Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Εισαγόμενη” η βραχυπρόθεσμη τάση στο ΧΑ

Από την εικόνα των ξένων αγορών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α., με τη μεταβλητότητα και την αβεβαιότητα να συντηρείται σε υψηλά επίπεδα. Σημαντικό ρόλο θα διατελέσει και η στάση που θα κρατήσουν ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι που ”πόνταραν” το προηγούμενο διάστημα σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και δευτερευόντως ΟΤΕ. Ισχυρή συσχέτιση με διεθνείς αγορές ”βλέπει” και ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Δύο κρίση μία ζέστη στις αγορές, καθώς οι ανησυχίες για την πιστωτική πίστη και η κερδοσκοπικού χαρακτήρα εκτίναξη του πετρελαίου στα 90 δολάρια το βαρέλι συντηρούν την υψηλή μεταβλητότητα και αβεβαιότητα στις αγορές.

Οι επιπτώσεις αυτής της αβεβαιότητας έγιναν για πολλοστή φορά εμφανείς όχι μόνο χθες προς το κλείσιμο της συνεδρίασης στο Χ.Α. όσο και στο γύρισμα της Τετάρτης και βεβαίως πολλές φορές παλαιότερα.

Υπάρχει μία ανοιχτή πληγή και αυτό το συνειδητοποιούν όλο και περισσότεροι ενεργοί παίκτες, που εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένοι να σταθμίζουν τις κινήσεις τους και να ρυθμίζουν ανάλογα το… παιχνίδι τους.

Αυτό γιατί αποτελεί κοινή παραδοχή πως ένα μεγάλο μέρος των συναλλαγών ”θυσιάζεται” καθημερινά στο βωμό του βραχυπρόθεσμου κέρδους, ακόμη και στην ενδοσυνεδριακή μεταβολή μίας μετοχής.

Κάτι που εξηγεί και την συντήρηση σε υψηλότατα επίπεδα του Δείκτη Μεταβλητότητας (VITEX). Κατά συνέπεια σε μεγάλο βαθμό η βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. θα εξαρτηθεί από την εικόνα των ξένων αγορών από την αρχή κιόλας της Δευτέρας.

Αναλυτές εκτιμούσαν, αργά χθες το απόγευμα όταν ο Dow υποχωρούσε μέχρι και 1,1%, πως αρκετά θα εξαρτηθούν από την στάση που θα κρατήσουν ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι που ”πόνταραν” σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και δευτερευόντως ΟΤΕ.

Για αρκετούς ”παίκτες” βγήκαν σημαντικές υπεραξίες στο διήμερο Πέμπτης – Παρασκευής, αλλά δεν είναι και λίγοι αυτοί που δείχνουν εγκλωβισμένοι έχοντας αγοράσει στα υψηλά της χθεσινής συνεδρίασης.

Αυτά αφορούν την βραχυπρόθεσμη τάση των επόμενων 1 – 2 συνεδριάσεων. Γιατί μεσοπρόθεσμα φαίνεται πως αρκετά επενδυτικά κεφάλαια λαμβάνουν θέση σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, αλλά και σε μετοχές εταιριών χαμηλότερης αποτίμησης.

Στη ΔΕΗ, το επενδυτικό ενδιαφέρον δείχνει δικαιολογημένο και λόγω εν όψει της επικείμενης εισαγωγής της Τέρνα Ενεργειακής.

Στον ΟΠΑΠ, γιατί είναι αρκετοί εκείνοι που ποντάρουν στις ικανότητες του Χρήστου Χατζηεμμανουήλ και την προοπτική ο Οργανισμός να κινηθεί, επιτέλους, και με χρήματοεπιχειρηματικά κριτήρια.

Στον ΟΤΕ συνεχίζεται η ιδιότυπη παρτίδα… σκάκι με την διοίκηση να επιχειρεί να διασφαλίσει, από κάποιες μεριές, τα νώτα της. Οι τελευταίες κινήσεις δείχνουν πως στον Οργανισμό εξετάζουν πλέον σοβαρά και το ενδεχόμενο της εξαγοράς σε κάποια φάση της Cosmote. Το σίγουρο είναι πως αυτή η παρτίδα… σκάκι παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η τακτική που τήρησαν αρκετά εγχώρια επενδυτικά σχήματα την προηγούμενη εβδομάδα δείχνει την ωριμότητα και την ψυχραιμία που, σε γενικές γραμμές, κινούνται πλέον αυτοί οι παίκτες.

Σε αρκετές περιπτώσεις φάνηκε να κατοχυρώνουν κέρδη στα υψηλά, να… αφήνονται στην διόρθωση των μετοχών – επιλογών τους και να ανταποκρίνονται άμεσα όταν τους το επέτρεπε και πάλι η κατάσταση.

Άλλωστε γνωρίζουμε οι περισσότεροι πως στην αγορά δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια γνώστες (σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό) του παιχνιδιού, εξειδικευμένοι, με πληροφόρηση και επαρκή παρακολούθηση και γνώση του παρασκηνίου.

Μ. Γελ.

----------------

Όπως επισημαίνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ”αν και οι αγοραστές ελέγχουν ακόμα την κατάσταση και την δυναμική της προσφοράς, επικρατέστερο σενάριο για την επόμενη εβδομάδα είναι η συνέχιση της πλάγιας διόρθωσης από τα υψηλά των 5.298 μονάδων και η σφιχτή συσχέτιση με τις ξένες αγορές καθώς απουσιάζουν από την ατζέντα γεγονότα ισχυρού ενδιαφέροντος όπως αποτελέσματα και επιχειρηματικές συμφωνίες.

Πιθανό πέρας της καθοδικής κίνησης έχει οριοθετηθεί στο επίπεδο μεταξύ 4.920 και 4.960 μονάδων, ζώνη τιμών όπου οι αγοραστές είχαν κερδίσει την μάχη με ένα μεγαλοπρεπές ανοδικό κενό η προσέγγιση του οποίου θα προσελκύσει εκ νέου ισχυρότερη ζήτηση”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 5.190,32 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,88%, με αποτέλεσμα τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου να περιοριστούν στο 18,12%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 2,08%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 1,22%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 0,71% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, μικρά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Ταξιδιών και Αναψυχής (0,97%) και των Ασφαλειών (0,13%), ενώ όλοι οι υπόλοιποι κινήθηκαν πτωτικά.

Τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος του Πετρελαίου και Αερίου (-5,05%), των Τηλεπικοινωνιών (-3,45%), των Πρώτων Υλών (-3,22%), της Τεχνολογίας (-2,81%) και των Τραπεζών (-2,24%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Μάρακ Ηλεκτρονική (22,76%), Ατλάντικ (13,94%), Sato (13,71%), Γενική Τράπεζα (12,80%), ΚΡΕΚΑ (12,74%), Axon Συμμετοχών (11,11%), Revoil (10,27%), Αλφα Γκρίσιν (9,39%), Rainbow (8,54%) και S&B Βιομηχανικά Ορυκτά (8,15%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Βιοσώλ (ΠΟ -12,50%), Κλωνατέξ (-12,50%), Χατζηκρανιώτη (-9,32%), Κεραμεία Αλλατίνη (-8,80%), Elbisco (-8,46%), Ξυλεμπορία (-8,37%), ΕΚΤΕΡ (-8,33%), Βαρβαρέσος (-8,24%), ΚΡΙ ΚΡΙ (-8,06%) και Βιοσώλ (-7,89%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v