Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Μπόρα” από το εξωτερικό για την αγορά

Επιστροφή σε περιβάλλον νευρικότητας, υψηλής μεταβλητότητας και ανησυχιών, με τις ξένες αγορές να χάνουν σημαντικό έδαφος από τα... υψηλά τους. Σε αναδίπλωση οδηγούνται, εκ των πραγμάτων, οι ενεργοί παίκτες και στο Χ.Α., με ζητούμενο το ”κλείσιμο” όσων κωδικών λόγω T+3 και περιθωρίου δανεισμού παραμένουν... εκτεθειμένοι.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η εικόνα που διαμορφώνεται στις ξένες αγορές δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για μια κίνηση ”κόντρα” στο ρεύμα, όπως επιχειρήθηκε, εν μέρει επιτυχώς, την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο σχετικό θέμα ”Black Friday σε... μνήμη της Black Monday” γίνεται εκτενής επετειακού χαρακτήρα υπενθύμιση αρκετών καταστάσεων με ενδιαφέρον.

Μεγάλη μερίδα διορατικών ξένων παραγόντων βρίσκει μεν αρκετά κοινά στοιχεία, επιμένει όμως να θεωρεί πως άλλο το... τότε και άλλο το... τώρα.

Οπωσδήποτε η βραχυπρόθεσμη τάση διαμορφώνεται και πάλι καθοδική, με τον FTSE 20 να ”κινδυνεύει” να βρεθεί χαμηλότερα των 2.700 μονάδων, προς τις 2.680 μονάδες.

Το πιθανότερο είναι ότι βραχυπρόθεσμα η τάση θα καθοριστεί από την πορεία της Νέας Υόρκης και των ευρωπαϊκών αγορών, με μετοχές όπως του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ να αποτελούν για ορισμένους το ”κλειδί” της τάσης.

Η εικόνα των αγορών μας υποχρεώνει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα να ακολουθήσουμε καθαρά αμυντική τακτική, με τους κωδικούς που κινούνται στο T+3 να θεωρείται ότι έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Η επιστροφή των αγορών σε περιβάλλον νευρικότητας, ανησυχίας και έντονων πιέσεων θα δημιουργήσει πρόβλημα σε λογαριασμούς που κινούνται με χρήση του περιθωρίου δανεισμού, του λελογισμένου ”αέρα” και του T+3.

Το ζητούμενο για σήμερα θα ήταν η καταγραφή χαμηλών ημέρας να πραγματοποιηθεί στην αρχή της συνεδρίασης (με τον Dax στη Φρανκφούρτη να δείχνει μέχρι και 1,4% χαμηλότερα) και ει δυνατόν στη συνέχεια να δημιουργούνταν προϋποθέσεις ισορρόπησης της αγοράς σήμερα - αύριο σε επίπεδο υψηλότερο (καταρχήν) των 5.090 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v