Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Γιατί oι πολλοί μένουν πίσω

Η πλειονότητα των εισηγμένων εταιριών συνεχίζει να μην μπορεί να ακολουθήσει τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Το φαινόμενο έχει την εξήγησή του και δεν πρόκειται να αλλάξει αν ορισμένες εταιρίες δεν συνειδητοποιήσουν ποιο είναι το ζητούμενο.

Χ.Α.: Γιατί oι πολλοί μένουν πίσω
Για να ανέβουν οι τιμές των μετοχών θα πρέπει να υπάρχει ζήτηση.

Στη σημερινή συγκυρία εκείνοι που διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα για να προβούν σε αγορές μετοχών είναι τα χαρτοφυλάκια εξ εσπερίας.

Αυτή η πολύ απλή αρχή εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί η πλειονότητα των μετοχών των εισηγμένων εταιριών συνεχίζει να υποαποδίδει σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη ή τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Πολύ απλά δεν έχουν κατορθώσει να τραβήξουν την προσοχή τους.

Από τα μέσα Ιουλίου μέχρι σήμερα, ο δείκτης FTSE των 80 εταιριών της μικρής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 4,65% και ο δείκτης FTSE των 40 εταιριών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,74%.

Αντίθετα, ο δείκτης FTSE της μεγάλης κεφαλαιοποίησης καταγράφει κέρδη 3,23%.

Θα ήταν όμως λάθος να μείνει κανείς στους χρηματιστηριακούς δείκτες και να μη ρίξει μια ματιά σε εταιρίες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που έχουν ξεχωρίσει το ίδιο διάστημα, υπεραποδίδοντας έναντι του δείκτη αναφοράς και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η Μυτιληναίος είναι μία απ’ αυτές, αφού καταγράφει κέρδη 12,15% το τελευταίο 3μηνο και 18,26% τον τελευταίο μήνα. Παρόμοιες επιδόσεις εμφανίζει η ΜΕΤΚΑ.

Η Φουρλής είναι μία άλλη τέτοια περίπτωση. Η μετοχή της κερδίζει 12,37% από τα μέσα Ιουλίου και 9,23% τις τελευταίες 30 ημέρες.

Η Alapis είναι μία άλλη, αφού η μετοχή της σημειώνει άνοδο 8,33% το τελευταίο τρίμηνο και 17,59% τον τελευταίο μήνα.

Ασφαλώς δεν είναι οι μόνες εταιρίες που ξεχώρισαν το προηγούμενο διάστημα.



Όμως, όλες οι παραπάνω εταιρίες έχουν κάτι κοινό που τις βοήθησε να ξεχωρίσουν από τη μεγάλη μάζα των εισηγμένων και να προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις στους μετόχους τους σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά.

Όλες έχουν να επιδείξουν κάποιο στόρι το οποίο φρόντισαν να γνωστοποιήσουν σε αυτούς που έχουν τη ρευστότητα για να το αγοράσουν.

Κοινώς, στους ξένους επενδυτές. Κι όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, μερικά εγχώρια κεφάλαια φροντίζουν να ακολουθούν ή και να προηγούνται κάποιες φορές.

Αυτό ακριβώς είναι το μυστικό της επιτυχίας των συγκεκριμένων εταιριών σε αυτή τη συγκυρία όπου τα αναπτυξιακά στόρι συνεχίζουν να πουλάνε στο εξωτερικό.

Δεν μπορούν όμως να αναμένουν την ίδια μεταχείριση εταιρίες που είτε δεν έχουν να επιδείξουν κάποιο αξιόλογο στόρι είτε έχουν αλλά δεν έχουν κατορθώσει να το κάνουν γνωστό.

Στην πρώτη περίπτωση δεν μπορεί να γίνει τίποτα, εκτός κι αν στηθεί κάποιο κερδοσκοπικό παιχνίδι όπου οι μη γνωρίζοντες θα μείνουν στο τέλος με τον μουντζούρη.

Η επιδιόρθωση της ζημιάς στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή της ανεπαρκούς κοινοποίησης του στόρι της εταιρίας στους εν δυνάμει ενδιαφερόμενους επενδυτές, είναι πιο εύκολη, αν και χρειάζεται κάποιο χρόνο για να δείξει αποτελέσματα.

Δεν θα ήταν λοιπόν ορθολογικό να περιμένει κάποιος την πλειονότητα των μετοχών να κάνουν ράλι από τη στιγμή που δεν πληρούν τις δύο παραπάνω συνθήκες.



Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν ράλι.

Άλλωστε, το παρελθόν διδάσκει πως όταν η αγορά κάνει ράλι, ”τρέχουν” ακόμη και τα επονομαζόμενα ”σαπάκια”.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v