Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα στην τάση ΔΕΗ - Κύπρου

Σταδιακά διολισθαίνει σε χαμηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης, καθώς από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους ουσιαστικές βοήθειες παρέχουν ΔΕΗ και Τράπεζα Κύπρου, που κινούνται προς νέα ιστορικά υψηλά. Ξεπερνά το 1 προς 2 η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, έντονο ενδιαφέρον για τίτλους της ΑΕΓΕΚ εν μέσω φημών (που χρήζουν διερεύνησης) για θετικές εξελίξεις.

του Θ. Σταυρόπουλου

Αν και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίζουν να κινούνται με μικρές διακυμάνσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, η Σοφοκλέους δείχνει να δοκιμάζει χαμηλότερα επίπεδα καθώς έχουν εμφανιστεί επιλεκτικές ρευστοποιήσεις σε αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ η αναλογία μεταξύ ανοδικών - πτωτικών μετοχών, σαφώς επιβαρυμένη, ξεπερνά πλέον το 1 προς 2.

Από τις μετοχές του FTSE 20, λίγες οι βοήθειες για τον Γενικό Δείκτη και κυρίως από ΔΕΗ και Κύπρου που κινούνται προς νέα ιστορικά υψηλά, ενώ με απλώς θετικό πρόσημο συνεχίζουν Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Eurobank.

Αντίθετα, όλες οι άλλες μετοχές του ”20άρη” κινούνται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος ή με αξιοσημείωτες απώλειες, όπως οι Πειραιώς, Intralot, Motor Oil και ΟΤΕ (μετά και την έκθεση της Morgan Stanley σύμφωνα με την οποία αφαιρεί τον τίτλο από το χαρτοφυλάκιο που συνιστά στους πελάτες της, καθώς θεωρεί τη μετοχή ακριβή αφού διαπραγματεύεται, κατά τον διεθνή οίκο, 18 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008).

Σαφώς χειρότερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με ελάχιστους πρωταγωνιστές και πολύ περισσότερους υστερήσαντες.

Θα μπορούσε μάλιστα να υποστηριχθεί ότι μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος επικεντρώνεται στις μετοχές της ΑΕΓΕΚ, έπειτα από εντονότατη φημολογία που προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με την οποία βρίσκονται σε τελικό στάδιο οι διαπραγματεύσεις τόσο με την ινδική DS Construction όσο και με τις πιστώτριες τράπεζες Alpha και Πειραιώς για πώληση του λιμένα του Αστακού.

Από τους υπόλοιπους μέχρι στιγμής πρωταγωνιστές, ξεχωρίζει η κίνηση της ΕΚΤΕΡ όπως και των Χατζηιωάννου, Βιοκαρπέτ, Reds και Αλουμύλ.

Ο Γενικός Δείκτης λίγο πριν συμπληρωθούν 4 ώρες συνεδρίασης βρίσκεται λίγο υψηλότερα από το χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 5.226,98 μονάδες με απώλειες 0,39%, ενώ η μικτή αξία συναλλαγών ξεπερνά τα 552 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 325 εκατ. ευρώ αφορούν σε ”πακέτα”.

Τεχνικά ζητούμενο για το υπόλοιπο της συνεδρίασης είναι το κλείσιμο του Δείκτη τουλάχιστον υψηλότερα των 5.250 μονάδων, προκειμένου να μείνει ανοιχτός ο δρόμος προς τις 5.280 και 5.300 μονάδες. Αντίθετα, αν διατηρηθούν οι πιέσεις, καλό θα είναι ο Γενικός Δείκτης να μην κλείσει χαμηλότερα των 5.219 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v