Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπια πτώση για Γ.Δ.- Αντιστέκεται η περιφέρεια

Αν και η προσφορά σε Πειραιώς, Κύπρου και ΟΤΕ είναι συγκριτικά λιγότερη απ’ ό,τι χθες, οι συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές υποχωρούν μέχρι και άνω του 1%. Χαμηλότερα πιέζονται 20άρης και Γενικός Δείκτης, ενώ ”κρατά” ένα ικανό μέρος του μικρομεσαίου χώρου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εάν εξαιρέσουμε το Marfin Investment Group, όπου οι συναλλαγές προσεγγίζουν τα 18 εκατ.ευρώ, τότε ο μέχρι στιγμής τζίρος σε Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς και ΟΤΕ είναι σαφώς χαμηλότερος απ’ ό,τι χθες.

Ωστόσο, στις μετοχές του ΟΤΕ, της Πειραιώς και της Alpha Bank… μειονεκτούν οι εν δυνάμει αγοραστές, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να γίνονται σε τιμές μέχρι και 0,8% χαμηλότερα.

Αυτό, σε συνδυασμό με την πίεση που ασκείται στη μετοχή της Κύπρου, εξηγεί την υποχώρηση του FTSE 20 προς τις 2.760 μονάδες (-0,24%). Για τον Γενικό Δείκτη, μετά την αρχική αδύναμη αντίδραση προς τις 5.241,6 μονάδες, φάνηκαν οι αδυναμίες κυρίως στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Αντίθετα, από νωρίς υπήρξαν σημαντικές εντολές αγοράς τόσο στη μετοχή της Γενικής Τράπεζας (ενδοσυνεδριακά υψηλό στα 7,08 ευρώ) όσο και στις μετοχές της Αττικής (ε.υ. στα 4,62 ευρώ) και της Εγνατίας (ε.υ. 6,74 ευρώ).

Από πλευράς απόδοσης, στο 13,8% και στα 4,64 ευρώ διαμορφώθηκε μετά τα πρώτα 35 λεπτά συνεδρίασης η μετοχή της Άλφα Γκρίσιν με συναλλαγές αξίας περίπου 450.000 ευρώ.

Ανοδική φορά και τιμές υψηλότερα των 36 ευρώ σημειώνονται για τον Τιτάνα, μία ημέρα μετά την επισημοποίηση της θέσης του επιχειρηματία κ. Τζιβέλλη (Mitica) στο μετοχικό κεφάλαιο της τσιμεντοβιομηχανίας.

Με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές επιχειρείται η προσέγγιση των 3,3 ευρώ για τη μετοχή του Βάρδα, ενώ από τον ευρύτερο χώρο της ενέργειας η επικείμενη εισαγωγή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής φαίνεται να ευνοεί Ρόκα και ΜΕΤΚΑ αλλά και τη μετοχή της μητρικής ΤΕΡΝΑ.

Προφανώς, από τη σύγκριση εταιριών του κλάδου, κερδισμένη θα πρέπει να βγαίνει και η ΔΕΗ. Με βάση την παραγόμενη αξία της συνολικής ισχύος της Επιχείρησης, η τρέχουσα αποτίμηση προφανώς και θα πρέπει να θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστική.

Για ακόμα μία συνεδρίαση πραγματοποιούνται υψηλές συναλλαγές στην ”ελαφρύτερη” πλέον μετοχή του Καλπίνη, στα 3,54 ευρώ, και προς το 1,25 ευρώ στη μετοχή της Sanyo.

Λίγο μετά τις 11:15 ο Γενικός Δείκτης ”βάραινε” προς τις 5.210 μονάδες (-0,3%), καθώς ενισχύονταν οι πωλητές σε Πειραιώς και ΟΤΕ.

Όσον αφορά στη συμπεριφορά του Οργανισμού, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η... δολιχοδρομία των αρμοδίων δικαιολογημένα προκαλεί εύλογα ερωτήματα σε ορισμένους ξένους θεσμικούς.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι υπεύθυνοι θα πρέπει να αποσαφηνίσουν το ταχύτερο δυνατό τις προθέσεις τους όσον αφορά στα σχέδιά τους για τον Οργανισμό, προτού βρεθούν μπροστά σε ρευστοποίηση θέσεων των ξένων παικτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v