Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητούνται ”αντι-πετρελαϊκές” στηρίξεις

Βολεύει αρκετούς η αναμενόμενη διόρθωση που έρχεται με αφορμή και την... έκρηξη της τιμής του πετρελαίου. Σε αρκετές αγορές οι επενδυτές κινούνται ψυχραιμότερα απ’ ό,τι σε άλλες και το ζητούμενο για την ελληνική είναι να βρεθούν οι στηρίξεις και τα σημεία αναφοράς για τη συνέχεια. Ενεργό το ενδιαφέρον για τα επιμέρους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η βολική για αρκετούς διόρθωση έρχεται όλως συμπτωματικά σε μια περίοδο όπου εξυπηρετούνται και τα συμφέροντα των πανίσχυρων πετρελαϊκών κολοσσών. Όπως πολύ εύστοχα σημείωνε η Σοφία Ζαφείρη, το πετρέλαιο ”χτυπάει ιστορικά υψηλά, ή διαμορφώνεται κοντά σε πολύ υψηλές τιμές, κάθε φορά που διεθνώς γίνεται η διανομή του μαύρου χρυσού”.

Πράγματι, είναι μια βολική περίοδος για τους παραγωγούς να περάσουν το εμπόρευμά τους στην κατανάλωση σε υψηλές τιμές, άλλωστε τις κρίσεις και τις αφορμές ενίοτε τις δημιουργούν τα ίδια τα μεγαλοσυμφέροντα, ενώ τώρα επικαλούνται φόβους για κρίση στο Βόρειο Ιράκ, για πιθανές επιπτώσεις από ενδεχόμενη εισβολή των Τούρκων στο κουρδικό Ιράκ και πάει λέγοντας.

Κατά την εκτίμησή μας, το ουσιαστικό πρόβλημα των αγορών παραμένει από την κρίση που έχει δημιουργηθεί στη στεγαστική πίστη και στην αγορά ρευστότητας. Μια κρίση που εν μέρει αποτυπώνεται και στα μεγέθη του Citigroup.

Κατά συνέπεια οι ενεργοί παίκτες προσαρμόζονται με τη βολική διόρθωση και χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών τους προς ώρας.

Σύμφωνα με τη χθεσινή αναφορά του Θ. Σταυρόπουλου ”πολλά θα παιχτούν στη θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 2.730 μονάδων για τον FTSE 20 (με μια ενδιάμεση στήριξη στις 2.747 μονάδες) καθώς καθοδική διάσπαση του εν λόγω ορίου δεν αποκλείεται να επιταχύνει την πτωτική κίνηση”.

Βραχυπρόθεσμα η τάση του FTSE 20 (2.754,11 μονάδες) εξαρτάται από τη συμπεριφορά συγκεκριμένων τραπεζικών μετοχών και δεικτοβαρών τίτλων του 20άρη.

Μένει κατά συνέπεια σήμερα - αύριο να φανούν οι αντοχές τόσο για τη μετοχή της Εθνικής (στα 44,20 ευρώ), της Alpha Bank (στα 24,40 ευρώ), όσο και του ΟΤΕ (κοντά στα 25,5 ευρώ).

Ωστόσο προσεγγίζοντας την αγορά λίγο πιο μεσοπρόθεσμα, θα λέγαμε πως για ένα ικανό μέρος της αναπτύσσονται σημαντικότερες αντιστάσεις.

Δεν είναι τυχαίο πως Βιοχάλκο, Εμπορική ”κράτησαν” χθες, σε μια συνεδρίαση όπου η μετοχή της Εθνικής διαμορφωνόταν σε κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας.

Δεν είναι τυχαίο που η διαγραμματική απεικόνιση της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά εμπνέει εμπιστοσύνη περισσότερο από κάθε άλλη φορά, από την περιοχή των 13 ευρώ.

Κάτι ανάλογο θα θεωρούσαμε και για τον κλάδο της ενέργειας, όπου η πιθανή αποτίμηση εισαγωγής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (κοντά στα 950 εκατ. με 1 δισ. ευρώ) ανεβάζει υψηλότερα τον πήχη για τον κλάδο.

Με βάση την ήδη εγκατεστημένη ισχύ, ο Ρόκας λίγο χαμηλότερα από τα 500 εκατ. ευρώ δείχνει ελκυστικός.

Σε βάθος διετίας - τριετίας η αποτίμηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής δικαιολογείται απόλυτα.

Ωστόσο ο πήχης για τον κλάδο και τις εταιρίες ανεβαίνει αισθητά.

Τηρουμένων των αναλογιών, συγκριτική προσέγγιση υπήρξε και για τον Σαράντη την περίοδο εισαγωγής στο Χ.Α. του Κορρέ.

Στα βραχυπρόθεσμα τώρα, τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουμε δύο διαψεύσεις, τη μία από τη Ridenco και τη δεύτερη, χθες, από τα Everest.

Όσον αφορά στην Everest, η επίσημη θέση της διοίκησης, πράγματι κατατοπιστική, δημοσιοποιείται όμως σε μέγιστες τιμές για την εισηγμένη. Θα φανεί τις επόμενες ημέρες εάν όντως ”κάτι τρέχει” στον κλάδο τροφίμων - ειδών διατροφής και του λιανικού εμπορίου.

Και αν η διάψευση της Ridenco δεν αφήνει πολλά περιθώρια για συνειρμούς, οι εξελίξεις μετά την απόκτηση της Elmec από τα ΚΑΕ θα μπορούσε να αφορά σε έτερη εισηγμένη, από τον ίδιο κλάδο.

Κινητικότητα όμως παρατηρείται σε αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είτε αφορούν στα Κρι Κρι (δες σχετικό θέμα), στον Λιβάνη (να προσεχθεί η εξωστρεφής τακτική του ομίλου, τελευταία), στην ΕΛΓΕΚΑ (στην αγορά περιμένουν μια σημαντική συμφωνία από την εισηγμένη), τον Μουζάκη, την Αλουμύλ, την Ελληνική Τεχνοδομική, τον Σφακιανάκη και αρκετές ακόμα εταιρίες.

Τελειώνοντας, αναπαράγουμε από τη στήλη In & Out (σελίδα 19 – ”Χρηματιστήριο”) μια αναφορά σχετικά με το… λογοπαίγνιο του MIG, που κινείται διαφημιστικά ως ”Made in Greece”. ”Δεν χρειάζεται να είναι κανένας μάγος για να προβλέψει ότι ο συγκεκριμένος όμιλος θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή τόσο του επιχειρηματικού όσο και του χρηματιστηριακού χώρου και ενδιαφέροντος (και) στα χρόνια που έρχονται.

Πριν από μερικούς μήνες έγραφαν και εκτιμούσαν ότι αποκλείεται να συγκεντρώσει τα 5,5 δισ. ευρώ της αύξησης που είχε αποφασίσει... Τώρα... ανυπομονούν γιατί δεν λέει η τιμή της μετοχής να ξεκολλήσει από τα 6,7 ευρώ. Ας κάνουν υπομονή γιατί η αγορά δεν χαρίζει χρήματα στους ανυπόμονους και στους δύσπιστους. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου αγορά ίσον Marfin Group”.

Εμείς απλώς συνυπογράφουμε την αναφορά αυτή του γνώστη και φίλου Ν.Σ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v