Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλό 89 μηνών για τον ΟΤΕ

Παρά το πτωτικό ξεκίνημα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε όχι μόνο στο υψηλό ημέρας αλλά και στο υψηλό εβδομάδας. Στο 1,75% τα εβδομαδιαία κέρδη, στο 20,38% τα κέρδη από την αρχή του χρόνου. Νέο ιστορικό υψηλό για την ΜΡΒ, νέο υψηλό 89 μηνών για τον ΟΤΕ, κινητικότητας συνέχεια σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

του Θ. Σταυρόπουλου

Ασφαλώς στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, τελευταίας της χρηματιστηριακής εβδομάδας, και με δεδομένη την εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αλλά και των απωλειών που είχαν προηγηθεί σε Ασία και Wall Street, κανείς δεν περίμενε, ο Γενικός Δείκτης να κλείσει, όχι μόνο με θετικό πρόσημο, αλλά και στο υψηλό ημέρας και εβδομάδας.

Έτσι, συμπληρώθηκε πέμπτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, με εβδομαδιαία κέρδη 1,75%, κάτι που αύξησε τα κέρδη του Γενικού Δείκτη από την αρχή του χρόνου στο 20,38%.

Βέβαια, για να συμβεί αυτό, σημαντικότατο ρόλο έπαιξαν οι τελικές δημοπρασίες, όχι στο τελικό πρόσημο του Δείκτη, αλλά στο γεγονός ότι έδωσαν σε αυτόν επιπλέον κέρδη 16 μονάδων, ενώ στην καλύτερη δυνατή αναλογία βρέθηκε και η τελική σχέση μεταξύ ανοδικών-πτωτικών μετοχών, έστω και εάν οι δεύτερες οδήγησαν και τερμάτισαν τη συνεδρίαση πρώτες.

Η σημερινή συνεδρίαση κατέδειξε αφ’ ενός την υπάρχουσα θετική ψυχολογία, τη διάθεση κάποιων δεικτοβαρών τίτλων να διακρατήσουν τα κεκτημένα, αλλά πολύ περισσότερο, την επιστροφή των φημών και προσδοκιών για τίτλους εταιριών μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Οι θετικές ειδήσεις όπως για ΚΛΜ, Yalco, Inform Λύκο, Περσέα αλλά και κάποιες φήμες-προσδοκίες για Olympic Catering, Everest, Σφακιανάκη, Ρόκα, Ridenco ”εξαργυρώθηκαν” στο ταμπλώ επιβεβαιώνοντας ότι η μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση αποκτούν και πάλι θαυμαστές και αντανακλαστικά. Κάτι που δεν αποκλείεται να ενταθεί, αν διατηρηθεί έστω και ουδέτερο το γενικότερο κλίμα.

Τεχνικά και όσον αφορά το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης που έκλεισε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2.800 μονάδων, η επόμενη σοβαρή αντίσταση οριοθετείται στη ζώνη 2.863-2.870. Αντίθετα, οι πρώτες στηρίξεις στις 2.780, 2.770 και 2.762 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, ξεκίνησε με πτωτικό gap, έδωσε μια πρώτη αντίδραση μέχρι τις 5.280 μονάδες, εκ νέου υποχώρηση μέχρι τις 5.247 και από εκεί και πέρα, περίπου μόνιμη πλαγιοανοδική κίνηση και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα, στις 5.289,8 μονάδες με κέρδη 0,37% ενώ η μεικτή αξία συναλλαγών ξεπέρασε τα 417 εκατ. από τα οποία τα 67 αφορούσαν ”πακέτα”.

Όλα τα βλέμματα στραμμένα σήμερα στον τίτλο του ΟΤΕ (+3,77%) που έκλεισε στο υψηλό ημέρας αλλά και σε υψηλά 89 μηνών. Από εκεί και πέρα, κέρδη μεγαλύτερα του 2% για την Coca Cola, αξιοσημείωτα κέρδη για Motor Oil και Eurobank, απλά θετικό πρόσημο για Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Εμπορική, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΜΡΒ (νέο ιστορικό υψηλό) και αμετάβλητος ο τίτλος του Τιτάνα.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 2% για τη ΔΕΗ (ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί ακόμα χαμηλότερα) και για την Τράπεζα Κύπρου, ενώ αρνητική μεταβολή εμφάνισαν οι Alpha Bank, Αγροτική, Εθνική, Βιοχάλκο, Ελληνική Τεχνοδομική, Intralot και Cosmote.

Λαμβανομένων υπόψιν των δεδομένων της συνεδρίασης, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 107 ανοδικές μετοχές έναντι 141 πτωτικών, όχι μόνο γιατί στο τέλος βρέθηκε στην καλύτερη δυνατή αναλογία, αλλά και διότι 20 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 4-10,32%.

Πτωτική συνεδρίαση σχετικά αυξημένων συναλλαγών στην αγορά παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους να μην ακολουθούν προς το τέλος την ανοδική αντίδραση, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα τη σχετική αύξηση των υποτιμήσεων στα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τέλος, όσον αφορά τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, οι περισσότεροι από αυτούς που διακρίθηκαν σήμερα στο ταμπλώ, αλλά και αρκετοί τίτλοι εταιριών με καλά θεμελιώδη που δεν έχουν ακολουθήσει την άνοδο των τελευταίων ημερών πιθανότατα να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αν το γενικότερο κλίμα παραμείνει τουλάχιστον ουδέτερο.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 5289,8 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 1,75%. Ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 2,11%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 0,19%, ενώ ο Small Cap 80 υποχώρησε κατά 0,58%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (6,68%), των τηλεπικοινωνιών (4,93%), του εμπορίου (4,85%), και των ταξιδιών και αναψυχής 1,98%).

Σημαντικές απώλειες εμφάνισε ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (-2,64%), ακολουθούμενος από τους κλάδους υγείας (-1,4%), προσωπικών και οικιακών προϊόντων (-1,18%) και τεχνολογίας (-1,09%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Άλφα Γκρίσιν (26,04%), Σφακιανάκης (16,14%), Κεραμεία Αλλατίνη (13,64%), Everest (13,51%), Χατζηιωάννου (12,94%), Χατζηκρανιώτη (11,32%), Εικόνα-Ήχος (11,29%), Olympic Catering (10,71%), Εμπορικός Δεσμός (ΠΟ 10%) και Ridenco (9,09%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Alma Ατέρμων (-16,92%), Πετζετάκις (-11,59%), Τεχνική Ολυμπιακή (-10,46%), Γενική Εμπορίου (-9,92%), Plias (-8%), Δούρος (-7,93%), Eurodrip (-7,32%), Μοχλός (-6,85%), Βαλκάν Έξπορτ (-6,82%) και Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (-6,67%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v