Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σασπένς στο κλείσιμο με έξωθεν αρωγή

Παρά το διστακτικό ξεκίνημα και τη συχνή αλλαγή προσήμων, λίγο πριν το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης ο ΓΔ ακολούθησε μόνιμη πλαγιοανοδική κίνηση κλείνοντας κοντά στο υψηλό ημέρας με αξιοσημείωτα κέρδη. Επιλεκτικές κινήσεις σε αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους αλλά και σε πολλές μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης. Νέο ιστορικό υψηλό για MPB, ΕΥΑΘ και Intralot.

του Θ. Σταυρόπουλου

Συνεδρίαση σχετικού σασπένς και αυξημένου ενδιαφέροντος καθώς το ελαφρώς αρνητικό ξεκίνημα σε καμία περίπτωση δεν προϊδέασε για το ικανοποιητικό τέλος.

Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι τις 15.54 ο Γ.Δ είχε αλλάξει 8 φορές πρόσημα όμως από εκεί και πέρα ακολούθησε μόνιμη πλαγιοανοδική κίνηση και μάλιστα βοηθούμενος από τις δημοπρασίες έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον σε κάποιους δεικτοβαρείς αλλά και σε αρκετές μετοχές διαμόρφωσε την τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών και πτωτικών μετοχών περίπου στο 1 προς 2,5.

Το γεγονός ότι ο Γ.Δ. έκλεισε και πάλι υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 5.200 και αφετέρου η επιστροφή της συγκρατημένης αισιοδοξίας στις τάξεις των αγοραστών αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο εκ νέου αναμέτρησης με την αντίσταση των 5.300 μονάδων αν βέβαια σε αυτό βοηθήσει και το διεθνές κλίμα.

Παρά το γεγονός ότι η εικόνα στους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους θα μπορούσε να θεωρηθεί περίπου μικτή με την Εθνική να βρίσκεται για ακόμη μια συνεδρίαση στις προτιμήσεις των πωλητών, η γενικότερη εικόνα του ταμπλό θα μπορούσε να κριθεί ικανοποιητική, ενώ το γεγονός ότι σήμερα είδαν τη δημοσιότητα αρκετές εκθέσεις με υψηλότερες τιμές στόχους για μετοχές που δεν ανήκουν στην πρώτη σειρά δεικτοβαρών τίτλων πιθανότητα να λέει κάτι.

Οι πρώτες εκπλήξεις ξεκίνησαν από το τραπεζικό ταμπλό με την Γενική (έκλεισε με κέρδη 9,87%, ενώ ενδοσυνεδριακά κέρδισε περισσότερο του 15% εν μέσω φημών και διαψεύσεων), ενώ ακολούθησαν η Marfin Εgnatia και η Aspis Bank, ενώ η μεγάλη έκπληξη ήρθε από την Εμπορική (+4,04%) η οποία σημείωσε σημαντικά κέρδη και στα ΣΜΕ επί μετοχών και μάλιστα με τις τελευταίες πράξεις στο υψηλό ημέρας.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τους υπόλοιπους τίτλους του FT 20 κέρδη άνω του 3% για Κύπρου (τουλάχιστον αξιοσημείωτη η προσπάθεια να καλύψει το χαμένο έδαφος κάτι στο οποίο βοήθησε και η έκθεση της Deutsche Bank με εκ νέου τιμή – στόχο τα 17 ευρώ), ΕΛΤΕΧ (κέρδη 3,48% μετά την έκθεση της Eurobank Sec με τιμή-στόχο τα 13 ευρώ) και Τιτάνα (3,26% μετά την είδηση απόκτησης του 5% από την κυπριακή Mitica).

Κέρδη άνω του 2% για 3Ε και MPB (σε νέο ιστορικό υψηλό), αξιοσημείωτα κέρδη για ΕΛΠΕ, Intralot (νέο ιστορικό υψηλό) και θετικό πρόσημο για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Cosmote, Αlpha, ATE.

Αντίθετα εκ νέου αξιοσημείωτες απώλειες για την Εθνική (μετά και την έκθεση της Goldman Sachs, που αυξάνει την τιμή-στόχο αλλά αφαιρεί τη μετοχή από την Conviction buy list) και αρνητική μεταβολή για Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς και ΤΤ.

Ο ΓΔ όπως προαναφέρθηκε ξεκίνησε με διακυμάνσεις κλείνοντας τελικά κοντά στο υψηλό ημέρας στις 5.226,62 μονάδες με κέρδη 0,53%, ενώ ο τζίρος έπιασε τα 530 εκατ. εξ των οποίων τα 51,7 εκ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Θετική συνεδρίαση και για τα παράγωγα χωρίς ουσιαστική διαφοροποίηση αφού τα ΣΜΕ του FT 20 ακολούθησαν την κίνηση του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη διατηρώντας τις αποτιμήσεις.

Σαφώς διαφοροποιημένη προς το καλύτερο η τελική εικόνα με 172 ανοδικές μετοχές έναντι 78 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 5% έως 10,36%. Στους διακριθέντες της ημέρας μεταξύ άλλων οι Revoil, Ατλαντικ, Xατζηιωάννου Reds, ΚΡΕΚΑ, S&B, ΑΧΟΝ, EBZ, Cyclon, EYAΘ (σε νέο ιστορικό υψηλό) και Ρόκας.

Αναφορικά με την τεχνική εικόνα του FT 20 παραμένουν οι στηρίξεις στις 2.739 και 2.730 μονάδες (δε χρειάστηκε να μπουν σήμερα σε δοκιμασία), ενώ ο εν λόγω δείκτης έκλεισε οριακά χαμηλότερα από την αντίσταση των 2.770 με τις επόμενες στις 2.784 και το ψυχολογικό όριο των 2.800 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v