Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες μετοχές ταιριάζουν στους ταύρους

Για όσους πιστεύουν ότι το χρηματιστηριακό ράλι θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη της χρονιάς, υπάρχουν κάποιες μετοχές που προσφέρονται για τοποθετήσεις περισσότερο από άλλες. Αυτές έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό.

Ποιες μετοχές ταιριάζουν στους ταύρους
Η μεγάλη άνοδος των μετοχών από τα μέσα Αυγούστου μέχρι σήμερα είναι επόμενο να προκαλεί ανησυχίες.

Όμως, για τους ταύρους δεν αποτελεί παρά την αρχή ενός ράλι που θα διαρκέσει αρκετούς μήνες ακόμη.

Για τους τελευταίους το βασικό ερώτημα είναι πώς θα το εκμεταλλευτούν.

Ο Ίαν Σκοτ, ο στρατηγικός αναλυτής για ευρωπαϊκές μετοχές της Lehman Brothers στο Λονδίνο που συμμερίζεται την άποψη ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα κάνουν ράλι μέχρι το τέλος του χρόνου, έχει μια πρόταση.

Οι επενδυτές θα πρέπει να αυξήσουν το μερίδιο των ευρωπαϊκών μετοχών του χρηματοοικονομικού κλάδου στο χαρτοφυλάκιό τους, γιατί αυτές είναι οι μετοχές που θα ηγηθούν του ράλι.

Κατά σύμπτωση δεν είναι ο μόνος στρατηγικός αναλυτής μεγάλου οίκου που διατυπώνει παρόμοια πρόταση. Οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου είναι απ’ αυτές που συνιστά για αγορά ο ομόλογός του Tον Ντράισμα της Morgan Stanley.

Kαι οι δύο εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν οι αγορές να καταγράψουν σημαντικά κέρδη τους επόμενους μήνες και γι’ αυτό έχουν αυξήσει τη συμμετοχή των τραπεζικών μετοχών στο χαρτοφυλάκιο που συνιστούν.

Για τον Σκοτ και άλλους ταύρους το υψηλό beta των εταιριών του τραπεζικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών, τις κάνει να ξεχωρίζουν.

Υπενθυμίζεται ότι το beta μιας μετοχής δείχνει πώς κινείται σε σχέση με την αγορά που αντιπροσωπεύεται από κάποιον χρηματιστηριακό δείκτη, π.χ. τον Γενικό Δείκτη.

Το beta της αγοράς είναι εξ ορισμού ίσο με 1,0. Αν το beta μιας μετοχής είναι μεγαλύτερο από 1,0, τότε θεωρείται επιθετική και έτοιμη να προσφέρει μεγαλύτερα κέρδη όταν η αγορά κάνει ράλι αλλά και μεγαλύτερες απώλειες αν την πάρει η κάτω βόλτα.

Το αντίθετο συμβαίνει όταν μια μετοχή έχει beta μικρότερο του 1,0 καθώς θεωρείται αμυντική.



Στην πράξη δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, αφού διαφορετικοί υπολογισμοί μπορούν να αναδείξουν διαφορετικό beta για την ίδια μετοχή.

Παρ’ όλα αυτά, τα δεδομένα τις περισσότερες φορές δεν αλλάζουν. Οι επιθετικές μετοχές με υψηλό beta ενδείκνυνται όταν οι αγορές βρίσκονται σε ανοδική τροχιά.

Η Lloys TSB, η Barclays και η Commerzbank θεωρούνται τραπεζικές μετοχές με beta μεγαλύτερο του 1,0 και θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά αν οι προσδοκίες των ταύρων για ράλι γίνουν πραγματικότητα.

Δεν είναι όμως οι μόνες.

Στην ίδια ανοδική τάση θα μπορούσε να ποντάρει κάποιος μέσω ελληνικών τραπεζικών μετοχών, όπως της Εθνικής και της Πειραιώς που περιλαμβάνονται στις κορυφαίες επιλογές ξένων οίκων, π.χ. της Citigroup και άλλων όπως η Eurobank και η Alpha.

Ίσως είναι μάλιστα πιο καλές ως επιλογές γιατί έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι μπορούν να επιτύχουν τους οικονομικούς στόχους που είχαν παρουσιάσει στην επενδυτική κοινότητα.

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι είναι ακριβότερες σε σχέση με τις μεγάλες δυτικοευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να θεωρηθεί μειονέκτημα.

Όμως, για τους ταύρους που πιστεύουν στη συνέχιση της ανοδικής τάσης τα αναπτυξιακά στόρι έχουν μεγαλύτερη αξία από τις συγκριτικές αποτιμήσεις.

Το επόμενο τρίμηνο θα δείξει αν είχαν δίκιο.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v