Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για το ”9 στα 9” η Σοφοκλέους

Το θετικό διεθνές κλίμα (Dow Jones και S&P 500 έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά) συνηγορεί τουλάχιστον υπέρ του θετικού ξεκινήματος στη Σοφοκλέους, που καλείται να συμπληρώσει ένατη ανοδική συνεδρίαση. Παραμένει ζητούμενο η διάχυση του ενδιαφέροντος σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, προκειμένου να εδραιωθεί η εντύπωση ”υγιούς” ανοδικής κίνησης.

του Θ. Σταυρόπουλου

Η σημερινή συνεδρίαση βρίσκει τον Γενικό Δείκτη μια ανάσα από τις 5.250 μονάδες, να κινείται σε νέα υψηλά 92 μηνών, και την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. να έχει ξεπεράσει τα 200 δισ. ευρώ, ενώ το διεθνές κλίμα συνηγορεί τουλάχιστον υπέρ του ανοδικού ξεκινήματος.

Το χθεσινοβραδινό θετικό κλείσιμο της Wall Street που οδήγησε Dow Jones και S&P 500 σε νέα ιστορικά υψηλά (η Alcoa μπορεί να ανακοίνωσε στα κέρδη ανά μετοχή γ’ τριμήνου ένα σεντ χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, αλλά ενθάρρυνε κατά πολύ τις αγορές η απόφαση της εταιρίας για επαναγορά μετοχών ύψους 6,8 δισ. δολαρίων), το εξίσου θετικό κλείσιμο σήμερα το πρωί των μεγάλων ασιατικών χρηματιστηρίων αλλά και τα futures που προϊδεάζουν για θετικό ξεκίνημα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δημιουργούν όλες τις σχετικές προϋποθέσεις για εκκίνηση με θετικό πρόσημο και στη Σοφοκλέους.

Μπορεί το Χ.Α. να κάνει το 9 στα 9, δηλαδή να συμπληρώσει ένατη ανοδική συνεδρίαση;

Στην παρούσα φάση οι απόψεις των εμπλεκομένων αλλά και των επαγγελματιών του χώρου φαίνεται να διίστανται, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Γενικός Δείκτης μπορεί να κινηθεί προς τις 5.300 μονάδες ή και ακόμα υψηλότερα, με τις επόμενες συνεδριάσεις να είναι σχετικά πανομοιότυπες με αυτές που έχουν προηγηθεί.

Όμως υπάρχει και η άλλη σχολή σκέψης, που εκφράζει και την πλειονότητα των επαγγελματιών του χώρου, η οποία υποστηρίζει πως αν η κυλιόμενη ρευστότητα δεν διαχυθεί σύντομα και προς τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, η κορυφή της παρούσας κίνησης δεν μπορεί να βρίσκεται πολύ μακριά.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι δεν είναι ένδειξη υγιούς ανοδικής κίνησης η αναρρίχηση του Δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα το μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό κλείνει σε ”κόκκινο φόντο” και αρκετές δεκάδες μετοχές παραμένουν σε συναλλακτική απαξίωση.

Τεχνικά και όσον αφορά στον Γενικό Δείκτη, η εικόνα θεωρείται σαφώς βελτιωμένη, με τις επόμενες αντιστάσεις να οριοθετούνται στις 5.280 και 5.300 μονάδες (ψυχολογικό όριο), ενώ οι πρώτες στηρίξεις στις 5.219 και 5.196 μονάδες.

Συγκρατημένη απαισιοδοξία έδωσε η εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης στην Αγορά Παραγώγων, όπου οι εκεί εμπλεκόμενοι διατήρησαν τις υποτιμήσεις στα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ στον δανεισμό τίτλων διακρίθηκε η μετοχή της MPB και στις συναλλαγές των συμβολαίων επί μετοχών η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v