Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπεραπόδοση για μετοχές Mid 40 - SC 80

Θετικά διαμορφώνεται η εικόνα για ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό με τη Γενική στο +15% και με ”ισχυρούς παίκτες” να λαμβάνουν θέσεις σε ΕΛΤΕΧ, Εγνατία, Μηχανική, S&B και σε μεσαίου μεγέθους πετρελαϊκές επιχειρήσεις. Σε θετικό άνοιγμα παραπέμπουν τα συμβόλαια των βασικών δεικτών στη Wall.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα μέχρι αυτήν την ώρα η εικόνα της αγοράς. Ο Γενικός Δείκτης, με συγκριτικά καλές συναλλαγές, στα περίπου 230 εκατ. ευρώ (στις 14:15), ισορροπεί λίγο χαμηλότερα των 5.200 μονάδων, καθώς οι πωλητές επιμένουν στην Εθνική στα 44 ευρώ.

Η συνέχεια όμως θα μπορούσε να είναι ελαφρώς καλύτερη, στην περίπτωση που θα διαφοροποιούνταν οι εντολές ορισμένων ξένων, καθώς τα συμβόλαια των βασικών δεικτών στη Wall παραπέμπουν σε ανοδική αντίδραση.

Είναι ενδεικτικό πως στη Φρανκφούρτη ο Dax αντιδρά κατά 0,20%, την ώρα που τα συμβόλαια του S&P στη Wall παρέπεμπαν σε ανοδική αντίδραση της τάξεως του 0,64%.

Και αν για την Εθνική διατηρούνται ορισμένες βραχυπρόθεσμες επιφυλάξεις λόγω της ρευστότητας που επικρατεί αυτές τις ημέρες… Ανατολικά, καλά ενημερωμένες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει μέχρι το τέλος της συνεδρίασης ενεργότερη συμμετοχή αγοραστών σε μετοχές των Κύπρου, Alpha Bank, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Τιτάνα.

Σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται ο FTSE-20 να καλύψει τη διαφορά μέχρι τις 2.755,3 μονάδες, που είναι και το υψηλό ημέρας.

Ενθαρρυντική όμως είναι και η εικόνα από ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό, καθώς για 135 μετοχές καταγράφεται θετική απόδοση, με ποσοστό που ξεπερνά το 2% για 36 τίτλους.

Στην κορυφή υπεραποδίδει η μετοχή της Γενικής Τράπεζας, που όπως σημειώναμε επανειλημμένα τελευταία άγγιζε τα ιστορικά χαμηλά και λόγω της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου δικαιολογούσε μία καταρχήν τεχνικής μορφής αντίδραση.

Δεν είναι τυχαίο πως στη μετοχή της Γενικής τοποθετούνται ”ισχυρά χέρια”, με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ (στις 14:20).

Αναμενόμενη όμως, με βάση και την προσυνεδριακή αναφορά μας, θεωρείται η υπεραντίδραση της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, καθότι και αυτή πραγματοποιείται με υψηλό τζίρο, που ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ.

Υψηλές συναλλαγές όμως πραγματοποιούνται μέχρι και 9,3% υψηλότερα στη Revoil, που φτάνει τα 2,12 ευρώ, μέχρι 6,2% για την Εγνατία που φτάνει τα 6,5 ευρώ και για τη Cyclon που κερδίζει 5,7%, ξεπερνώντας και πάλι τα 2 ευρώ.

Αυτό όμως που μας καθιστά συγκρατημένα αισιόδοξους είναι το γεγονός ότι για περισσότερες από 20 μετοχές του μικρομεσαίου χώρου πραγματοποιούνται αυξημένες συναλλαγές, ικανό μέρος των εντολών δίνεται από ”ισχυρά χέρια”, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η αντίδραση παραπέμπει σε... συνέχεια.

Αυτό θα το λέγαμε τόσο για την περίπτωση της Ελληνικής Τεχνοδομικής, μετά μάλιστα την επιβράβευση από τη Eurobank Securities, όσο και για την αντίδραση των ΕΛΒΕ (δες σχετικό θέμα για Λητώ), αλλά και για τις Άλφα Γκρίσιν, Μουζάκης, Σαράντης, Μηχανική, Forthnet και βεβαίως για το αγαπημένο χαρτί αρκετών θεσμικών (και όχι μόνο) παικτών, τον Κορρέ.

Κατά την εκτίμησή μας, σημασία δεν έχει τόσο η οριακά αρνητική διακύμανση του Γενικού Δείκτη (στις 5.196,6 μονάδες στις 14:25), όσο η συνολικότερη εικόνα ενός μεγάλου μέρους της αγοράς, κυρίως όμως η ενεργή συμμετοχή ισχυρών και κατά κανόνα διορατικών επενδυτικών κύκλων.

Πιστεύουμε ότι η βραχυπρόθεσμη τάση, όσον αφορά σε ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό, προς ώρας κερδίζεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v