπτυξη και νηνεμία στις αγορές ακούστηκαν κι από επίσημα χείλη.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, όλα αυτά θα οδηγούσαν σε χρηματιστηριακή διόρθωση ή τουλάχιστον σε περίοδο συσσώρευσης έπειτα από σημαντική άνοδο της τάξης του 6% περίπου κατά μέσο όρο από την ημέρα που μείωσε η Fed.

Όμως, εκεί έξω υπάρχουν πολλά μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια που είτε καθυστέρησαν είτε δεν μπήκαν καθόλου στο παιχνίδι γιατί δεν πίστεψαν το σενάριο της ανόδου.

Αυτό δεν το γνωρίζουν μόνο οι ”καθυστερημένοι” που θα ήθελαν να υποχωρήσουν 2% με 4% οι αγορές για να έχουν καλύτερο σημείο εισόδου, αλλά και οι υπόλοιποι.

Αυτό κάνει τη σημερινή συγκυρία να διαφέρει από άλλες του παρελθόντος.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v