Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παιχνίδι ”ανοίγει” προς τα μεσαία

Στα μεσαία και το κέντρο επιχειρείται να περάσει το... παιχνίδι, στην αγορά. Μεταφορά κεφαλαίου και ενδιαφέροντος προς μετοχές μικρότερων τραπεζών, επιχειρήσεων από τον χώρο της ενέργειας, κατασκευών, εμπορίου, διατροφής, μέχρι και την... περιφέρεια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με τη λογική της Εθνικής Ελλάδας φαίνεται να ξετυλίγεται το ”παιχνίδι” στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Κράτει στις μονάδες και συλλογικότερη τακτική για την ομάδα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μεταφορά του ”παιχνιδιού” από τα βαριά προς τα μεσαία και χαμηλότερης αποτίμησης χαρτιά, από την άμυνα προς το κέντρο και λίγο πιο μπροστά... από τα πλάγια.

Ήδη οι πρώτες ενδείξεις μεταφοράς κεφαλαίων, ρευστότητας προς μετοχές εταιρειών του FTSEM 40, FTSES 80, αλλά και την ”περιφέρεια”, καταγράφηκαν χθες.

Σήμερα-αύριο μένει να φανεί εάν αυτό το ”παιχνίδι” μπορεί να ”στρώσει” και να αποφέρει καρπούς.

Το ενθαρρυντικό είναι πως σε αυτή την ανάπτυξη παιχνιδιού συμμετέχει αυτή τη φορά ο μεσαίος τραπεζικός χώρος- που εν μέρει είχε υστερήσει έναντι των ισχυρών του κλάδου, παίκτες από τον χώρο της ενέργειας, του κλάδου τροφίμων-ειδών διατροφής, τις κατασκευές, του ευρύτερου χώρου του εμπορίου.

Ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στην ανάπτυξη αρκετών εταιρειών του μεσαίου χώρου, είναι αυτό που περιγράφηκε χθες από τον Βασίλη Βαλαμβάνο στη στήλη του ”Εγερτήριο” και αναφέρεται στην επέκταση ελληνικών εταιρειών στα Βαλκάνια.

Προς επίρρωση αυτής της εκτίμησης, έρχεται το εμπεριστατωμένο άρθρο της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου για την ανάπτυξη του Λητώ από αρχές Νοεμβρίου στο Βελιγράδι και στη συνέχεια προς Βουλγαρία, Ρουμανία.

Εάν τελεσφορήσει το εγχείρημα, η ΕΛΒΕ που συμμετέχει με 29% στο Λητώ θα έχει προφανείς υπεραξίες.

Στον κλάδο τροφίμων-ειδών διατροφής και χώρων εστίασης, μετά τα Everest (όπου οι φήμες επιμένουν), η... μπάλα πέρασε στον Γρηγόρη (καμία σχέση), για να φθάσει χθες στην Κρέκα.

Μόνο που για την μακεδονική εταιρεία το ενδιαφέρον δεν είναι και τόσο θεωρητικό και προέρχεται από... συμπληρωματική επιχείρηση.

Η P&K ανεβάζει για την ΕΥΑΘ τον πήχη στα 11,5 ευρώ, που σημαίνει ότι θα ”τρέχει” 17,4 φορές τα κέρδη του 2008.

Ο μεσαίος όμως χώρος ”εκπροσωπείται” από την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά (άριστη η κίνηση από τον γνώστη ειδικό διαπραγματευτή), το Σφακιανάκη (στα 8,16 ευρώ χθες), τη ΣΙΔΜΑ (δείχνει να ολοκληρώνεται η συσσώρευση) και συνεχίζει σε Μουζάκη (αργά ή γρηγορότερα θα εκποιηθεί το οικόπεδο στο Αιγάλεω), Creta Farm (αρχές Νοεμβρίου τοποθετούνται τα πρώτα 8 προϊόντα της σε ράφια καταστημάτων της Πολιτείας Φιλαδέλφιας), Moda Bagno (αναλογικά ισχύει ότι και για τον Μουζάκη), Yalco (με πολλαπλασιαστή κερδών κοντά στο 9 για το 2008) και αρκετές ακόμα περιπτώσεις.

Η μεταφορά κεφαλαίων και ενδιαφέροντος, αφορά όμως και επιχειρήσεις του μεγέθους μιας ΜΕΤΚΑ, μιας Ελληνικής Τεχνοδομικής, ή ακόμη και μιας Γενικής Τράπεζας, που αντιδρά κατ’ αρχήν τεχνικά, μετά την καταγραφή χαμηλότατων τιμών.

Σημείωση: Στις... κωλοτούμπες πρέπει να παίρνουμε το χρυσό. Δεν εξηγούνται αλλιώς τα όσα γράφει η πλειονότητα των έγκυρων αθλητικογράφων, των κάθε λογής ειδικών και ειδημόνων περί της Εθνικής Ελλάδας και του ποδοσφαίρου, μετά τη χθεσινή νίκη μέσα στην Κωνσταντινούπολή. Από πολιτικά πρόσωπα μέχρι κάθε λογής... ειδήμονες, ενθυμούμεθα πολύ καλά τα όσα ελέχθησαν την επόμενη της συντριβής από τους Τούρκους στο Γ. Καραϊσκάκης, την 24η Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v