Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο βαθύ κόκκινο παρά τις προσπάθειες αντίδρασης

Χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία ήταν η προσπάθεια αντίδρασης που έφερε τον Γ.Δ. προς τις 5.135 μονάδες, καθώς πλέον το Χ.Α. κυμαίνεται πέριξ των 5.110 μονάδων, με τις απώλειες για τον 20άρη να είναι εμφανώς μεγαλύτερες στα παράγωγα απ’ ό,τι στην υποκείμενη αγορά. Σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη της Ν. Υόρκης η Αθήνα. Απώλειες άνω του 2% για Εθνική και ΔΕΗ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δεν είχε ανταπόκριση η προσπάθεια αντίδρασης μέσω της ”μόχλευσης” δεικτοβαρών μετοχών και η αγορά ”αφήνεται” και πάλι.

Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης παραμένουν οι συναλλαγές που, ενώ αρχικά (στα πρώτα 40 - 45 λεπτά) ήταν συγκριτικά περισσότερες απ’ ό,τι τις τελευταίες ημέρες, στη συνέχεια υποχώρησαν αισθητά.

Είναι ενδεικτικό πως στις 14:15 με μόλις 9,9 εκατ. ευρώ σε πακέτα το σύνολο του τζίρου δεν ξεπερνά τα 198 εκατ. ευρώ.

Από τεχνικής πλευράς, η αντίδραση που επιχειρήθηκε και έφερε την αγορά (σε επίπεδο Γ.Δ.) προς τις 5.135 μονάδες δεν είχε και μεγάλη τύχη.

Αυτό γιατί εμφανίζεται βεβαρημένη και βραχυπρόθεσμα η τάση του ASE-20 με τον δείκτη πλέον χαμηλότερα των 2.700 μονάδων και ”απειλώντας” ευθέως την περιοχή των 2.680 μονάδων.

Μετά την αντίδραση προς τις 5.135 μονάδες, υπερίσχυσαν και πάλι οι πωλητές, καθώς στα παράγωγα προϊόντα διαμορφωνόταν μεγαλύτερη απόκλιση (discount) για τον ASE-20 απ’ ό,τι στην υποκείμενη αγορά.

Το discount για τα συμβόλαια του ASE-20 (για τον πρώτο μήνα) έφταναν μέχρι και τις 2.663 μονάδες.

Αρνητική απόδοση της τάξεως του 2,10% όταν στην υποκείμενη υποχωρούσε κατά 1,7%.

Αυτό πρακτικά δείχνει την αυξημένη επιφυλακτικότητα και τις ανησυχίες των επενδυτών για τη βραχυπρόθεσμη τάση αλλά και τον υψηλό βαθμό ετοιμότητάς τους, καθώς οι ανατροπές είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά από τα μέσα καλοκαιριού.

Περίπου την ίδια ώρα στη Φρανκφούρτη ο DΑΧ υποχωρεί κατά 1,4% και τα συμβόλαια για τον Dow δείχνουν πτωτικό άνοιγμα μέχρι και 0,7%, περίπου όσο και τα παράγωγα στον S&P.

Από τις μετοχές του 20άρη η Εθνική παραμένει μέχρι και 2,2% χαμηλότερα προς τα 42,7 – 42,76 ευρώ, ο ΟΤΕ υποχωρεί με 1,9% στα 25,5 ευρώ, ενώ η ΔΕΗ κινείται χαμηλότερα των 28 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών προς καθοδικές είναι πλήρως απογοητευτική, καθώς για μόλις 14 τίτλους η τιμή παρέμενε στο πράσινο.

Από τον 20άρη ξεχώριζαν η 3E στα 40,16 ευρώ και από τον τραπεζικό κλάδο η Γενική στα 6,54 ευρώ.

Για την... ιστορία αναφέρεται πως συγκριτικά μεγαλύτερη απόδοση σημειωνόταν για Rainbow, Ridenco και PC Systems και μικρότερη μεταβολή για ακόμη 4 - 6 εταιρίες αυτής της κατηγορίας.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές ομολογούν πως η βραχυπρόθεσμη τάση ”παίζεται” ανάλογα με το πώς θα κινηθεί σήμερα και αύριο η Ν. Υόρκη.

Ένα παιχνίδι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο, με ταχύτατες εναλλαγές και ακραίες διακυμάνσεις.

Πάντως, όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, κρατάμε τη θεαματική μείωση των συναλλαγών, δηλαδή το… κράτημα των εν δυνάμει πωλητών, όπως αυτό αποτυπώθηκε σταδιακά μετά τις 12:30.

Αποκτά ενδιαφέρον το διάστημα προς το κλείσιμο της συνεδρίασης, οπότε θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για τα αμερικανικά συμβόλαια και το πώς θα μπορεί να κινηθούν μέχρι αύριο οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v