Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέρασε τα 200 δισ. ευρώ η Σοφοκλέους

Σε επίπεδα 18ης Φεβρουαρίου 2000 επέστρεψε ο γενικός δείκτης, βοηθούμενος σημαντικά από τις δημοπρασίες. Αν και η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ, η ”κούρσα” δείχνει κομμένη στα δυο, με το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλώ να ακολουθεί με δυσφορία ή να παραμένει επιδεικτικά αμέτοχο. Ιστορικό υψηλό για Intralot. Οι πρωταγωνιστές.

του Θ. Σταυρόπουλου

Διαδρομή αναμονής με ισχυρό φίνις που έστειλε το δείκτη κοντά στο υψηλό ημέρας, να συμπληρώνει οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με κλείσιμο υψηλότερα των 5.240 μονάδων, κάτι που είχε να συμβεί από τις 18/2/2000 και ενώ η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ.

Όμως, μια προσεκτικότερη ματιά θα μπορούσε εύκολα να παρατηρήσει ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν πανομοιότυπη με τις αμέσως προηγούμενες, μοιάζοντας με κούρσα κομμένη στα δυο, που για μια ακόμη φορά οδήγησαν και τερμάτισαν στις πρώτες θέσεις οι δεικτοβαρείς τίτλοι, ενώ από τη μέση και πίσω, οι θεωρούμενες ”ελαφρές ταξιαρχίες” ακολουθούσαν με δυσφορία και σε απόσταση.

Κάτι που επιβεβαιώνεται και από την τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών-πτωτικών μετοχών, που διαμορφώθηκε στο 1 προς 1,5.

Αν και ο γενικός δείκτης ξεκίνησε με ελαφρώς πτωτικές διαθέσεις, υποχωρώντας μέχρι τις 5.195,81 μονάδες, από τις 11:37 και μετά ακολούθησε μόνιμη πλαγιοανοδική κίνηση, επαναφέροντας σταδιακά το θετικό πρόσημο, έφθασε στις 5.233,95 μονάδες για να έλθουν οι δημοπρασίες και να τον κλείσουν τελικά πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 5.247,34 μονάδες με κέρδη 0,85% ενώ ο τζίρος έφτασε τα 588 εκατ. από τα οποία όμως πρέπει να αφαιρεθούν τα 222,2 που αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Παραμένουν προβληματισμένοι οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας ότι αν και ο γενικός δείκτης δίνει συνεχόμενα νέα υψηλά 92 μηνών, το ενδιαφέρον παραμένει εξαιρετικά περιορισμένο, κυρίως στους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση αρκετές μετοχές παραμένουν σε συναλλακτική απαξίωση ή διολισθαίνουν και σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι αν και ο γενικός δείκτης έκλεισε στις παρυφές των 5.250 μονάδων, μόλις τρεις τίτλοι κατέγραψαν κέρδη μεγαλύτερα του 5%, όταν την ίδια ώρα διπλάσιες μετοχές κατέγραψαν απώλειες από 5 έως 9,93%.

Ουδείς πραγματικά γνωρίζει αν και πότε η κυλιόμενη ρευστότητα θα κινηθεί προς τη μέση και χαμηλότερα ενώ δεν αποκλείεται, το εν εξελίξει ανοδικό κύμα να έχει χαθεί για το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, το οποίο στη διάρκεια θα υποστεί και τις συνέπειες της όποιας διόρθωσης.

Από τις μετοχές του FTSE, με κέρδη μεγαλύτερα του 2% οι Intralot (κλείσιμο σε νέο ιστορικό υψηλό), Βιοχάλκο, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Κύπρου, Eurobank, αξιοσημείωτα κέρδη για ΔΕΗ, Μότορ Όιλ, θετική μεταβολή για Ελληνική Τεχνοδομική, Cosmote, ΟΤΕ, Alpha Bank, Εθνική, και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΜΡΒ και Αγροτικής.

Αντίθετα, απώλειες 2% (λίγο πριν τις δημοπρασίες βρέθηκε και ακόμη χαμηλότερα) για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, αξιοσημείωτες απώλειες για τα Ελληνικά Πετρέλαια και αρνητική μεταβολή για Τιτάνα, Εμπορική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ανοδική συνεδρίαση που ακολούθησε το τέμπο της υποκείμενης αυξάνοντας ελαφρώς τις συναλλαγές στην αγορά παραγώγων, όπου όμως διατηρήθηκαν οι αξιοσημείωτες υποτιμήσεις για τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE, αν ο εν λόγω δείκτης επιτύχει κλείσιμο υψηλότερα των 2.780, μπορεί να ελπίζει τουλάχιστον σε κίνηση προς τις 2.810 και 2.830 μονάδες. Αντίθετα, οι στηρίξεις στις 2.762, 2.751, 2.732 και 2.714 μονάδες.

Όπως προαναφέρθηκε, θα μπορούσε να είναι σαφώς καλύτερη η τελική εικόνα από 97 ανοδικές μετοχές έναντι 150 πτωτικών ενώ από τους ελάχιστους σημαντικά διακριθέντες τίτλους, ξεχώρισαν Vivartia (μετά την ανακοίνωση της MIG ότι δεν σκοπεύει να την αποσύρει από το ταμπλώ), Centric, Σιδενόρ (μετά την έκθεση της Citigroup που δίνει τιμή-στόχο τα 18,4 ευρώ) ενώ από εκεί και χαμηλότερα, Χατζηιωάννου, Everest, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Βιοτέρ, Ridenco, ΕΧΑΕ, Proton Bank (φήμες ότι πλησιάζουν μετοχικές εξελίξεις) Σφακιανάκης, ΚΑΕ και Βασιλόπουλος απέσπασαν μικρό μέρος του ενδιαφέροντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v