Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κραδασμοί στη Σοφοκλέους (update 2)

Εντονες πιέσεις ασκούνται μετά τις 14:00 στις ευρωπαϊκές αγορές και τη Σοφοκλέους με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Bank of America που ήταν σαφώς χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Αιχμή των πιέσεων ο ΟΤΕ και η Eurobank. Απορροφώνται σχετικώς οι πιέσεις μέσω Εθνικής και ΔΕΗ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εντονες πιέσεις ασκήθηκαν μετά τις 14:00 στη Σοφοκλέους με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Bank of America που ήταν σαφώς χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Αιχμή των πιέσεων αποτέλεσαν οι μετοχές του ΟΤΕ και της Eurobank, ενώ στη συνέχεια η κατάσταση ομαλοποιήθηκε μερικώς με την αρωγή των μετοχών Εθνική και ΔΕΗ.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν το σφυροκόπημα σε αλλαγή στάσης, - προς το παρόν βραχυπρόθεσμα - ορισμένων ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων.

Είναι ενδεικτικό πως σε λιγότερο από 10 λεπτά, και ενώ μέχρι εκείνη την ώρα ο καθαρός τζίρος δεν ξεπερνούσε τα 200 εκατ. ευρώ, δόθηκαν μεγαλύτερες εντολές πώλησης αρχικά στον ΟΤΕ, που φαίνεται να αποτελεί και την… εστία του προβλήματος, και εν συνεχεία σε Eurobank, Κύπρου και ορισμένες ακόμα μετοχές του 20άρη.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως ορισμένα από τα σχέδια που συζητούνται για το μέλλον της σχέσης ΟΤΕ-Cosmote, δεν βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους ορισμένους ξένους.

Δεν είναι τυχαίο πως θέση για τις τελευταίες εξελίξεις λαβαίνει έμμεσα και το Citigroup.

Οι πωλήσεις στη μετοχή του ΟΤΕ επεκτάθηκαν σε τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας μέχρι και 1,5% χαμηλότερα την Κύπρου και 1,9% την Eurobank, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα των 5.200 μονάδων.

Με βάση την μέχρι στιγμής εικόνα όπως αυτή διαμορφώνεται στα Παράγωγα, δεν φαίνεται να σχετίζεται αυτή η υποχώρηση με το άνοιγμα επιπλέον θέσεων ”πώλησης” στον 20άρη.

Βέβαια, παράγοντες της αγοράς υπενθυμίζουν πως η ”σκιά” από την πρόσφατη κρίση ρευστότητας, δεν έχει ξεδιαλύνει, κάτι που φαίνεται και με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Bank of America.

Είναι γεγονός πως τόσο οι επιπτώσεις από την κρίση ρευστότητας όσο και ο υψηλός βαθμός έκθεσης ενός μεγάλου μέρους της αγοράς μας σε ξένα χαρτοφυλάκια, καθιστά ευάλωτο το χρηματιστήριο, σε ανάλογα γεγονότα.

Φάνηκε όμως, με αφορμή τη διόρθωση του 20άρη, πως ένα μεγάλο μέρος από τις κινήσεις που επιχειρούνται στον μικρομεσαίο χώρο, πραγματοποιούνται με ορίζοντα το πολύ δυο-τριών συνεδριάσεων.

Είναι ενδεικτική η θεαματική ανατροπή του σκηνικού για ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό, σταδιακά μετά τις 14:10, αλλά και το ”μάζεμα” που επιχειρήθηκε προς τις 14:30.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v