Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εσπασε το σερί των 5 ανοδικών εβδομάδων

Διεκόπη το σερί των πέντε ανοδικών εβδομάδων (για το Γενικό Δείκτη) με εβδομαδιαίες απώλειες 1,88% που περιόρισαν τα κέρδη από την αρχή του έτους στο 18,12%. Όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, οι βοήθειες για τον Γενικό Δείκτη προήλθαν από ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και προς το τέλος Πειραιώς.

του Θ. Σταυρόπουλου

Διεκόπη το σερί των πέντε ανοδικών εβδομάδων (για το Γενικό Δείκτη) με εβδομαδιαίες απώλειες 1,88% που περιόρισαν τα κέρδη από την αρχή του έτους στο 18,12%.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι αν μη τι άλλο δεν στερήθηκε ενδιαφέροντος, καθώς σημειώθηκαν επιλεκτικές κινήσεις από πλευράς αγοραστών τόσο στους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους όσο και σε μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Βέβαια σε αυτό θα κληθούν να απαντήσουν και οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας και η Σοφοκλέους να δείξει αν μπορεί να διατηρήσει τουλάχιστον τα κεκτημένα σε περίπτωση που το διεθνές κλίμα συνεχίσει να επιδεικνύει αρνητικές διαθέσεις.

Πάντως θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η εβδομάδα που μόλις πέρασε χαρακτηρίστηκε από σημαντική μεταβλητότητα, όχι μόνο γιατί κατά τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης άλλαζε πρόσημο σε κάθε συνεδρίαση, αλλά και διότι συνεχείς εναλλαγές παρουσίασαν και οι διαθέσεις αγοραστών – πωλητών σε επιμέρους τίτλους.

Αυτή η μεταβλητότητα αν μη τι άλλο απαγορεύει τις κινήσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, τουλάχιστον σε μετοχές που δεν διακρίνονται για την υψηλή τους συναλλακτική δραστηριότητα, ενώ μέχρι την επόμενη σημαντική εσωτερική είδηση πρώτο ρόλο θα συνεχίσει να παίζει το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Σε αυτό το τελευταίο, τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά του πετρελαίου, του ευρώ έναντι του δολαρίου, αλλά και η επιφυλακτικότητα που παρουσιάζουν στις εκτιμήσεις τους για την τρέχουσα χρήση αρκετές εισηγμένες στην πέραν του Ατλαντικού όχθη αν μη τι άλλο συνιστούν σχετική αυτοσυγκράτηση.

Όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, οι βοήθειες για τον Γενικό Δείκτη προήλθαν από ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και προς το τέλος Πειραιώς.

Έτσι με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων ο τίτλος του Οργανισμού προγνωστικών, κέρδη μεγαλύτερα του 2,5% για τη ΔΕΗ μετά την ανακοίνωση ότι το υπουργείο Οικονομικών έδωσε το πράσινο φως για την επιβολή ρήτρας καυσίμων στα τιμολόγια της Επιχείρησης, ενώ με αξιοσημείωτα κέρδη έκλεισαν ΟΤΕ και Πειραιώς (οι δημοπρασίες την οδήγησαν στο υψηλό ημέρας).

Επίσης θετική μεταβολή για Alpha Bank, Αγροτική, Εμπορική, Εθνική, MPB και Cosmote.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων (και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) για τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Τράπεζα Κύπρου.

Επίσης, αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, Motor Oil, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Eurobank και αρνητικό πρόσημο για Coca Cola (κινήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης με αξιοσημείωτα κέρδη αλλά οι δημοπρασίες την έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας και με αρνητικό πρόσημο), Ελληνική Τεχνοδομική, Intralot, Τιτάνα.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ελαφρώς πτωτικά και στο χαμηλό ημέρας των 5.163,15 μονάδων, από εκεί και πέρα ακολούθησε μόνιμη πλαγιοανοδική κίνηση προσκρούοντας τρεις φορές στην περιοχή των 5.208 μονάδων, βρέθηκε πριν τις δημοπρασίες στις 5.203,02 μονάδες και έκλεισε μετά τις δημοπρασίες στις 5.190,32 μονάδες, με κέρδη 0,46%, ενώ ο τζίρος έφτασε τα 420 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 51,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Συνεδρίαση μικρών κερδών και στην αγορά παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους να φαίνονται σχετικά συγκρατημένοι με αποτέλεσμα τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράψουν μικρότερα κέρδη από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, ενώ διατηρήθηκαν οι υποτιμήσεις χωρίς να αυξηθούν ιδιαίτερα οι συναλλαγές.

Τηρουμένων των αναλογιών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 138 ανοδικές μετοχές έναντι 106 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 4% έως 7,19%.

Τέλος, στους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, μεταξύ άλλων, οι Rainbow (μετά την είδηση για επικείμενη διανομή δωρεάν μετοχών σε αναλογία μία νέα για κάθε μία παλαιά), Μοτοδυναμική (ανοδική αντίδραση αγνώστου διαρκείας).

Επίσης, ΚΡΕΚΑ, Ελβιεμέκ (κίνηση εν όψει της δημόσιας προσφοράς στα 5,25 ευρώ), Νηρέας (εντυπωσιακή συμπεριφορά με ζητούμενο τεχνικά κλείσιμο υψηλότερα των 4,2 ευρώ, κάτι που θα αλλάξει την διαγραμματική απεικόνιση), Σαράντης, Μάρακ (ξεκίνησε εντυπωσιακά αλλά έχασε σημαντικό μέρος των αρχικών κερδών), Centric, ΝΕΛ (με ανοδικές διαθέσεις από την αρχή της συνεδρίασης), Γαλαξίδι, Σελόντα, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, ΟΛΠ και Βασιλόπουλος.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 5.190,32 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,88%, με αποτέλεσμα τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου να περιοριστούν στο 18,12%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 2,08%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 1,22%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 0,71% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, μικρά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Ταξιδιών και Αναψυχής (0,97%) και των Ασφαλειών (0,13%), ενώ όλοι οι υπόλοιποι κινήθηκαν πτωτικά.

Τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος του Πετρελαίου και Αερίου (-5,05%), των Τηλεπικοινωνιών (-3,45%), των Πρώτων Υλών (-3,22%), της Τεχνολογίας (-2,81%) και των Τραπεζών (-2,24%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Μάρακ Ηλεκτρονική (22,76%), Ατλάντικ (13,94%), Sato (13,71%), Γενική Τράπεζα (12,80%), ΚΡΕΚΑ (12,74%), Axon Συμμετοχών (11,11%), Revoil (10,27%), Αλφα Γκρίσιν (9,39%), Rainbow (8,54%) και S&B Βιομηχανικά Ορυκτά (8,15%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Βιοσώλ (ΠΟ -12,50%), Κλωνατέξ (-12,50%), Χατζηκρανιώτη (-9,32%), Κεραμεία Αλλατίνη (-8,80%), Elbisco (-8,46%), Ξυλεμπορία (-8,37%), ΕΚΤΕΡ (-8,33%), Βαρβαρέσος (-8,24%), ΚΡΙ ΚΡΙ (-8,06%) και Βιοσώλ (-7,89%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v