Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευμετάβλητο το κλίμα - ”κλειδί’ η μετοχή του ΟΤΕ

Παραμένει ευμετάβλητο το κλίμα διεθνώς στις αγορές, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα για το Χ.Α. Από τα βασικότερα ”κλειδιά” της βραχυπρόθεσμης τάσης του FTSE 20 μερίδα αναλυτών θεωρεί την πορεία της μετοχής του ΟΤΕ. Σε επιφυλακή παραμένουν ορισμένοι διαχειριστές εγχώριων ιδιωτικών χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιούνται κυρίως στον μικρομεσαίο χώρο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από την αρχή που ξεσπούσε η κρίση στη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ και που εν συνεχεία έμελλε να γίνει κρίση ρευστότητας και να διαχυθεί σε τμήματα της πραγματικής οικονομίας, γνωρίζαμε καλά πως η συνέχεια δεν θα ήταν εύκολη.

Άλλωστε, οι περισσότεροι περίμεναν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου προκειμένου να σχηματίσουν μια πρώτη εικόνα για τις επιπτώσεις που δημιουργεί η κρίση σε ένα μέρος του τραπεζικού συστήματος.

Γνωρίζαμε ακόμη και ότι αυτή την εβδομάδα η βραχυπρόθεσμη τάση θα καθοριζόταν άλλοτε από την αντίδραση των αγορών στα αποτελέσματα του Citigroup, της Bank of America, και άλλοτε από την προοπτική μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων και αύξησης των ευρωπαϊκών.

Σε αυτό το περιβάλλον στήνεται και ένα κυρίως κερδοσκοπικό παιχνίδι που αφορά στην εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου σε ιστορικά επίπεδα.

Όμως στα δικά μας, η ουσία είναι λίγο έως πολύ αυτή που αποτυπώνεται εύγλωττα στο θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη ”Τα stories οδηγούν την άνοδο”.

Οι επιχειρηματικές συμφωνίες που επισήμως έχουν ανακοινωθεί συντηρούν βραχυμεσοπρόθεσμα το επενδυτικό, συχνά κερδοσκοπικό αν θέλετε, ενδιαφέρον, το οποίο σε ορισμένες όμως περιπτώσεις είναι βάσιμο.

Όσον αφορά στον ΟΤΕ, θα επιμείνουμε στην εκτίμηση πως τις τελευταίες ημέρες εκφράζονται σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις από μερίδα ισχυρών ξένων επενδυτικών οίκων για τις εξελίξεις που ”τρέχουν”.

Από την άλλη, στον Οργανισμό η Marfin δηλώνει κάτοχος και επίσημα του 13%, προφανώς συνεχίζει να τοποθετείται διακριτικά, όποτε το κρίνει πρόσφορο, και βεβαίως να περιμένει αφ’ ης στιγμής ο χρόνος κυλά υπέρ της.

Από το μέτωπο των μικρομεσαίων τραπεζών, η διάψευση της Γενικής μπορεί να έρχεται σχεδόν με τη λήξη του T+3 (και ο νοών νοήτω), ωστόσο φαίνεται πως ”κάτι τρέχει” με τη θέση των Γάλλων.

Από τον χώρο της ενέργειας, η θυγατρική της ΤΕΡΝΑ εισέρχεται στην τελική ευθεία για την εισαγωγή της, ανεβάζοντας γενικότερα τις προσδοκίες τόσο για την Ενεργειακή όσο και για τις ήδη εισηγμένες του ευρύτερου κλάδου.

Ενδιαφέρον θα παρουσίαζε το ενδεχόμενο μιας λειτουργικής συγχώνευσης των ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ σε δεύτερο χρόνο, καθώς η εισαγωγή της θυγατρικής θα αποφέρει στον όμιλο σημαντικότατες υπεραξίες.

Στην περίπτωση συνένωσης των δυνάμεων ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ θα συνδυαζόταν με εσωτερική αναδιάρθρωση του ομίλου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως υπέρμαχος αυτής της λύσης είναι και η Deutsche Bank, που διαθέτει εμφανώς συμμετοχή της τάξεως του 5,1% στην εταιρία.

Σε περίπτωση που το κλίμα στη σημερινή συνεδρίαση θα είναι σχετικά σταθερότερο απ’ ό,τι χθες, εκτιμάται πως θα συνεχιστούν οι κινήσεις ορισμένων επενδυτικών σχημάτων στον καλούμενο μικρομεσαίο χώρο.

Από τον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων - χώρων εστίασης, η αγορά μετρά ήδη δύο διαψεύσεις: Των Everest και Γρηγόρη για τα περί… συνεργασίας τους με τον όμιλο Marfin.

Μόνο που στην περίπτωση του Everest τουλάχιστον στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις εμφανίζεται σταθερός αγοραστής ο οποίος συνήθως δουλεύει για λογαριασμό ισχυρού επενδυτικού ομίλου.

Όσον αφορά στην Κρέκα, που και αυτή ενεπλάκη στα περί εξαγορών, υπάρχει ενδιαφερόμενος και μάλιστα εισηγμένος σε κλάδο συμπληρωματικής δραστηριότητας.

Όσον αφορά στον Μουζάκη, κατά κανόνα καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρονται στο ενδεχόμενο πώλησης ακινήτου που διαθέτει η εταιρία στην περιοχή του Αιγάλεω.

Στη Moda Bagno συνεχίζονται οι τοποθετήσεις διαχειριστών ιδιωτικών χαρτοφυλακίων προσβλέποντας πιθανότατα στην ανακοίνωση καλών αποτελεσμάτων εννεαμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v