Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Πέμπτης

Η υπογραφή της σύμβασης ΔΕΗ-ΜΕΤΚΑ για το Αλιβέρι, οι εξελίξεις από το ”μέτωπο” ΟΤΕ-Cosmote, η απόκτηση από την Mitica του 5% των μετοχών του Τιτάνα, οι ενδεχόμενες αυξήσεις στην έμμεση φορολογία, η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Πέμπτη.

Ο Τύπος της Πέμπτης
Η υπογραφή της σύμβασης ΔΕΗ-ΜΕΤΚΑ για το Αλιβέρι, οι εξελίξεις από το ”μέτωπο” ΟΤΕ-Cosmote, η απόκτηση από την Mitica του 5% των μετοχών του Τιτάνα, οι ενδεχόμενες αυξήσεις στην έμμεση φορολογία, η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Πέμπτη.

ΔΕΗ: Αρχίζουν σύντομα οι εργασίες κατασκευής της νέα μονάδας της ΔΕΗ στο Αλιβέρι, καθώς χθες υπεγράφη η σύμβαση με τη ΜΕΤΚΑ για την μελέτη, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία της μονάδας συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 427,4 MW, σύμφωνα με την ”Ημερησία”.

Εν τω μεταξύ, χθες η Wind Ελλάς ανακοίνωσε την υπογραφή της οριστικής συμφωνίας με τη ΔΕΗ για την απόκτηση του 50% μείον μια μετοχή που είχε η Επιχείρηση στην Tellas.

ΔΕΗ ΙΙ: Δεν διαπιστώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τυχόν παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας για τις εγκαταστάσεις που εκμεταλλεύεται η ΔΕΗ, όπως προκύπτει από απάντηση του επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Στ. Δήμα, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ κ. Δ. Παπαδημούλη, η οποία έρχεται ένα μήνα μετά το πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ που επέβαλε το ΥΠΕΧΩΔΕ στην εταιρεία για τη ρύπανση που προκαλούν οι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί Καρδιάς, Πτολεμαΐδας, Αγίου Δημητρίου και Μεγαλόπολης, αναφέρει το ”Κέρδος”.

ΟΤΕ: Σε τροποποίηση του καταστατικού του προχωρεί ο ΟΤΕ ώστε να έχει τη δυνατότητα έκδοσης προνομιούχων μετοχών, γράφει το ”Βήμα”. το θέμα περιλαμβάνεται στην ατζέντα της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου

Εξάλλου, σύμφωνα με την ”Καθημερινή”, η συμμετοχή της Marfin Investment Group στον ΟΤΕ ξεπέρασε το 13%.

Mitica: Σε διπλή κίνηση σε δυο εισηγμένες προχώρησε χθες η επενδυτική εταιρεία Mitica συμφερόντων της οικογένειας Τζιβέλλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει η ”Ημερησία”, η Mitica εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία των πιέσεων που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα η μετοχή της Τιτάν και απέκτησε το 5% των μετοχών της. Ταυτόχρονα, ήλθε σε συμφωνία με τη MIG και μεταβίβασε τις μετοχές που κατείχε σε Attica και Blue Star.

Τράπεζα Αττικής: Στην επίσπευση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της Τράπεζας Αττικής οδηγούν την κυβέρνηση τα σημαντικά βελτιωμένα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοινώθηκαν χθες, γράφει το ”Βήμα”. τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της Τράπεζας Αττικής διαμορφώθηκαν στα 15,92 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, έναντι 1,76 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

ΕΒΖ: Παραιτήθηκε χθες από πρόεδρος και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ο Αθανάσιος Καΐσης. Οι λόγοι της παραίτησης δεν έγιναν γνωστοί, αλλά, σύμφωνα με την ”Ελευθεροτυπία”, πληροφορίες αναφέρουν ρήξη στις σχέσεις του με τον Δ. Δαρνάκα, νέο αντιπρόεδρο και αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου και Λεων. Τσολέκα, νέο πρόεδρο της ΕΒΖ. Στη θέση του κ. Καΐση το ΔΣ εξέλεξε τον Χρήστο Καλύβα.

Geniki Bank: Εν αναμονή της έγκρισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να ξεκινήσει η αύξηση κεφαλαίου βρίσκεται η Geniki Bank. Χθες, πάντως, όπως σημειώνει η ”Ναυτεμπορική”, η έντονη φημολογία περί πώλησης της τράπεζας οδήγησε τη μετοχή της σε υψηλό επίπεδο στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΧΑ, με κέρδη της τάξης του 12%

Χαλυβουργία Ελλάδος: Η Χαλυβουργία Ελλάδος ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διαδικασία εγγραφής των προϊόντων της στο Χρηματιστήριο Μετάλλου του Λονδίνου, για τη διαπραγμάτευση των συμβολαίων αγοράς και πώλησης μπιγιέτας.

Φορολογία: Για ”καταιγίδα έμμεσων φόρων” κάνουν λόγο τα ”Νέα”, αναφέροντας πως ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών άφησε χθες ευθέως ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αυξήσεις στην έμμεση φορολογία στην οποία περιλαμβάνεται όχι μόνο το ΦΠΑ, αλλά και οι ειδικοί φόροι που επιβάλλονται σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα, κινητά τηλέφωνα και άλλα είδη ευρείας κατανάλωσης, ενώ στο τραπέζι είναι και η αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

Πετρέλαιο: Το ενδεχόμενο τουρκικών επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ μετά την έγκριση της πρότασης Ερντογάν από την Εθνοσυνέλευση εκτόξευσε εκ νέου το πετρέλαιο κοντά στα 89 δολάρια το βαρέλι. Οι αναλυτές, όπως αναφέρει το ”Κέρδος”, εκτιμούν ότι η ανοδική πορεία του μαύρου χρυσού θα συνεχιστεί, ενώ το ΔΝΤ μιλά για 95 δολάρια το βαρέλι στα τέλη του 2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v