Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις τράπεζες οι... ελπίδες

Η διάψευση των προσδοκιών για... γρήγορα placements σε ΟΤΕ (-3,26%) και ΔΕΗ (-2,48%) από τα πλέον επίσημα κυβερνητικά χείλη, διαμόρφωσαν κλίμα σχετικής διόρθωσης στη Σοφοκλέους, η οποία ξεκίνησε με μία ώρα καθυστέρηση. Εμφανής η μετατόπιση του ενδιαφέροντος στον τραπεζικό κλάδο. Νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για ΟΛΠ, MPB και Intralot.

του Θ. Σταυρόπουλου

Τέταρτη συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο στις τελευταίες 23 για τον Γενικό Δείκτη και εμφανής μετατόπιση του ενδιαφέροντος όσον αφορά τις κινήσεις των αγοραστών στους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους.

Μετά τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη, σύμφωνα με τις οποίες μετατίθενται σε βάθος χρόνου οι επόμενες μετοχοποιήσεις σε ΟΤΕ και ΔΕΗ, και οι οποίες έφεραν σημαντικές ρευστοποιήσεις στις μετοχές των δύο εισηγμένων, αλλά και στον τίτλο της Cosmote λόγω αντανακλαστικής αντίδρασης, είναι πασιφανές ότι για να διατηρηθεί το ανοδικό momentum και να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες στο ταμπλό, οι τράπεζες πρέπει να ξαναπάρουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μάλιστα ίσως να μην είναι τυχαίο ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός δείκτης (+0,51%) υπεραπέδωσε σημαντικά τόσο του FTSE όσο και του Γενικού Δείκτη.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, συνεχίστηκαν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε τίτλους εταιριών που διακρίθηκαν στα προηγούμενα τρίμηνα και έχουν μείνει σχετικά πίσω όσον αφορά την ανοδική αντίδραση της αγοράς.

Έτσι, η σημερινή συνεδρίαση που ξεκίνησε και με 55’ καθυστέρηση λόγω τεχνικού προβλήματος στο ΟΑΣΗΣ έδωσε διττή εικόνα τόσο όσον αφορά την υψηλή κεφαλαιοποίηση όσο και για τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, ενώ αρκετοί είναι οι επαγγελματίες του χώρου που εκτιμούν ότι και μία περαιτέρω μικρή διολίσθηση του δείκτη, που έτσι και αλλιώς βρίσκεται στα πρόθυρα των 5.300 μονάδων, μπορεί να αποτελεί υγιές δείγμα για την αγορά.

Από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, καταρχήν νέο ιστορικό υψηλό στο κλείσιμο για MPB και Intralot που συνοδεύτηκε και με αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη, επίσης αξιοσημείωτα κέρδη και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας για Alpha Bank και Eurobank.

Κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας για Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, θετική μεταβολή για Κύπρου, Coca Cola, ΟΠΑΠ και αμετάβλητος ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων για τον ΟΤΕ, των δύο ποσοστιαίων μονάδων για την ΔΕΗ, αξιοσημείωτες απώλειες για Cosmote, Motor Oil, Εμπορική και αρνητική μεταβολή για Αγροτική, Εθνική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ελληνική Τεχνοδομική και Τιτάνα.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ελαφρώς αρνητικές διαθέσεις ακολουθώντας το άνοιγμα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, υποχώρησε μέχρι τις 5.283,13 μονάδες, άμεση αντίδραση και κίνηση μέχρι το υψηλό ημέρας των 5.298,18 μονάδων, όμως από ότι φάνηκε η προσέγγιση των 5.300 μονάδων δημιούργησε συμπτώματα υψοφοβίας και ακολούθησε παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση μέχρι τις παρυφές των 5.260 μονάδων για να υπάρξει εκ νέου σχετική ανοδική αντίδραση, η οποία υποβοηθούμενη σημαντικά και από τις δημοπρασίες (έδωσαν 10 ολόκληρες μονάδες στον Γενικό Δείκτη) έδωσε τελικό κλείσιμο στις 5.281,85 μονάδες, με απώλειες 0,15%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 401 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 86,2 αφορούσαν πακέτα.

Περίπου ίδια συνεδρίαση και μάλιστα με μείωση συναλλαγών στην αγορά παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους να αυξάνουν ελάχιστα τις υποτιμήσεις στα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Σαφώς διαφοροποιημένη προς το χειρότερο (σε σχέση με το ξεκίνημα) η τελική εικόνα με 97 ανοδικές μετοχές έναντι 147 πτωτικών, ενώ μόλις 11 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 4% έως 9,71%.

Στην πρώτη θέση των ημερήσιων κερδισμένων ο τίτλος της SATO (τοποθετήσεις από όσους αναμένουν ενδιαφέρουσα επιχειρηματική είδηση), ακολούθησε ο Γρηγόρης (τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση με σταδιακή αύξηση των συναλλαγών), συνέχισαν την πλαγιοανοδική τους κίνηση η κοινή και προνομιούχος μετοχή του Ρόκα, κινητικότητα που συνοδεύτηκε με αξιοσημείωτα κέρδη για την Minerva και την Multirama, με ανοδικές διαθέσεις από την αρχή της συνεδρίασης η Ελτράκ, νεώτερη ανοδική κίνηση για ΚΛΜ και Ελληνική Υφαντουργία.

Από το τραπεζικό ταμπλό, εν μέσω φημών και διαψεύσεων, ξεχώρισε ο τίτλος της Γενικής Τράπεζας, ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον για την Μοτοδυναμική, νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για ΟΛΠ, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Δρομέα, συνέχισε ανοδικά η AXON, ενώ ο τίτλος του Βασιλόπουλου έκλεισε μια ανάσα από τα 30 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v