Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αναζήτηση ισορροπιών

Σε αναζήτηση ισορροπιών για βασικούς δείκτες, μετοχές βρίσκεται η αγορά. Λίγο χαμηλότερα από τις 5.200 μονάδες διαμορφώνεται ο Γενικός Δείκτης, ωστόσο για κατά τι περισσότερες από 100 εταιρίες σημειώνεται θετική μεταβολή στην τιμή της μετοχής τους, ενώ μεγάλο μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει επικεντρωμένο σε επιμέρους... στόχους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ήξεις αφήξεις είναι οι εκτιμήσεις των ξένων επενδυτικών οίκων για τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου για τους κλάδους μετάλλων και πετρελαίου.

Αντικρουόμενες εκτιμήσεις που καθορίζονται πλέον σε καθημερινή, ακόμη και σε ενδοσυνεδριακή, βάση συντηρώντας στα ύψη τη μεταβλητότητα βασικών δεικτών και μετοχών.

Πάντως, προς ώρας αρκετές κύριες ευρωπαϊκές αγορές δείχνουν να ισορροπούν ή τουλάχιστον να αναζητούν σημεία ισορροπίας και αναφοράς.

Ανάλογα κινείται και το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά από τα χαμηλά των 5.189,4 μονάδων και να αντιδρά μέχρι τις 5.207,3 μονάδες.

Έπειτα από 45 - 50 λεπτά συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης ισορροπεί οριακά στις 5.200 μονάδες, με συναλλαγές 68 εκατ. ευρώ (δηλαδή περίπου 10% - 15% λιγότερες απ’ ό,τι χθες) και με το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου να πραγματοποιείται σε Εθνική, Marfin, Κύπρου, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Πειραιώς.

Η εικόνα των αναφερόμενων μετοχών είναι μοιρασμένη, με τη ΔΕΗ στα 27,56 ευρώ, την Κύπρου στα 13,24 ευρώ και την ΜΡΒ στα 10,30 ευρώ.

Από τις υπόλοιπες, στην Εθνική αρχικά δόθηκαν εντολές αγοράς μέχρι τα υψηλά των 44,80 ευρώ, υπήρξε όμως σχετικά υπερβάλλουσα προσφορά με αποτέλεσμα η μετοχή να υποχωρήσει στα 44,36 ευρώ και με ελάχιστο ημέρας τα 44,10 ευρώ.

Ο FTSE 20, λίγο χαμηλότερα των 2.750 μονάδων, προς ώρας ισορροπεί και κρατά τις πρώτες στηρίξεις.

Από τον ”20άρη” υψηλότερα διαμορφώνεται η Cosmote στα 24 ευρώ, ο Τιτάνας στα 34,58 ευρώ, η ΔΕΗ στα 27,54 ευρώ, η Βιοχάλκο στα 11,96 ευρώ, η 3E στα 40,40 ευρώ και η Motor Oil στα 18,48 ευρώ.

Εικόνα σε γενικές γραμμές ισόρροπη που δίνει ανάσες και σε όσους κινούνται στον ευρύτερο μικρομεσαίο χώρο, γεγονός που αποτυπώνεται στην εικόνα ενός μεγάλου μέρους μετοχών.

Θετική απόκλιση διαμορφωνόταν για 105 τίτλους και για 78 αρνητική.

Ωστόσο, στη συγκεκριμένη κατηγορία μετοχών οι συναλλαγές είναι συγκριτικά περιορισμένες, κάτι που δεν εμποδίζει όμως μετοχές όπως Byte, Rilken, Revoil, AS Company, ΓΕΒΚΑ, Βαλκάν, Αλουμύλ, Centric, Κούμπας να κινούνται υψηλότερα.

Από τεχνικής πλευράς ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση για τη μετοχή της Γενικής Τράπεζας προς τα 6,32 ευρώ και λόγω της σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλαίου αλλά και της Εγνατίας που επανακάμπτει προς τα 6,40 ευρώ.

Σταθερές παραμένουν οι εισροές στη μετοχή της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, με την τιμή να συνεχίζει ανοδικά προς τα 13,52 ευρώ, ενώ τα οφέλη από την εισαγωγή της Ενεργειακής αρχίζουν να προσμετρώνται στην ΤΕΡΝΑ, η τιμή της οποίας φτάνει στα 15,40 ευρώ (2%).

Σταθερή εμφανίζεται και η διαγραμματική πορεία του Σφακιανάκη, υψηλότερα και πάλι των 8 ευρώ, του Χατζηιωάννου στα 2,12 ευρώ, του ΔΟΛ στα 2,83 ευρώ και ορισμένων ακόμα τίτλων από αυτήν την κατηγορία.

Ενδιαφέρουσα προβλέπεται η συνέχεια καθώς αρκετοί ενεργοί παίκτες παραμένουν επικεντρωμένοι στα επιμέρους, με το κλίμα στις αγορές -συμπεριλαμβανόμενων των διορθώσεων- να μη χαλά προς ώρας το παιχνίδι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v