Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη αισιοδοξία λόγω διεθνούς κλίματος

Αν και οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου προκρίνουν το σενάριο της πλάγιας κίνησης σαν επικρατέστερο, το διεθνές κλίμα αφήνει περιθώρια συγκρατημένης αισιοδοξίας για κίνηση σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Εδώ και αρκετές συνεδριάσεις παραμένει ζητούμενο η διάχυση του ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο ”κομμάτι” του ταμπλό.

του Θ. Σταυρόπουλου

Πλάγια κίνηση με πιθανότητα επιστροφής σε ανοδικό ”κανάλι” (από το οποίο ουσιαστικά δεν βγήκε κατά το τελευταίο 20ήμερο η Σοφοκλέους) προβλέπουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, όχι τόσο λόγο σημαντικής εγχώριας ειδησεογραφίας, όσο γιατί δείχνει να παραμένει θετικό το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Παρά το μεικτό χθεσινοβραδινό κλείσιμο της Wall Street (ο Dow Jones πιέστηκε από Alcoa, Boeing, Chevron Corp και Valero, ενώ σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου της PepsiCo και αύριο της General Electric) τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια φαίνεται να κλείνουν με τουλάχιστον αξιοσημείωτα κέρδη, ενώ για ανοδικό ξεκίνημα προϊδεάζουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου της Αθήνας κατά τις τελευταίες 20 συνεδριάσεις και συγκεκριμένα από τις 13 Σεπτεμβρίου, μόνο σε τρεις –συμπεριλαμβανομένης και της χθεσινής- έκλεισε με αρνητικό πρόσημο, καταγράφοντας αθροιστικά κέρδη 413,13 μονάδων, ή ποσοστό 8,57%.

Παρά ταύτα και η χθεσινή συνεδρίαση δεν ξέφυγε από τον ”βηματισμό” των αμέσως προηγούμενων, και έδωσε την υπεροπλία στις μετοχές με αρνητικό κλείσιμο.

Τεχνικά και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, οι μικρές διαφοροποιήσεις δεν μπορούν να αλλάξουν την τεχνική εικόνα. Έτσι παραμένουν οι στηρίξεις στις 5.216 και 5.196 μονάδες και οι πρώτες αντιστάσεις στις 5.264 και 5.280 μονάδες.

Επίσης, για τους λάτρεις των στατιστικών και επειδή το ενδιαφέρον συνεχίζει να περιορίζεται από την μέση και υψηλότερα, σε νέα ιστορικά υψηλά κινούνται ΔΕΗ, Intralot και Frigoglass, ενώ πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά της βρίσκεται και η μετοχή της Μυτιληναίος.

Τέλος, όσον αφορά την αγορά Παραγώγων, οι λίγοι εμπλεκόμενοι παραμένουν συγκρατημένα απαισιόδοξοι, καθώς και χθες διατήρησαν τις υποτιμήσεις στα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ στον δανεισμό τίτλων διακρίθηκε η μετοχή της Eurobank και στα συμβόλαια επί μετοχών, με την κινητικότητα σαφώς μειωμένη, οι περισσότερες συναλλαγές σε ΜΡΒ και Τράπεζα Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v