Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόσκαιρη διόρθωση δείχνουν οι ξένες αγορές

Σε φάση πρόσκαιρης διόρθωσης έδειξαν να εισέρχονται οι διεθνείς αγορές και αυτό ίσως βοηθήσει τη Σοφοκλέους να ”χωνέψει” τα τρέχοντα επίπεδα τιμών πριν κινηθεί σε υψηλότερα. Παραμένει ζητούμενο αν η όποια ”νότια κίνηση” θα συμπεριλάβει όλο το ταμπλό ή θα αφήσει ευκαιρίες ανεξάρτητης κίνησης σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

του Θ. Σταυρόπουλου

Συνεδρίαση δύο όψεων χθες το βράδυ στη Wall Street, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να προϊδεάζουν για κατάκτηση νέων ιστορικών υψηλών, όμως κατά την τελευταία ώρα βγήκαν επιθετικές πωλήσεις που αφαίρεσαν όλα τα ενδοσυνεδριακά κέρδη και το θετικό πρόσημο και οι δείκτες έκλεισαν με αξιοσημείωτες απώλειες.

Αφορμές ρευστοποιήσεων θεωρήθηκαν η έκθεση της JP Morgan για την κινεζική Baidu.com, σύμφωνα με την οποία θεώρησε την εν λόγω εταιρία απαιτητικά αποτιμημένη και έφερε γενικότερο sell-off στον τεχνολογικό κλάδο, ενώ τις ανησυχίες ενέτεινε και η έκθεση της Goldman Sachs σύμφωνα με την οποία εκτιμά ότι τα κέρδη κατασκευαστών ημιαγωγών θα υποχωρήσουν το 2008, όπως και η μείωση εκτιμήσεων για τις πωλήσεις γ’ τριμήνου της εταιρίας λιανικού εμπορίου JC Penny.

Σημαντικές οι απώλειες και των μεγάλων ασιατικών αγορών, ενώ αρνητικό ξεκίνημα δείχνουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Σήμερα πολλά πράγματα θα κριθούν στις 15:30 που ανακοινώνονται τόσο ο δείκτης τιμών παραγωγού όσο και οι λιανικές πωλήσεις Σεπτεμβρίου, αλλά και στις 16:30 ακριβώς πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street, όπου ανακοινώνει αποτελέσματα γ’ τριμήνου η General Electric.

Όσον αφορά στη Σοφοκλέους, σχετικά συγκρατημένοι εμφανίζονται οι επαγγελματίες του χώρου, που εκτιμούν ότι η διόρθωση των διεθνών αγορών δίνει μια πρώτη ευκαιρία στο Χ.Α. να ”χωνέψει” τα τρέχοντα επίπεδα τιμών και να περιμένει είτε την επόμενη σημαντική επιχειρηματική είδηση είτε το επόμενο ανοδικό κύμα στα διεθνή χρηματιστήρια, για να κινηθεί υψηλότερα.

Βέβαια, στη σημερινή και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις παραμένει ζητούμενο αν η διορθωτική κίνηση θα αφορά στο σύνολο του ταμπλό ή η μεσαία και η μικρότερη κεφαλαιοποίηση μπορούν να δώσουν το ”κάτι παραπάνω”, μια και μόλις χθες έδειξαν κάποιες πρώτες διαθέσεις ουσιαστικής ανοδικής κίνησης.

Τεχνικά και σε περίπτωση υποχώρησης, πρώτη στήριξη θεωρείται το ψυχολογικό όριο των 5.200 μονάδων και βέβαια ισχυρό επίπεδο οι 5.170 μονάδες, καθώς όσο ο δείκτης κλείνει υψηλότερα από αυτό το όριο, διατηρείται σε ισχύ το σενάριο κίνησης σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Ενδιαφέρουσα αναμένεται και η συνεδρίαση στην αγορά Παραγώγων, καθώς μόλις χθες οι εκεί εμπλεκόμενοι έδειξαν λιγότερο απαισιόδοξοι μειώνοντας τις υποτιμήσεις στα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης, από τον δανεισμό τίτλων διακρίθηκε η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώ στα συμβόλαια επί μετοχών οι περισσότερες συναλλαγές για MIG, MPB, ΔΕΗ, Εθνική και Intracom.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v