Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα υψηλά και ”φως” για τα small caps

Επιστροφή του Γενικού Δείκτη σε θετικό πρόσημο με ταυτόχρονη καταγραφή νέου υψηλού 92 μηνών και σαφώς διαφοροποιημένη τη γενικότερη εικόνα του ταμπλώ. Εμφανέστατη μια πρώτη διάχυση του ενδιαφέροντος σε περισσότερους τίτλους και χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων. Νέα ιστορικά υψηλά για Μυτιληναίο, ΔΕΗ, Κύπρου, Intralot και MPB.

του Θ. Σταυρόπουλου

Συνεδρίαση σαφέστατα διαφοροποιημένη από τις αμέσως προηγούμενες, που έδωσε στο γενικό δείκτη κλείσιμο σε νέο υψηλό 92 μηνών αλλά μετά από αρκετό καιρό, και την ευκαιρία σε αρκετούς τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, να ακολουθήσουν, έστω και με καθυστερημένη αντίδραση, την ανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει η υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά τις τελευταίες 21 συνεδριάσεις, μόλις σε τρεις ο δείκτης έχει κλείσει με αρνητικό πρόσημο, ενώ κατά τη σημερινή συνεδρίαση έκλεισαν σε νέο ιστορικό υψηλό Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Κύπρου, Intralot και MPB.

Η αυριανή και οι πρώτες συνεδριάσεις της αμέσως επόμενης εβδομάδας καλούνται να δείξουν αν και κατά πόσο θα συνεχιστεί η διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, καθώς δεν είναι λίγοι οι τίτλοι μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης που απέχουν σημαντικότατα από τα σχετικά πρόσφατα υψηλά τρέχοντος έτους και δεν έχουν ακολουθήσει την κίνηση του γενικού δείκτη.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, εκτιμώντας ότι η Σοφοκλέους μπορεί να πάει και υψηλότερα, ακόμα και με φτωχή ειδησεογραφία, αν σε αυτό συνηγορήσει το διεθνές κλίμα.

Τεχνικά, και όσον αφορά το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όσο αυτός παραμένει σε κλείσιμο υψηλότερα των 2.730 μονάδων, δείχνει να βρίσκεται σε ισχύ το σενάριο που θέλει να δώσει κίνηση και σε υψηλότερα επίπεδα, με τις επόμενες αντιστάσεις να οριοθετούνται στις 2.863-70 και 2.890-96 μονάδες.

Αντίθετα, οι πρώτες στηρίξεις στις 2.784-82 και 2.770 μονάδες.

Σημαντική αλλαγή συμπεριφοράς στην αγορά παραγώγων, όπου οι εκεί εμπλεκόμενοι, χωρίς να αυξήσουν τις συναλλαγές, έδειξαν να εγκαταλείπουν τη συγκρατημένη απαισιοδοξία και να δίνουν στα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδη σαφώς μεγαλύτερα από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μειώνοντας σημαντικά τις υποτιμήσεις.

Ο γενικός δείκτης μόνο στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης βρέθηκε με αρνητικό πρόσημο. Από εκεί και πέρα, κινήθηκε μόνιμα πλαγιοανοδικά, έφτασε μέχρι τις 5.276,83 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 5.270,32 με κέρδη 0,65% ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 595 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 159,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κυριαρχία των αγοραστών στους τίτλους του FTSE, αφού με αξιοσημείωτες απώλειες έκλεισε η Coca Cola, με αρνητικό πρόσημο Motor Oil, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank και Εμπορική και αμετάβλητος ο τίτλος της Αγροτικής.

Αντίθετα, πρώτη στις επιλογές των αγοραστών και με κέρδη μεγαλύτερα του 3% η μετοχή της ΜΡΒ, κέρδη μεγαλύτερα του 2% για τη ΔΕΗ (ενδοσυνεδριακά βρέθηκε και σαφώς υψηλότερα των 30 ευρώ), αξιοσημείωτα κέρδη για Βιοχάλκο, Ελληνική Τεχνοδομική, Ιntralot, Κύπρου, Πειραιώς και θετικό πρόσημο για Cosmote, Τιτάνα, Εθνική (ακουμπάει στα ιστορικά υψηλά των 46,08 ευρώ) και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Όπως προαναφέρθηκε, σαφώς βελτιωμένη η τελική εικόνα με 171 ανοδικές μετοχές έναντι 78 πτωτικών, όμως η επικρατούσα κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις έντονη επιφυλακτικότητα έβγαλε αξιοπρόσεκτη προσφορά στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ και έτσι, μόλις 10 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 5-19,53%.

Alpha Grissin στην πρώτη θέση των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών, ενώ με τουλάχιστον αξιοσημείωτα κέρδη ακολούθησαν Επίλεκτος, Κούμπας, Σφακιανάκης (εντείνονται οι φήμες για πιθανή κίνηση εξαγοράς), Ελληνική Υφαντουργία (πρώτη προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά διετίας), Λιβάνης, Νηρέας, Δομική Κρήτης και Πλαστικά Κρήτης.

Επίσης, σε παράλληλη ανοδική κίνηση Τέρνα και ΓΕΚ, ενώ αξιοσημείωτη κινητικότητα παρουσιάστηκε σε Παντεχνική, Druckfarben, Μέτκα και Βασιλόπουλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v