Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To κοπάδι των ταύρων μεγαλώνει!

Παρά τις ανησυχίες που συνεχίζουν να διακατέχουν αρκετούς επενδυτές, οι τάξεις των επαγγελματιών που πιστεύουν στην οικονομική ανάκαμψη πληθαίνουν. Είναι κι αυτό ένα ακόμη σήμα που συνηγορεί υπέρ της συνέχειας της ανοδικής κίνησης των μετοχών.

To κοπάδι των ταύρων μεγαλώνει!
Οι δύο αγορές μπορεί να ακολουθούν αποκλίνουσες πορείες, όμως αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει για πάντα.

Στο τέλος, συνήθως έπειτα από κάποιο καιρό, η μία στις δύο αγορές συνήθως κερδίζει. Οι επαγγελματίες το γνωρίζουν αρκετά καλά.

Από τα μέσα Αυγούστου μέχρι σήμερα, η Σοφοκλέους και οι άλλες χρηματιστηριακές αγορές ακολουθούν ανοδική πορεία. Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι που την προκάλεσαν, το συμπέρασμα δεν αλλάζει.

Οι μετοχές προεξοφλούν το καλό οικονομικό σενάριο με κύριο χαρακτηριστικό την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και τη διατήρηση του ισχυρού ρυθμού ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

Οι αποκαλούμενοι επαγγελματίες επενδυτές είναι εκείνοι που ψηφίζουν αυτό το σενάριο βάζοντας τα λεφτά των funds που διαχειρίζονται σε μετοχές.

Από τη στιγμή που η ανάπτυξη θεωρείται κινητήριος μοχλός των πωλήσεων των περισσότερων εταιριών και των κερδών τους, είναι λογικό οι προσδοκίες να έχουν θετικό αντίκτυπο στις μετοχές.



Αν ο ονομαστικός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα υπολειπόταν αρκετά του 7% ετησίως, πολύ δύσκολα οι περισσότερες εταιρίες που θα είχαν αποκλειστικά ντόπιες δραστηριότητες θα μπορούσαν να πετύχουν διψήφιο ρυθμό αύξησης κερδών.

Μέχρι πριν από λίγες μέρες όμως η αγορά των κρατικών ομολόγων, η οποία θεωρείται το αντίπαλο δέος των χρηματιστηρίων, δεν συμμεριζόταν την ίδια αισιόδοξη άποψη.

Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων δεν έδειχναν καμία διάθεση να συνυπογράψουν το αισιόδοξο σενάριο για την οικονομία.

Οι αποδόσεις διατηρούνταν σε σταθερά επίπεδα έπειτα από μια περίοδο πτώσης που συμβαδίζει με προσδοκίες για χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και πληθωρισμό.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων, που συνήθως ορίζεται από τη διαφορά απόδοσης του 2ετούς από το 10ετές κρατικό ομόλογο, να είναι είτε σχεδόν επίπεδη, κοινώς τα δύο ομόλογα έδιναν τις ίδιες αποδόσεις, είτε αντεστραμμένη.

Στη δεύτερη περίπτωση της αντεστραμμένης καμπύλης, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου είναι μεγαλύτερη από του 10ετούς ομολόγου, κάτι που αρκετοί θεωρούν προάγγελο ισχυρής οικονομικής επιβράδυνσης ή ύφεσης.

Με άλλα λόγια, οι επαγγελματίες που συμμετέχουν στην αγορά ομολόγων είχαν πιο απαισιόδοξη άποψη από τους συναδέλφους τους στις χρηματιστηριακές αγορές.

Η διαφωνία των επαγγελματιών στις δύο αγορές αναφορικά με το μελλοντικό οικονομικό σενάριο ήταν προφανής καθότι οι μετοχές ανέβαιναν και οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων δεν έδειχναν έντονη ανοδική τάση.

Ακόμη όμως κι αν προσπαθούσε κάποιος να βγάλει άκρη με βάση παρόμοια περιστατικά του παρελθόντος, θα διαπίστωνε ότι ήταν δύσκολο.

Τα τελευταία 5 χρόνια έχει αποδειχτεί ότι οι επαγγελματίες των μετοχικών αγορών είχαν δίκιο, προβλέποντας σωστά τις μελλοντικές εξελίξεις.

Αν όμως ο ερευνητής επέκτεινε τον χρονικό ορίζοντα ώστε να συμπεριλάβει την τελευταία 20ετία, το συμπέρασμα θα ήταν διαφορετικό.

Οι επαγγελματίες της αγοράς ομολόγων είχαν συνήθως δίκιο, κάνοντας τη σωστή πρόβλεψη.

Ευτυχώς, η κατάσταση έχει αρχίσει να ομαλοποιείται τις τελευταίες μέρες.

Για 5η συνεχόμενη μέρα χθες οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων συνέχισαν να ανεβαίνουν, κάτι που είχαν να κάνουν από τα τέλη Μαΐου σε τέτοια διάρκεια.

Υπό αυτή τη σκοπιά, οι επαγγελματίες της αγοράς ομολόγων δείχνουν να συμφωνούν με τους συναδέλφους τους στις χρηματιστηριακές αγορές για την επικράτηση του αισιόδοξου οικονομικού σεναρίου που ασπάζονται οι ταύροι.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v