Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To μυστικό του ισχυρού ευρώ και οι μετοχές

Στο εξωτερικό όπου υπάρχουν έρευνες που πάνε πίσω πολλά χρόνια έχουν ανακαλύψει ποιες μετοχές επηρεάζονται θετικά από το ισχυρό ευρώ. Οι παρατηρήσεις τους ίσως έχουν αξία και για δικές μας μετοχές.

To μυστικό του ισχυρού ευρώ και οι μετοχές
Οι κινητήριες δυνάμεις των ελληνικών μετοχών είναι δύο.

Η πρώτη αφορά στο στόρι κάθε εταιρίας, π.χ. αν είναι στόχος εξαγοράς, βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης ή σε φάση ανάπτυξης.

Το στόρι παίζει σημαντικό ρόλο γιατί κάνει την εταιρία να ξεχωρίζει και προσδιορίζει τον βαθμό που η μετοχή θα πάει καλύτερα ή χειρότερα σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά και τις εταιρίες του κλάδου στον οποίο ανήκει.

Το στόρι της αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, η εξαγορά σημαντικού ποσοστού μετοχών της Attica Holdings από τη MIG είναι δύο τέτοια πρόσφατα παραδείγματα.

Η δεύτερη κινητήρια δύναμη είναι οι διεθνείς αγορές και ειδικότερα η πορεία των μετοχών των ευρωπαϊκών εταιριών του κλάδου στον οποίο ανήκει.

Είναι πολύ δύσκολο για μια εταιρία να μην ακολουθήσει τη γενικότερη χρηματιστηριακή τάση που χαρακτηρίζει τον κλάδο στην Ευρώπη αν δεν έχει κάποιο ξεχωριστό στόρι να επιδείξει.

Οι αγορές και οι πωλήσεις μετοχών του ίδιου κλάδου υπαγορεύονται συνήθως από τις συγκριτικές αποτιμήσεις τους και είναι σχεδόν αδύνατο να έχει μία εξ αυτών π.χ. πολύ υψηλότερο Ρ/Ε σε σχέση με τις άλλες αν δεν δικαιολογείται από το δικό της στόρι.

Όμως, η χρηματιστηριακή συμπεριφορά ολόκληρων κλάδων συνδέεται αρκετές φορές με τρίτους παράγοντες.

Το πετρέλαιο θα μπορούσε να είναι ένας εξ αυτών. Η μείωση του βασικού επιτοκίου της Fed ή η απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο προς το παρόν θα μπορούσε να είναι ένας άλλος παράγοντας.

Μελέτες που βασίζονται σε ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι η ισχυροποίηση του ευρώ ή αν προτιμάτε η αδυναμία του δολαρίου είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά αρκετών κλάδων στην Ευρώπη.

Πιθανόν αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από τη μια πλευρά υπάρχουν κλάδοι στην Ευρώπη που δεν διαθέτουν πολλές εταιρίες με έκθεση στην αμερικανική αγορά και από την άλλη υπάρχουν κλάδοι με αρκετές εταιρίες που αντλούν ένα σημαντικό μέρος των εσόδων τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα στοιχεία της Datastream που έχουν επεξεργαστεί οι αναλυτές της Credit Suisse δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές εταιρίες hardware και υπηρεσιών, oι φαρμακευτικές, οι εταιρίες βιοτεχνολογίας, media και οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντλούν το 30% και πλέον των σημερινών πωλήσεών τους από την αμερικανική αγορά.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι εταιρίες real estate, oι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, οι εταιρίες λιανικής και των τροφίμων. Οι πωλήσεις των συγκεκριμένων κλάδων που προέρχονται από την αμερικανική αγορά αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 15% του συνόλου.

Από τους τελευταίους, ο πανευρωπαϊκός κλάδος που εμφανίζει τον μεγαλύτερο βαθμό συσχέτισης μεταξύ της πορείας ευρώ - δολαρίου και της χρηματιστηριακής συμπεριφοράς του είναι εκείνος των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας.

Ο συγκεκριμένος κλάδος καταγράφει κέρδη την περίοδο όπου το δολάριο διολισθαίνει και καταγράφει απώλειες όταν το αμερικανικό νόμισμα παίρνει τα πάνω του. Αυτό έχει παρατηρηθεί από το 1997 μέχρι σήμερα.



Ελληνικές εταιρίες όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ κ.λπ. συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτόν τον κλάδο.

Ίσως λοιπόν η ενδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου να είναι ένα καλό σημάδι για τις μετοχές τους. Aρκεί φυσικά το ευρώ να παραμείνει ισχυρό.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v