Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπια κατοχύρωση κερδών

Παρά το ανοδικό ξεκίνημα και το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έστω και οριακά κινούνται με θετικό πρόσημο, το ΧΑ λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης απώλεσε τόσο τα αρχικά κέρδη όσο και το θετικό πρόσημο, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται κοντά στα χαμηλά ημέρας. Με διαθέσεις για καταγραφή νέου ιστορικού υψηλού Τράπεζα Κύπρου και ΔΕΗ.

του Θ. Σταυρόπουλου

Παρά το αναμενόμενο ανοδικό ξεκίνημα που έφερε τον Δείκτη μέχρι τις 5.264,92 μονάδες, λίγο μετά τις 11:00 παρατηρείται διάθεση κατοχύρωσης κερδών και υποχώρησή του και όχι μόνο απώλεσε τα αρχικά κέρδη, αλλά 15 λεπτά πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης κινείται με αρνητικό πρόσημο και μάλιστα πολύ κοντά στα μέχρι στιγμής χαμηλά ημέρας.

Αυτό συμβαίνει βασικά γιατί κάποιοι από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, όπως οι Coca Cola, Intralot και ΟΤΕ καταγράφουν μεγάλες απώλειες, ενώ με αρνητικό πρόσημο κινούνται Ελληνική Τεχνοδομική, Motor Oil, Τιτάνας, Αγροτική, Εμπορική, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Εθνική.

Από την άλλη πλευρά, από τους θετικούς πρωταγωνιστές των δεικτοβαρών τίτλων ξεχωρίζει η κίνηση των Κύπρου και ΔΕΗ προς νέα ιστορικά υψηλά, ενώ θετικό πρόσημο μέχρι στιγμής έχουν Alpha Bank, Eurobank, MPB, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ.

Περίπου μοιρασμένη η εικόνα από εκεί και χαμηλότερα, με 76 ανοδικές μετοχές έναντι 84 θετικών, ενώ αρκετές δεκάδες τίτλοι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν έχουν πραγματοποιήσει πράξη.

Ιδιαίτερα ισχνών συναλλαγών η συνεδρίαση που εξελίσσεται μέχρι τώρα στην αγορά παραγώγων και η οποία ουσιαστικά δεν βοηθά στην εξαγωγή συμπερασμάτων, αν και μέχρι στιγμής τουλάχιστον διατηρούνται οι σημαντικές υποτιμήσεις στα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο τζίρος στα πρώτα 50 λεπτά της συνεδρίαση ξεπερνά τα 360 εκατ. ευρώ, από τα οποία όμως πρέπει να αφαιρεθούν τα 278,8 εκατ. ευρώ που αφορούν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές κυρίως λόγω πακέτων 2,96% της Τράπεζας Πειραιώς, που άλλαξαν χέρια στα 26 ευρώ, και σύμφωνα με καταρχήν πληροφορίες κατευθύνθηκαν από ξένο προς ξένο θεσμικό.

Τέλος, όσον αφορά στους μέχρι στιγμής θετικούς πρωταγωνιστές, ξεχωρίζει η κινητικότητα σε ΑΕΓΕΚ και Χατζηιωάννου, όπως και σε Αλουμύλ και Proton Bank, διαθέσεις για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα δείχνει και ο Κυριακίδης, ενώ αίσθηση προκαλούν οι επιθετικές διαθέσεις των αγοραστών στην ΕΚΤΕΡ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v