Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H επιστροφή των private equity funds

Έπειτα από μια περίοδο αναταραχής στις αγορές χρήματος, στον χώρο των private equity funds βγήκε ουράνιο τόξο. Πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, αφού εκτός των άλλων έχει ενδιαφέρον για τη Σοφοκλέους.

H επιστροφή των private equity funds
Οι τελευταίοι 3 μήνες δεν ήταν οι πιο ευχάριστοι για τα private equity funds, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, που έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στις εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια.

Η πιστωτική κρίση δεν έκανε μόνο ακριβότερο το χρήμα για τους δανειζόμενους. Σχεδόν έκλεισε επίσης τις κάνουλες της χρηματοδότησης για τις μοχλευμένες εξαγορές (buy out) επιχειρήσεων από private equity funds.

Όμως, το γεγονός ότι πολλά ντιλ πάγωσαν δεν σημαίνει ότι τα private equity funds σταμάτησαν να αυξάνουν την ίδια δύναμη πυρός τους. Κοινώς, να μαζεύουν χρήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκδοσης Private Equity Analyst, 295 όμιλοι private equity στις ΗΠΑ ”σήκωσαν” 199,4 δισ. δολάρια από την αγορά το πρώτο εννεάμηνο της χρονιάς έναντι 154,1 δισ. που είχαν συγκεντρώσει 232 funds το ίδιο διάστημα το 2006.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί στην Ευρώπη. 116 ευρωπαϊκοί όμιλοι ”μάζεψαν” 73,1 δισ. δολάρια το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου έναντι 68,6 δισ. δολαρίων που είχαν συγκεντρώσει 114 όμιλοι το 2006.

Όλα δείχνουν ότι τα ευρωπαϊκά private equity θα ξεπεράσουν το ιστορικό υψηλό των 100,8 δισ. δολαρίων της περσινής χρονιάς.

Η απάντηση στο εύλογο ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό δίνεται από μια έρευνα της Citigroup ανάμεσα σε 50 διαχειριστές συνταξιοδοτικών ταμείων διεθνώς, που συνολικά διαχειρίζονται πάνω από 1 τρισ. δολάρια.

Η έρευνα έλαβε χώρα τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουλίου και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, δηλαδή στο απόγειο της πιστωτικής κρίσης.



Τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι οι διαχειριστές των συνταξιοδοτικών ταμείων θα αυξήσουν το ποσοστό του χαρτοφυλακίου τους που τοποθετείται σε εναλλακτικές επενδύσεις στο 20% περίπου μέχρι το 2010 από 14% σήμερα μέχρι το 2010. Αυτό μεταφράζεται σε νέες εισροές ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Ο λόγος; Μα η πιο αποτελεσματική διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους (portfolio diversification), κοινώς η επίτευξη υψηλότερων αναμενόμενων αποδόσεων για το ίδιο επίπεδο ρίσκου.

Mπορεί λοιπόν τα επιχειρηματικά ντιλ να πάγωσαν το 3ο τρίμηνο λόγω της πιστωτικής κρίσης, όμως οι εισροές συνεχίζονται στη βιομηχανία των private equity funds, κι όταν αυτό συμβαίνει είναι θέμα χρόνου να γίνουν ντιλ γιατί το χρήμα θα πρέπει κάπου να τοποθετηθεί.

Ήδη, η εξαγορά της τουρκικής ναυτιλιακής εταιρίας U.N. Ro-Ro Isletmeleri από την Kohlberg Kravis αντί 910 εκατ. ευρώ και η ανακοίνωση του αμερικανικού ομίλου private equity ότι αναζητά κι άλλες ευκαιρίες στην Τουρκία κάτι δείχνει.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για τη βιομηχανία των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, ιδίως για το κομμάτι που ειδικεύεται στις μοχλευμένες εξαγορές επιχειρήσεων, τα πράγματα δεν θα είναι όπως πριν από την πιστωτική κρίση.

Οι τράπεζες θα ζητούν μεγαλύτερες εξασφαλίσεις και εγγυήσεις και τα δανειακά κεφάλαια που θα χρησιμοποιούνται για εξαγορές επιχειρήσεων θα αντιπροσωπεύουν πολύ μικρότερο μέρος της αξίας σε σχέση με πριν.

Αυτό έχει συνέπειες. Τα private equity funds θα πρέπει λογικά να συμμαχούν μεταξύ τους πιο συχνά απ’ ό,τι στο παρελθόν και να αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες σε μικρότερες εταιρίες, γιατί δεν θα χρειάζονται μεγάλα κεφάλαια.

Αν οι ευκαιρίες βρίσκονται σε εταιρίες που υπόσχονται υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και οι τελευταίες δεν θα πρέπει να είναι μεγαθήρια, θα ήταν λάθος των διαχειριστών των περισσότερων private equity funds να μην έβαζαν την ελληνική αγορά στο ραντάρ τους.

Yπο αυτή την έννοια, οι εξελίξεις στη συγκεκριμένη βιομηχανία δεν θα πρέπει να αφήνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών αδιάφορo.

Ήδη, οι πρώτες γνωριμίες έχουν γίνει.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v