Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη μεταβλητότητα ο πρώτος λόγος

Το κλίμα που επικρατεί στις αγορές διεθνώς θα διευκόλυνε την επίσπευση της διαδικασίας διάθεσης μειοψηφικών ποσοστών της ΑΤΕ. Κινητικότητα στον 20άρη, όπου παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για επαφές μεταξύ επιχειρηματιών, και συντήρηση της ”μόχλευσης” στον ευρύτερο μικρομεσαίο χώρο. Η εκτίμηση ότι εισερχόμαστε σε περίοδο μεγαλύτερης μεταβλητότητας ενδέχεται να επηρεάσει βραχυπρόθεσμα την τάση βασικών δεικτών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τον ”χορό” των τριμήνων ανοίγει σήμερα στις ΗΠΑ ο κολοσσός της Alcoa, προσφέροντας έτσι μια πρόγευση του τι μπορεί να περιμένει τις αγορές στη συνέχεια.

Περίοδος που δεδομένης της ρευστότητας, της νευρικότητας που κυριαρχεί διεθνώς, προεξοφλείται πως θα χαρακτηρίζεται από συνεχή εναλλαγή τάσης, φοράς.

Η εκτίμηση ότι εισερχόμαστε σε περίοδο μεγαλύτερης μεταβλητότητας ενδέχεται να επηρεάσει βραχυπρόθεσμα την τάση βασικών δεικτών και μετοχών και του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο η αναθεώρηση από την Κομισιόν του… αναθεωρημένου ΑΕΠ ανοίγει, κατά την εκτίμησή μας, τον δρόμο για την επίσπευση μιας σειράς διαρθρωτικών αλλαγών, διάθεσης μειοψηφικών ποσοστών επιχειρήσεων του Δημοσίου κυρίως σε ξένους και μια γενικότερη προσπάθεια ”συμμαζέματος”.

Σε σχετικό θέμα αναφέρεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όσον αφορά στη διάθεση πακέτου, αλλά και το θέμα του στρατηγικού.

Τις τελευταίες όμως μέρες φαίνεται ότι επιδιώκεται η διαμόρφωση καλύτερης αποτίμησης για την Αγροτική Τράπεζα, κάτι που μας ”υποψιάζει” ότι επισπεύδεται το placement της εισηγμένης.

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, η υποχώρηση των συναλλαγών, κατά τι χαμηλότερες από τη συνεδρίαση της Παρασκευής, δεν φαίνεται να φοβίζει μερίδα αναλυτών που ”ποντάρουν” σε συγκεκριμένες μετοχές του 20άρη.

Η εν λόγω ομάδα παραγόντων της αγοράς δεν αποκλείει μέσα στις επόμενες ημέρες να υπάρξει μια σημαντική επιχειρηματική συμφωνία που θα αφορά σε εταιρία του FTSE 20 και σε ένα άλλο σχήμα της αμέσως χαμηλότερης κατηγορίας κεφαλαιοποίησης.

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι το ενδιαφέρον θα παραμείνει επικεντρωμένο στα επιμέρους.

Από τη μεγάλη κατηγορία, ξεχωρίζουν το μεθοδικό ”μάζεμα” στη μετοχή του ΟΠΑΠ, η θετική αντίδραση της Ελληνικής Τεχνοδομικής, τα οφέλη που προκύπτουν για τον όμιλο ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και λόγω της επικείμενης εισαγωγής της Ενεργειακής.

Από τον μεσαίο χώρο, θα επιμείνουμε στους φορείς των δύο λιμανιών, ΟΛΠ, ΟΛΘ, στα Ελληνικά Καλώδια που ”βλέπουν” πλέον τα 7 ευρώ, στην Audiovisual όπου φαίνεται να ολοκληρώνεται η συσσώρευση, στη Reds (ενισχύεται μεθοδικά στο… ταμπλό χωρίς να προκαλεί), στον Σαράντη που φτάνει και στα υψηλά των 13 ευρώ, στην Ηλεκτρονική Αθηνών (με τις Πειραιώς και BETA ΑΧΕΠΕΥ να στοχεύουν τα 10 και 10,80 ευρώ), στην υποτιμημένη για τον κλάδο της Μινέρβα (σε σύγκριση με περίπου ομοειδείς εταιρίες όπως είναι οι Sprider, ΕΛΒΕ, Χατζηιωάννου), στον Μουζάκη (όπου διορατικοί παίκτες επιμένουν να αναφέρονται στην… υποτιμημένη ακίνητη περιουσία του) και σε ορισμένες ακόμα περιπτώσεις από αυτή την κατηγορία μετοχών.

Μεσοπρόθεσμα παρουσιάζει ενδιαφέρον η ενεργότερη συμμετοχή εφοπλιστών και εφοπλιστικών σχημάτων στον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης. Έχουμε την εκτίμηση πως συν τω χρόνω, τόσο η ομάδα που συμπαρατάσσεται με τον κ. Ευ. Μαρινάκη όσο και ο κ. Ν. Πατέρας (συμμετέχει ήδη στον Λυμπέρη) θα απασχολήσουν τον κλάδο και την επενδυτική κοινότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v