Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mια Φ(α)ΠΑ για το… ”καλό μας”!

Η κυβέρνηση πρόκειται να αυξήσει τον ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για μια πράξη ισοπεδωτικής φορολογίας που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ως κοινωνικό μέτρο και επιπλέον έχει αρνητικές συνέπειες στη χρηματιστηριακή αγορά.

Mια Φ(α)ΠΑ για το… ”καλό μας”!
Οι Έλληνες ξεχνούν εύκολα.

Η κυβέρνηση φαίνεται να ασπάζεται αυτή την άποψη, αφού πρόκειται να αυξήσει τον ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες λίγες μόλις εβδομάδες αφότου διαμήνυε, διά στόματος πρωθυπουργού, ότι δεν ήταν στον σχεδιασμό της.

Τότε φυσικά είχαμε εκλογές, ενώ σήμερα δεν έχουμε και επιπλέον το αντίπαλο κόμμα εξουσίας, το ΠΑΣΟΚ, περνάει σοβαρή κρίση ηγεσίας.

Προφανώς, οι κυβερνώντες θεωρούν ότι όπως οι Έλληνες ξέχασαν την αύξηση του ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα τον Απρίλιο του 2005, έτσι θα ξεχάσουν και τη νέα αύξηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες όταν αργότερα έρθει η ώρα της κάλπης.

Οι ίδιοι αρνούνται ότι υπάρχει μυστική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ, όπως κυκλοφορεί ευρέως.

Πιθανόν έχουν δίκιο. Απλώς έχουν ενημερώσει την Ε.Ε. για τις προθέσεις τους, προβάλλοντας ως επιχείρημα τον ισολογισμό του προϋπολογισμού το 2010.



Υπέρ της απόφασης για αύξηση του ΦΠΑ λειτουργεί επίσης η άποψη ότι μια κυβέρνηση θα πρέπει να λαμβάνει τα δύσκολα, επίπονα μέτρα στην αρχή της θητείας της.

Κανείς δεν μπορεί να την κακίσει για το τελευταίο.

Άλλωστε, η ιστορία διδάσκει ότι μια νεοεκλεγείσα κυβέρνηση έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επανεκλογής αν λάβει τις δύσκολες αποφάσεις στην αρχή της θητείας της, ώστε να έχουν χρόνο να δουλέψουν και έτσι να κεφαλαιοποιήσει τα πολιτικά οφέλη προς το τέλος της θητείας της.

Όμως, το γεγονός ότι οι Έλληνες ξεχνούν γρήγορα και εύκολα δεν σημαίνει ότι η αξιοπιστία της κυβέρνησης θα μείνει αλώβητη.

Τουναντίον, η αξιοπιστία της θα πληγεί και ασφαλώς η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ θα γίνει πολιτική διαφήμιση στις επόμενες εκλογές, βοηθώντας κάποιους Νεοέλληνες να ανακτήσουν τη μνήμη τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δικαιολογήσει την απόφαση.

Σύμφωνα με την αίσθηση που υπάρχει, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εμφανίσει την αύξηση του ΦΠΑ ως κοινωνικό μέτρο που αποσκοπεί στη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών όπως το Ταμείο για την καταπολέμηση της φτώχειας κ.λπ.

Με δεδομένο ότι ο μέσος Έλληνας δεν ενδιαφέρεται αν το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα κλείσει στο 2,9% τοις εκατό του ΑΕΠ ή στο 2,6%, το επιχείρημα περί κοινωνικού μέτρου αναμφισβήτητα ”πουλάει” περισσότερο εκ πρώτης όψεως.

Μόνο όμως εκ πρώτης όψεως, γιατί όταν ο μέσος πολίτης αντιληφθεί τι σημαίνει η αύξηση του ΦΠΑ για την τσέπη του, το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει ”Τούρκος”. Κι όχι απλώς ”Τούρκος”, αλλά ”Τούρκος” που αισθάνεται ότι τον δουλεύουν, κι αυτό είναι το χειρότερο γιατί βοηθά να ανακτηθεί εύκολα η μνήμη.

Αναμφισβήτητα ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι ισχυρότερος από εκείνον της γερμανικής οικονομίας. Επομένως μπορεί να υποδεχτεί καλύτερα μια αύξηση του ΦΠΑ σε σχέση μ’ αυτήν που υλοποίησε η Μέρκελ στη Γερμανία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως ότι το μέτρο θα συμβάλει στη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης το 2008, δημιουργώντας παράλληλα μεγαλύτερα κίνητρα για φοροδιαφυγή.

Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας δεν είναι καλό νέο για όλες τις εταιρίες και ιδιαίτερα για εκείνες των οποίων οι πωλήσεις προέρχονται από την ελληνική αγορά.

Οι τελευταίες θα πληγούν περισσότερο, αφού δεν μπορούν να ποντάρουν στις πωλήσεις και στα κέρδη από τις διεθνείς δραστηριότητες.

Με δεδομένο ότι από φέτος δεν θα υπάρχει επίσης η ώθηση στα κέρδη ανά μετοχή που έδινε η σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των επιχειρηματικών κερδών, η εικόνα επιβαρύνεται.

Δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κανείς με τους στόχους της οικονομικής πολιτικής όπως τους γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, δηλαδή ”…η συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης σε συνθήκες υψηλής ανάπτυξης και επαρκούς χρηματοδότησης του κοινωνικού κράτους”.

Όμως, η επίτευξη αυτών των στόχων μέσω φορομπηχτικής πολιτικής και όχι μέσω ορθολογικοποίησης των δημόσιων δαπανών και περιορισμού της δημόσιας σπατάλης υπονομεύει την επίτευξη των στόχων, την αξιοπιστία της κυβέρνησης και τη νοημοσύνη των ”ξεχασιάρηδων” Ελλήνων.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v