Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις τράπεζες η σκυτάλη

Με την Εθνική να οδεύει προς τα ιστορικά υψηλά της και τις Alpha Bank, Eurobank και MPB να ενισχύονται με αυξημένες συναλλαγές, ελάχιστη σημασία φαίνεται να έχει η διακύμανση του Δείκτη κάτω από τις 5.300 μονάδες, κυρίως λόγω του ΟΤΕ (-3,04%), καθώς ένα σημαντικό μέρος του ταμπλό βρίσκεται σε διαδικασία ”μόχλευσης”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με την Εθνική ελάχιστα χαμηλότερα της ιστορικά υψηλής τιμής των 46,08 ευρώ και ένα ικανό μέρος του ταμπλό σε ”μόχλευση” εξελίσσεται η συνεδρίαση. Με τον Γενικό Δείκτη μεταξύ του χαμηλού των 5.283,13 μονάδων και του μέγιστου των 5.298,2 μονάδων, με μάλλον ικανοποιητικές συναλλαγές.

Κι αυτό γιατί περίπου 80 εκατ. ευρώ, ύστερα από μία περίπου ώρα συνεδρίασης, αφορούν σε καθαρό τζίρο.

Η ”μόχλευση” σε ένα ικανό μέρος του ταμπλό διαμορφώνεται σταδιακά και με προσοχή από την αρχή της συνεδρίασης και βρίσκει την τιμή περίπου 120 - 130 μετοχών να διαμορφώνεται θετικά.

Για τη μετοχή της Εθνικής ”κορυφή” έχει σημειωθεί στα 46,04 ευρώ, ενώ η μέγιστη τιμή σε ”κλείσιμο” βρίσκεται στα 46,08 ευρώ.

Στη μετοχή της Εθνικής η αξία των συναλλαγών ξεπερνά τα 23 εκατ. ευρώ, με μακράν δεύτερο τον ΟΤΕ, την Alpha Bank και τον όμιλο Marfin.

Η μετοχή του ΟΤΕ με συναλλαγές 300.000 τεμαχίων υποχωρεί μέχρι και 2,7% στα 26,26 ευρώ.

Αυξημένος τζίρος, που συνολικά προσεγγίζει τα 9 εκατ. ευρώ, πραγματοποιείται στη μετοχή της Marfin Investment Group (στα 6,72 ευρώ) και της Marfin Popular Bank (μέχρι τα 10,42 ευρώ).

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν η Πειραιώς στα 26,44 ευρώ, η Eurobank στα 26,62 ευρώ, η Κύπρου στα 13,56 ευρώ, η Folli Follie στα 31,16 ευρώ και η 3E στα 41,2 ευρώ (για ευνόητους λόγους μετά τις ανακοινώσεις για split).

Αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρείται και για τη μετοχή της Proton Bank στα 11 ευρώ, της Γενικής που χρωστούσε τεχνική αντίδραση προς τα 6,10 ευρώ αλλά και της Intralot στα 29,60 ευρώ και του Μυτιληναίου προς τα 43,2 ευρώ.

Υψηλές συναλλαγές πραγματοποιούνται και για τη μετοχή του Everest, μέχρι τα υψηλά των 3,06 ευρώ, καθώς αρκετά φημολογούνται στην αγορά για πιθανές επιχειρηματικές συνέργιες.

Από πλευράς απόδοσης, αναμενόμενα θεωρούνται η αντίδραση του Κλουκίνα-Λάππα προς τα 11,36 ευρώ, το +6,3% της Γενικής (που αντιδρά μετά την καταγραφή αλλεπάλληλων χαμηλών τιμών), της Multirama στα 9,40 ευρώ, της Ridenco (μέχρι το 1,64 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές και πιθανές εξελίξεις), του Ρόκα (όπου εδραιώνεται σταθερά η κυριαρχία των Ισπανών), των ΟΛΠ-ΟΛΘ (με ξένους επενδυτικούς οίκους και ελληνικούς εφοπλιστικούς να πιέζουν για επίσπευση των εξελίξεων) και ορισμένων ακόμα περιπτώσεων.

Όμως, πέρα από τα επιμέρους, το ενδιαφέρον θα μπορούσε να είναι μεσοπρόθεσμο για την αγορά, καθώς εδράζεται σε ουσιώδεις επιχειρηματικές κινήσεις. Τόσο σε αυτές που ανακοινώνονται όσο και σε αυτές που βρίσκονται στα ”σκαριά”, στο… παρασκήνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v